Şubat başından beri ABD piyasalarında izlenen oynaklık giderek normalleşiyor. Kriz sonrası dönemde çok uzun bir süre yükselen piyasalarda böyle bir düzeltme hareketi bekleniyordu. Ancak yine de kendi içerisinde çok da tutarlı olmayan bazı hareketler oldu ki bu hareketlerin nihayet normalleşmeye başladığına şahit oluyoruz.

Piyasadaki oynaklığın tetikleyicisi enflasyon beklentilerindeki yükselişti. Şekilde geçtiğimiz ay içerisinde ABD 10 yıllık tahvil faizlerinden hesaplanan enflasyon beklentilerinin seyri görülüyor.

Fed’in ocak sonundaki toplantısında metne yapılan şahin eklemelerin bu tür bir beklenti oluşturması normaldi. Hemen ardından 2 Şubat’ta gelen saatlik ücret verisi de yüksek olunca enflasyon beklentilerinin hızla yükselişine şahit olduk. Ay ortasında hafif bir düşüş gösteren enflasyon beklentileri, Fed tutanaklarındaki şahin tona Powell’ın kongre konuşması da eklenince tekrar yükselişe geçti.

Şayet piyasaları alarma geçiren faktör Fed’in daha fazla faiz artırımı yapması beklentisi ise bu durumun hem borsada hem de bono piyasasında bir düşüş yaratmasını açıklamak zordu. Normal şartlarda bono ve tahvil piyasalarının birbirlerine alternatif olmasını ve birine olan talep düştüğünde, diğerine olan talebin artmasını beklersiniz. İkisinden birden çıkış olması yatırımcının ya nakitte kaldığına ya da gelişmekte olan ülkelere gittiğine işaret edebilir. ABD ekonomisiyle ilgili sinyallerin giderek güçlendiği ve de Fed’in faiz artırımlarının da bu yüzden beklendiğini düşünecek olursak, güçlü bir ekonomiden para çıkışını anlatabilmek çok kolay değildi. Velhasıl şubat içerisinde yaşanan ciddi çalkantılara rağmen ayın ikinci yarısından itibaren tekrar yükselişe geçen borsalar talebin bonodan borsaya kaymaya başladığına işaret etti.

Piyasalardaki bir diğer anormallik Fed’in daha fazla faiz artıracağına dair beklentiler artmasına rağmen dolar endeksindeki zayıflık oldu. Burada önemli bir etmenin euro’daki güçlenme olduğunu söyleyebiliriz. Yine de ana temanın Fed faiz artırımları etrafında belirlendiği senaryolarda doların daha hızlı değer kazandığını görmemek şaşırtıcıydı. 

Yazının devamı için buraya tıklayın