Yerli otomobil için yola çıkıldığı şu günlerde otomotiv sektöründeki kadınlara projektör tutuldu, çok da iyi yapıldı.

Geçtiğimiz günlerde Deloitte tarafından Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) üyesi olan otomotiv şirketlerini kapsayan "Türkiye'de Otomotiv Sanayiinde Kadın' konulu araştırmanın sonuçlarını dinledik ve gördük ki mühendislik fakültelerindeki kız öğrencilerin sayısını yükselttiğimiz takdirde başta otomotiv olmak üzere iş dünyasındaki mühendis kadınların sayısı da yukarı çıkacak.

Otomotiv sektöründe 1143 beyaz yakalı ve yüzde 57'si mühendis olan kadın çalışanın katıldığı araştırmanın sonuçları çok ilginç. Otomotiv sanayiinde hali hazırda beyaz yakalılar içinde kadınların oranı yüzde 25'e ulaşmış durumda ve bu kadınların yüzde 57'si bu sektörde olmaktan dolayı memnun.

Ar-Ge'de çalışan kadınların sayısı da umut verici. Ürün geliştirme, insan kaynakları, pazarlama ve satış, tedarik zinciri ve üretim kanallarında çalışan kadınların sayısı yüzde 53'e ulaşmış.

Deloitte'un toplantısında Ford Otosan, Fiat ve Mercedes Benz Türk'ten yöneticiler de vardı ve hepsi de işe alım süreçlerinde kadın ve erkeklerde eşitlik ilkesinden yola çıktıklarını söylüyordu ancak ne yazık ki mühendislik fakültelerindeki kız öğrencilerin yeterli olmaması nedeniyle zorlamalarına rağmen istedikleri oranda kadın mühendisi işe alamıyorlardı.

Otomotiv sanayiini kadınlara cazip kılmak için şirketler birçok projeyi hayata geçirmiş durumda. Mesela, Ford Otosan'ın 'Bal Arıları Mühendis Oluyor' bunlardan bir tanesi. Şirket 81 ildeki liselere giderek ve genelde rol model mühendis kadınları da konuşturarak kız öğrencilerin üniversite seçimlerinde etkili olmaya çalışıyor. Ne güzel ki projenin birinci yılı tamalandığında, Ford Otosan 8 bin 100 öğrenciye ulaşmaya başarmış.

Araştırmaya dönecek olursam, otomotiv sektöründe çalışan kadınlar genelde ücret başta birçok konuda kadınlar sektörü adil buluyor ki bu çok güzel ancak hala kadın-erkek eşitliği ile ilgili olarak dilde, söylemde bir rahatsızlık var. Cinsiyetçi dilin sona ermesi için şirketlerin bu konuda da güzel çalışmaları olduğunu biliyorum.