Christian Frei, uluslararası kurumlara endüstri devrimi, yapay zeka, karanlık fabrikalar gibi dijital çağda rekabetçilik konularında koçluk hizmeti veren dünyaca ünlü bir isim. InspiredView CEO’su ve Gregory Knie Entertainment Yönetim Kurulu Üyesi olan Christian Frei, dijital devrimin gerektirdiği değişim liderliğinin ve yeni şirket felsefesinin tutkulu bir savunucusu. Gönüllü olarak One Drop (Bir Damla) Vakfı’nda çalışan ve marka elçiliğini yapan Frei, aynı zamanda Uluslararası Reklamcılar Derneği’nin (IAA) İsviçre Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye İsviçre Ekonomi Forumu için Türkiye’deydi ve sorularımızı yanıtladı:

Değişimin hızı ve boyutu inanılmaz

“Boyutu ne olursa olsun, tüm şirketler 4. Sanayi Devrimi’nin getireceği değişimlerden etkilenecek. Özellikle KOBİ’ler bu değişim sürecinde net bir müşteri odaklı vizyon sunmak ve inovatif değer yaratmak zorundalar. Bu son derece normal bir gereklilik gibi görünse de, bugün şirketlerin büyük bir bölümü bu bakış açısına sahip değil. Dolayısıyla liderlerin doğru bir bakış açısı ile bu değişimleri risk olarak değil, fırsat olarak algılaması gerekiyor. Bu sürecin tüm şirketler için fırsatlar yaratabilmesi için; çalışanlara ilham vermesi; mevcut düzeni sorgulaması gerekiyor. Yaşanan değişimlerden tüm sektörler bir şekilde etkilenecek. Fakat finans, denetim, sigorta gibi geleneksel sektörler çok daha hızlı bir şekilde etkilenecek. Teknoloji, iş modelleri ve kültür sürekli bir gelişim içinde. Fakat asıl önemli konu, yaşanan bu değişimin inanılmaz boyut ve hıza ulaşmış olması. Tüm bu değişimlerin, boyutun ve hızın birlikteliği mükemmel fırtınayı; yani 4. Sanayi Devrimini yaratıyor.”

Gençler sadece araba değil, ehliyet almak da istemiyor

“Her marka ve her şirketin, iş modelinin bu yeni ihtiyaçlardan nasıl etkileneceğini ortaya koyması gerekecek. Otomotiv sanayini ele alalım. Paylaşım ekonomisi daha şimdiden sektörü ciddi anlamda etkiliyor. Yeni nesil, sadece araba kullanmak istememekle kalmıyor, aynı zamanda ehliyet almak da istemiyor. Dolayısıyla, markaları etkileyen çok sayıda değişim aynı anda yaşanıyor. Yapay zeka veya kognitif sistemler, yeni veya mevcut bir çok hizmetin önemli bir parçası haline geliyor.

Her ne kadar yapay zeka olarak “görünür” olmasalar da, bunların bir çoğu bugün kullanımda. Alexa, Siri, Cortana veya diğer akıllı hizmetlerin hoparlör gibi geleneksel ürünlere birdenbire nasıl entegre olduğunu düşünün. Aynı durum, finans sektöründe yaşanacak. Yapay zeka temelli hizmetler artacak.”

Rekabetin anahtarı kaliteli eğitime yatırım

“Robotların istihdam açısından bir tehdit oluşturacağını düşünmüyorum. Tabii ki daha kaliteli bir işgücü yetiştirmemiz gerekiyor. Her ülkenin ve her şirketin gelecekte ihtiyaç duyacağımız yeni becerilerin ve kalifiye mesleklerin desteklenmesi için aralıksız bir şekilde kaliteli eğitime yatırım yapmaları gerekiyor. Ülkelerin rekabet unsuru artık ucuz işgücü değil; eğitimli ve kalifiye yetenekler olacak.”

Neden şirketlerin dörtte üçü 4. Sanayi Devrimini sağ atlatamayacak?

Christian Frei, “Neden şirketlerin dörtte üçü 4. Sanayi Devrimini sağ atlatamayacak?” başlıklı makalesinde, şirketlerin bu dönüşüm sürecinde yaşadıkları temel zorlukları anlatıyor. Bakın özetle ne diyor: “Çok sayıda uluslararası şirketle çalışma şansım oldu. 4. sanayi devrimini anlamalarına, şirketlerini değiştirmelerine, yöneticilerine koçluk yapmaya çalıştım. Tüm görüşmeler, workshoplar, koçluk seansları sonucunda, şirketler için neyin tehdit oluşturduğu son derece açık bir şekilde ortaya çıktı. Tehdit, teknoloji değil; çalışanlar değil; iş modelleri ya da ürünler de değil. Şirketlerin başarısız olmasına, ifl as etmesine yol açan ve neden olan en büyük tehdit, liderlerin, şirket kültürüne bağımlı olan bakış açısı. Görüştüğüm liderlerin hiç biri ihtiyaç duyulan değişime veya dijitalleşmeye odaklanmadı. Oysa önemli olan liderlerin eski moda yaklaşımlardan kurtulmaları.”