Nüfusu 80 milyon olan Türkiye; dünya mobilya ihracatında ve ithalatında ilk 10 ülke arasında yer almıyor. Dış ticaret liginde 12’nci sırada olan Türkiye’de piyasa hacmi yaklaşık 13.5 milyar dolara ulaşıyor.

Pazar lideri Boydak gibi, 5’inci büyük firma Alfemo da FETÖ operasyonları nedeniyle kayyuma geçti.

Doğtaş, Kelebek’i satın alarak sektörün 3’üncü büyük firması haline geldi. 2’nci sırada ise Yataş Grubu bulunuyor.

Piyasa yapıcı aktörlerin oyundan çekilmesiyle ortaya çıkan dağınıklık, sektörde en büyük sorun.

Pazarda sayıları 60 bini bulan ekonomik gücü zayıf firmaların olması, kayıtdışılığın yüzde 50’yi aşması, yapısal sorunlara işaret ediyor.

Yataş CEO’su ve Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın ise “Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye’yi dünyanın ilk 5 mobilya ihracatçı ülkesi arasına sokmayı hedefliyoruz” iddiasını ortaya koyuyor.

ÜNLÜ TASARIMCILAR GELDİ

MOSDER’in 7-12 Kasım tarihlerinde CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlediği “Furniture İstanbul” fuarına, 84 ülkeden 10 bini yabancı, 70 bini yerli ve yabancı ziyaretçi bekleniyor.

Bundan önceki yıllarda düzenlediği 12 fuardan farklı bir yol izliyor.

Önce her yıl ocak ayında düzenlenen fuar tarihi kasıma alınarak bir sonraki yılın talebi yakalanmaya çalışılıyor. İkinci olarak da “mobilya” yerine fuarın adı İngilizce karşılığı olan “furniture” olarak değiştirilerek uluslararası niteliğe vurgu yapılıyor.

Üçüncüsü ise tasarım tarafı güçleniyor. Üyeleri arasında dünyada yastık markası ile ev dekorasyonuna da giren ünlü modacı Rıfat Özbek’in de yer aldığı MOSDER, dünyaca ünlü tasarımcıları ağırlıyor.

Louis Vuitton World Wide’ın dünyadaki mağazalarının ışıklandırmasını yapan Rogier Van Der Heide’ın da aralarında bulunduğu; Philips, Littala Grubu, Swarovski, Nokia, Martela, Finlayson, Konecranes ve Lumene, Delpozo, Nike, Paşabahçe, Hotel Sheraton, Hotel Mandarin Oriental, Münih ve Bernhard Design gibi dünyaca ünlü markalara çalışan tasarımcılar fuar kapsamında düzenlenen seminerlere katılıyor.

IRAK KRİZİ MOBİLYAYI VURDU

Fuarın ihracata 900 milyon dolarlık katkı sağlayacağını umut ediyorlar.

Türkiye, dünya mobilya ihracatından yüzde 1.3 pay alıyor.

Mobilya sektöründe Avrupa’nın üretim merkezi Polonya, dünyanın ise Çin. İhracat pazarında lider ülke Çin’in 50 milyar dolar, ikinci Almanya 12 milyar, ardından gelen İtalya ve Polonya 10’ar milyar dolar dış satış gerçekleştiriyor.

Sektörün 2023-2030 yılları arasında dünya pazarında Polonya’nın seviyesine gelmesi hedefleniyor.

Sektörün 2014 yılında 2.4 milyar dolar olan ihracatı, 2015 yılında 2 milyar 194 milyon dolara, 2016 yılında ise 2 milyar 170 milyon dolara gerilemişti.

Eylül 2017 sonu itibarıyla 1 milyar 661 milyon dolara yükselen ihracatın yıl sonunda 2014 seviyesinin yüzde 5 üzerine çıkması hedefleniyor. 2018 yılında yüzde 15 büyüme bekleniyor.

2017 sonunda 13.5 milyar dolar tüketim, 9.5 milyar dolar ise üretim hedefleniyor.

İç pazarda pazar payı olarak ilk 3’e giren IKEA gibi markaların yer aldığı ithalat pazarı ise 900 milyon dolar. En fazla ithalat yapılan ülkeler sırasıyla 87.2 milyon dolarla İtalya, 78 milyon dolarla Almanya, 71.8 milyon dolarla Çin. Türkiye’nin ihracatında ilk sırada ise 417.7 milyon dolarla ilk sırada yer alan Irak pazarı, siyasi gerginlikler nedeniyle durmuş durumda.

160 milyon dolarla ikinci sırada yer alan Almanya’yı, Suudi Arabistan ve Fransa izliyor. 5’inci ihracat pazarı Amerika aynı zamanda Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı 8’inci ülke. Amerika pazarı da Irak gibi gerginliklerden etkileniyor.

Öztaşkın ihracatta yeni pazarlara açılmaya çalıştıklarını vurguluyor.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.