“EY Entrepreneur Of The YearTM – Yılın Girişimcisi” yarışması Türkiye’de bu sene onuncu kez düzenleniyor. Hedef, Türkiye’nin en iyi girişimcisini belirlemek. Mart 2018‘de gerçekleştirilecek ödül töreninde birinci olacak aday, Türkiye’yi Haziran 2018’de Monte Carlo’da gerçekleşecek EY World Entrepreneur Of The YearTM – Dünya Yılın Girişimcisi Yarışması’nda temsil edecek.
Yarışmanın detaylarını EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları ve yarışmanın Jüri Başkanlığı’nı üstlenen Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü M. Özyeğin’den dinledik.
EY; yaratıcılıklarını kullanan, başarılı ve büyüyen işler kuran girişimcileri ödüllendirmek, onların hikayelerini tüm dünyayla paylaşmalarına aracı olmak amacıyla, 30 yılı aşkın süredir 60’dan fazla ülkede EY Entrepreneur Of The YearTM programını düzenliyor. Programın dünya finali, her yıl Haziran ayında Monte Carlo’da gerçekleştiriliyor.
4 yıl aradan sonra yeniden düzenleniyor
Program Türkiye’de ilk olarak 2004 yılında düzenlenmiş ve 2014 yılına kadar aralıksız olarak devam etmiş. 10 yılın Türkiye kazananları arasında Goldaş, Mavi Giyim, Koton Mağazacılık, Çelebi Holding, Baydöner gibi markalar var.
Yarışma Türkiye’de dört yıl aradan sonra, bu yıl yeniden düzenleniyor. EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları’nın söylediğine göre, yarışmanın dört sene kesintiye uğramasının temel nedeni, gerekli şartlara uygun girişimcilerin bulunamaması olmuş. Canoğulları, “Türk şirketleri bugün milyar liralık cirolara ulaştılar. Biz de Türkiye’nin gücünü dünyaya anlatmak istiyoruz. Hem EY büyüyor hem de Türk şirketleri. Bu nedenle programı bu sene yeniden başlattık” diyor.
Türkiye’de kurumsallaşma artıyor
Canoğulları’nın dikkat çektiği bir diğer önemli konu da, Türkiye’de kurumsallaşmanın hızla artıyor olması. Şu sözlerle anlatıyor Canoğulları bu gelişmeyi: “EY olarak geçtiğimiz sene yüzde 24 büyüdük. Son altı aylık büyümemiz ise yüzde 37’ye ulaştı. Bizim büyümemiz, şirketlerin büyümesi ile paralellik gösteriyor; çünkü kurumsallaşan, halka açılan, şeff afl aşan, yurtdışına açılmayı planlayan, yani lig atlayan şirketler bizim verdiğimiz hizmete ihtiyaç duyuyor. 2017 yılında şirketlere bin 259 saat hizmet verdik. 2018’de bu oranın 1.4 milyon saate ulaşacağını öngörüyoruz.”
Peki yarışmaya katılacak şirketlerde aranan kriterler neler?
Canoğulları şöyle sıralıyor bu kriterleri; Girişimci ruhuna sahip olmak, farklı bir girişimcilik hikayesine sahip olmak, Türkiye’de en az iki yıldır faaliyet göstermek, 100 milyon TL’nin üzerinde ciroya sahip olmak. Bu arada sosyal sorumluluk odaklı çalışan şirketlerin kazanma şansının daha fazla olduğunu da ekliyor Metin Canoğulları.
13 başvurudan sadece biri kadın
Yılın Girişimcisi programının adaylara sağlayacağı çok sayıda fayda var: Farklı sektörlerden gelen ve farklı geçmişleri olan iş dünyası liderleri ile tanışmak ve başarı sırlarını öğrenmek; basında yer alarak kurumsal marka bilinirliğini arttırmak; geleceğe yönelik büyüme vizyonunu belirlemek bunlardan bazıları. Yarışmaya şimdiye kadar 13 başvuru olmuş. Bu 13 başvuru arasında bir tane kadın girişimci var.
Finalist olmaya hak kazanan şirketler, girişimcilik hikayelerini yarışma jürisiyle paylaşıyorlar. Başkanlığını Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü M. Özyeğin'in üstleneceği programın jürisi; Emine Kamışlı, Erol Bilecik, Mehmet Büyükekşi, Suzan Sabancı Dinçer, Zeki Konukoğlu ve Faik Açıkalın gibi Türkiye iş dünyasının önemli isimlerinden oluşuyor. Başvurular 2 Şubat’a kadar devam edecek. EY Dünya Yılın Girişimcisi Yarışması’nda ülkemizi temsil etmeye hak kazanacak girişimci ise, 2018 Mart ayında açıklanacak.
Yatırımcı Türk ekonomisine bankalara ve borsaya güveniyor
EY Entrepreneur Of The YearTM – Yılın Girişimcisi” Programı Jüri Başkanlığını üstlenen Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü M. Özyeğin, “Yabancı yatırımcılar Türkiye ekonomisine, bankalara ve borsaya güveniyor. Yabancılar girmiyor olsaydı, borsa yükselmeye devam edemezdi. Türkiye büyük bir potansiyele sahip; özellikle de yazılım sektörü alanında. Başarılı Türk yazılımcılarımız sayesinde, bankalarımız dünya çapında çok önemli yerlere geldiler. Türk insanı çok inovatif, şirketlerimiz dünyaya açılıyor, başarılı projelere imza atıyorlar. Tünelden havaalanı inşaatına kadar heryerde biz varız” diyor.
2017 Dünya Yılın Girişimci Ödülü'nü Arbel aldı
EY World Entrepreneur Of The YearTM – Dünya Yılın Girişimcisi ödülünü dünya çapında kazanan şirketler arasında, Delta Airlines, eBay, LinkedIn, Amazon, Dell, Chobani, Desigual gibi markalar var.
2017 yılının galibi ise Kanada adına programa katılan Arbel Grup olmuş. 2009 yılında, bakliyat ve hububat ürünlerinin gıda sektöründe katma değerini arttırmak ve global lider olma amacı ile AGT Food and Ingredients Inc. ile birleştiren Arbel Grup, Mersin’de kurulmuş bir şirket. Bugün ise Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen bakliyat ihracat firmalarından birisi konumunda. 120 ülkeye mercimek ihraç ediyor ve küresel mercimek ticaretinin yaklaşık yüzde 23’ünü gerçekleştiriyor.
AGT Food and Ingredients Inc. CEO’s ve Başkanı Murad Al- Katib, 49 ülkeden 59 katılımcı arasından bu ödüle layık görülmüş. Şirket, 2007 yılından bu yana Kanada’da Toronto Menkul Kıymetler Borsası’na kayıtlı. Kanada, ABD, Türkiye ve Avustralya’da tesisleri bulunuyor. Ödüle layık görülmesinin temelinde, sektöründe değer yaratması; tüm dünyaya yayılması ve sürdürülebilir tarım uygulamaları ile çevreye yönelik pozitif etki yaratması yer alıyor.