Türkiye’nin ilk özel, bağımsız liderlik ve iş idaresi okulu 41 North Business School, yöneticilere yönelik diploma ve yönetici gelişim programları sunuyor. Okulun kurucuları arasında yer alan başarılı iş kadını Yeliz Kum Ezercan, girişimcilik hikayesini İşte Kadınlar'a anlattı.
Eğitiminiz ve kariyeriniz nasıl ilerledi?
Yıldız Teknik Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunuyum. Devamında Middlesex London Üniversitesi’de Koçluk, Danışmanlık ve Organizasyonel Liderlik konularında yüksek lisans eğitimi aldım. Hep eğitim sektöründe ve kendi girişimlerimde çalıştım. 2010 yılında melek yatırımcıların ilk şirketime yatırım yapmasıyla birlikte verdiğimiz hizmet kapsamı genişledi ve yeni bir marka doğdu. Alanında ilk olması nedeniyle hızla büyüyen bu girişimim ikinci bir yatırım daha aldı. 2013-2016 yılları arasında yine aynı yapıda hem kurucu ortak hem de Genel Müdür olarak göreve devam ettim. Uluslararası diploma ve yönetici gelişim programları sunan, Türkiye’nin ilk bağımsız İş İdaresi, işletme okulu olan 41 North Business School’u kurmak üzere bir önceki görevimden ayrıldım.
41 North Business School nasıl ortaya çıktı?
Okulumuz İstanbul’un coğrafi koordinatından hareketle hem Türkiye hem de komşu ülkelerden yöneticilere mesleki unvan kazandıran diploma ve yönetici gelişim programları sunma hedefiyle kuruldu. Kişisel ve 41 North Business School olarak kurumsal hedefimiz, deneyimli yöneticilere yönelik onların önümüzdeki 3-4 yıl içinde dijital dönüşüm nedeniyle oluşacak gereksinmelerine karşılık verecek eğitim programları düzenlemek.
41 North Business School Türkiye’nin ilk özel, bağımsız liderlik ve iş okulu. Kendi kurucu dekanı, akademik kadrosu ve iş dünyasının ihtiyaçlarını analiz etmek üzere görüşlerine başvurulan bir danışma kuruluna sahip bağımsız bir iş idaresi okuluyuz ve geleceğin liderlerine uluslararası geçerliliği olan diploma ve yönetici gelişim programları sunuyoruz.
41 North Business School, Avrupa’nın en iyi iş idaresi okullarından Grenoble Ecole de Management işbirliğiyle Türkiye’de ve bölgenin tek uluslararası DBA programıyla, ileri düzey yöneticilere doktora programı sunarak, iş dünyasına akademisyen liderler kazandırmayı amaçlıyor. Bunun yanı sıra, yöneticilerin kariyer gelişimlerini desteklemek için sunduğu teknoloji ve liderlik konularına odaklanan Executive MBA programını Eylül 2019’da başlatıyor.
Akademik programların yanı sıra, Almanya’nın En İyi İnovasyon ve Teknoloji Okulu ESMT Berlin ve dünyanın en iyi liderlik 10 eğitim kurumundan biri olan Center for Creative Leadership iş birliğinde sunduğu yönetim sertifika programlarıyla geleceğin liderlerine yeni çağın yetkinliklerini kazandırıyor. ESMT Berlin ile birlikte şirketlerin dijitalleşme süreçlerine etki edecek teknoloji ve inovasyon yönetimi odaklı eğitimler sunacak 41 North Business School, The Center for Creative Leadership ile ise tüm dünyada sunulan uluslararası düzeyde saygın Lead for Success gibi liderlik eğitimleriyle global programları İstanbul’a getiriyor, iş insanlarımızın globalde rekabet edebilmesi için onları uluslararası geçerliliği olan programlarla donatıyoruz.
Neden eğitim sektörünü seçtiniz?
Yaptığınız işle insanlar daha iyi insanlara; dünya daha iyi bir dünyaya dönüşebiliyorsa; buna az ya da çok katkıda bulunabiliyorsanız bence doğru işte çalışıyorsunuz. Eğitim sektöründe hem insana dokunabiliyorsunuz hem de dünyanın daha iyiye gitmesi için katkınız oluyor. Bu nedenle eğitim sektöründe çalışıyor ve üretiyor olmaktan dolayı çok şanslı hissediyorum.
Şirketiniz kurulduğundan bu yana nereden nereye geldi, 2019 hedefleriniz neler?
41 North Business School’un tasarımı yaklaşık 1,5 yıl sürdü. Arkasında çok ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimi var. Her bir aşamasını ilmek ilmek ördüğümüzü söylemeliyim. Türkiye’de olmayan bir şeyi önce hayal ettik, planladık ve hayata geçirdik. İnanın hiç kolay olmadı. Bir okul altyapısı için oldukça kısa bir sürede dünyanın kendi alanında lider iş okulları ve kurumları ile iş ortaklıkları kurduk. Programlarının bir kısmını Türkçeleştirdik. Uluslararası ve yerel olmak üzere alanında çok değerli akademisyen ve eğitmenler oluşan bir kadro oluşturduk. İstanbul’da Levent’te; yani iş dünyasının merkezinde yeni nesil öğrenme ortamını birebir deneyimleyebileceğiniz çok modern ve altyapısı kuvvetli bir öğrenim ortamı oluşturduk. Uluslararası iş ortaklarımızla sürekli öğrenen, paylaşan ve geliştiren bir kültür inşa ettik.
İstanbul iş dünyası profesyonelleri için stratejik bir öneme sahip bir şehir. Buraya dünyanın her yerinden kolayca erişim sağlanabiliyor. 41 North Business School olarak, Türkiye’de iş yapan iş insanına olduğu kadar, tüm Orta Doğu, Merkezi Asya, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelen profesyonellere de eğitimler sunuyoruz. İstanbul’un, Avrasya ve Ortadoğu iş liderlerinin eğitim merkezi olmasını hedefliyoruz. Derece ve derece olmayan programlar toplamında yıllık 250 kişilik bir mezun hedefimiz var. Executive MBA ve DBA (İşletme Yönetimi Doktorası) gibi derece programlarının öğretim dili İngilizce; bölgeye de açık olacak bu programlar için ise %70-80 civarında bir bölge katılım hedefinden bahsedebiliriz.
Bir kadın olarak sizin gözlemleriniz deneyimleriniz neler, kadınlar iş hayatında hangi engellerle karşılaşıyor? Siz neler yaşadınız, engelleri nasıl aştınız?
İş dünyasında yönetici pozisyonlarında daha çok erkekleri görüyoruz. Kadınlar sahip oldukları potansiyele rağmen maalesef sayıca çok daha azlar. Kadınlar iş hayatına girerken zorlanmıyorlar ama kariyerlerinde belli bir noktadan sonra ‘cam tavan’ sendromu nedeniyle daha fazla ilerleyemiyorlar. Araştırmalar bize bunun, kadınların iş hayatında yükselme konusunda psikolojik ve sosyal nedenlerle çekimser davrandıklarının ve daha mütevazı bir konumu tercih etmelerinin bir sonucu olduğunu gösteriyor. Oysa kadın yöneticiler, erkeklerin iş hayatında öğrenip deneyimlediği liderlik becerilerinin çoğuna doğuştan sahipler. Kadın yöneticilerin aktif olduğu şirketlerin performanslarının diğerlerine oranla daha iyi olduğunu biliyoruz. Peki neden hala kadınlar yükselmekte zorlanıyor? Bunun nedenleri araştırıldığında en büyük engelin kadının kendisiyle ilgili algısının ve farkındalığının yeteri kadar güçlü olmadığı ortaya çıkıyor. Toplumsal ön kabuller ve baskılar nedeniyle kadının kendini algılayışında bu yanlış kodlamanın derin izlerine rastlıyoruz.
Kadın istihdamında daha fazla kadının yer alması için kadınlara ve erkeklere bir çağrıda bulunur musunuz?
Kadınların sahip oldukları potansiyellere erişmeleri ve bu görünmez engeli aşmaları mümkün. Burada en önemli unsur kişinin değişime inanması ve bu yolda çaba harcamaya gönüllü olması. Zayıf ve güçlü yönlerinin farkında olmak ve bunların gelişmesi için çaba göstermek, ön kabullerle değil kendi belirlediği hedeflerle yola devam etmek doğal olarak başarıyı beraberinde getiriyor. Önerim, cam tavanı onlar yerine bir başkasının kırmasını beklememeleri ve aksiyon almaları yönünde; bunu yapacak kişi kadının kendisi. Çünkü değişim birinin dayatması ile değil, içten dışa gerçekleştiğinde kalıcı oluyor. 41 North Business School olarak ilk programımızın konusunu kadın liderlik olarak belirledik. Akademik bazlı ilk kadın liderlik programı olma özelliği taşıyan Kadın Liderlik Programı ile kadın yöneticilerimizin sahip oldukları potansiyeli ve bunun önündeki engelleri bizzat kendilerinin fark etmelerini hedefliyoruz. Biz bu programla, kadın yöneticilerin kendileri ile ilgili olarak edindikleri yanlış kodlamaları, ön kabulleri değiştirmek üzere onlara bir yol gösterici rolü üstleniyoruz.