Çoğunluğu üniversite mezunu beyaz yakalı kadın çalışanların yüzde 75’i en az bir kez şiddetin bir türüne maruz kalmış. Çalışan kadınların yüzde 40’ı psikolojik- duygusal şiddete, yüzde 35’i sosyal şiddete, yüzde 17’si ekonomik şiddete ve yüzde 8’i fiziksel şiddete maruz kalıyor.

Şiddet gören kadınların yaklaşık yüzde 30’u bu durumu kimseyle paylaşamadığını ifade ediyor. Erkeklerin yüzde 40’ı eşine veya birlikte olduğu kişiye en az bir kere şiddetin bir türü kapsamına giren bir davranışta bulunduğunu kabul ediyor.

Bu rakamlar, 2014 yılında çalışanların aile içi şiddet hakkındaki farkındalıklarını ve şiddete maruz kalma durumlarını araştırmak üzere Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından yirmi şirkette uygulanan anketlere ait.

Bu sonuçlara dayanarak 2015’te Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, TÜSİAD işbirliği, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Vakfı’nın desteği ile ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet ile Mücadele İçin İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi’ oluşturuldu.

Amaç, şirketlerin, aile içi şiddetin işi, iş yerini ve çalışan kadınların işgücüne katılımını olumsuz etkilemesini engellemeye yönelik bir şirket politikası oluşturarak, çözüm mekanizmaları yaratabilmelerini desteklemek olarak tanımlandı. 2016 yılı, rehberin iş dünyasında uygulanması için pilot yıl olarak belirlendi.

Aras Kargo, Aygaz, Erdemir Grubu, Doğuş Grubu, Ericsson, İnci Holding, İpekyol, Organik Kimya, Sabancı Üniversitesi, Siemens, Sun Tekstil- Ekoten, TAV Grubu/Havaş, Yeşim Tekstil ve Yeşim Akademi’nin bulunduğu 16 öncü şirket 2016 boyunca kadın çalışan ve cinsiyet eşitliği politikalarını rehber doğrultusunda geliştirdi.

Sabancı Center’da gerçekleşen toplantıda bu öncü şirketlerin aile içi şiddetle mücadeleye yönelik politikalarını dinledik. Bu süreçte her bir şirket, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmaya; bu konuda toplumu eğitmeye; şiddet gören kadınlara destek vermeye, yardım etmeye, korumaya; kadınların ulaşabileceği destek hatları kurmaya odaklanıyor. Kadına yönelik şiddetin, kadının çalışması önündeki en büyük engellerden biri olduğunu ifade eden şirketler; çözümün toplumsal cinsiyet eşitliği olduğunun altını çiziyorlar. Proje 2017 yılında ise Bursa’da yaygınlaştırılarak pilot sürecine devam edecek.

Yazının devamını burada bulabilirsiniz