KADIN AKADEMİSİ

Sabancı Üniversitesi Rektörü Ayşe Kadıoğlu, Atatürk mesajı ile herkesi gururlandırdı

Sabancı Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 79'uncu yıl dönümü nedeniyle 10 Kasım Atatürk'ü anma töreni düzenledi. Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Ayşe Kadıoğlu’nun törende yaptığı konuşma ise herkesi gururlandırdı.

Prof.Kadığolu komuşmasında Atatürk'ün şu sözlerini hatırlatması alkışlarla karşılandı; “Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında, belki gayelere tamamen eremediğimizi, fakat asla ödün vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir.” M. Kemal Atatürk...

Prof.Kadıoğlu'nun bu sözlerinin yer aldığı video sosyal medyada ilgiyle karşılandı.

Ulu Önder Atatürk'ün gelecek kuşaklara bıraktığı ilim ve akıl mirasının bir kadın rektör tarafından dile getirilmesi, Atatürk'ün mirasının en anlamlı simgesi olarak değerlendirildi.

PROF.AYŞE KADIOĞLU KİMDİR?

Ayşe Kadıoğlu 1998’den bu yana Sabancı Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi alanında öğretim üyesidir. Doktora derecesini (1990) Siyaset Bilimi alanında Boston Üniversitesi’nden, Yüksek Lisans derecesini (1984) Uluslararası İlişkiler alanında Chicago Üniversitesi’nden, lisans derecesini (1982) Siyaset Bilimi alanında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden almıştır.

Sakıp Sabancı Müzesi ve Eğitim Reformu Girişimi Yönetim Kurulları üyesidir. İstanbul Politikalar Merkezi/Stiftung Mercator Danışma Kurulu üyesidir. 2004’den bu yana Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Orta Doğu Hukuk Çalışmaları Semineri’ne katılmaktadır. Free Speech Debate isimli özgür ifade ile ilgili yayınlar yapan online sitenin danışmanları arasındadır. 2011-2015 yılları arasında Hrant Dink Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği, 2011-2016 arasında ise Uluslararası Hrant Dink Ödül Komitesi üyeliği yapmıştır. 2005 ve 2010 yıllarında Oxford Üniversitesi, St Antony’s College bünyesinde Konuk Bilim İnsanı olarak çalışmalarını sürdürmüştür. 2010-2013 yılları arasında Zeit Stiftung’un yönettiği Bucerius Göç Çalışmaları Doktora Programı Danışma Kurulu üyeliği yapmıştır. Avrupa Konseyi Danışma Grubu üyeliği yapmış ve 2011’de yayınlanan Birlikte Yaşamak: 21. Yüzyılda Avrupa’da Çeşitlilik ve Özgürlüğü Birleştirmek başlıklı raporun yazarları arasında yer almıştır.

Middle East Journal, Middle Eastern Politics, International Migration, Muslim World, Citizenship Studies, Critique: Critical Middle Eastern Studies, Middle East Law and Governance, Philosophy and Social Criticism, Birikim, Varlık, Türkiye Günlüğü, Görüş, Toplum ve Bilim, Defter, Doğu-Batı isimli dergilerde makaleleri yayımlanmıştır.

Kitapları: Cumhuriyet İradesi-Demokrasi Muhakemesi: Türkiye'de Demokratik Açılım Arayışları (İstanbul: Metis, 1999). Zaman Lekesi (İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2006). Vatandaşlığın Dönüşümü: Üyelikten Haklara (Istanbul: Metis, 2008). Symbiotic Antagonisms: Competing Nationalisms in Turkey (Salt Lake City: The University of Utah Yayınları, 2011) (Fuat Keyman ile birlikte). Another Empire? A Decade of Turkey’s Foreign Policy Under the Justice and Development Party (İstanbul: İstanbul Bilgi Universitesi Yayınları, 2012 (Kerem Öktem ve Mehmet Karlı ile birlikte).