KADIN AKADEMİSİ

İstanbul Sanayi Odası'ndan, Big Bang Girişimcilik Yarışmasında 3 projeye 200 bin TL ödül

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından İTÜ Çekirdek Big Bang Girişimcilik Yarışmasında verilen toplam 200 bin TL değerindeki Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’ne Nanomik, Simularge ve Hagelson projeleri layık görüldü. İSO, 13 finalist projeye de “İSO Koza” çatısı altında 350 bin TL’lik danışmanlık, mentorluk ve eğitim desteği vererek üretime geçilmesine katkı sunacak.

İSO’dan ödül alan projelerden Nanomik, ürettiği doğal gıda koruyucusu ile ihracatta ortaya çıkan kayıpları önlemeyi hedefliyor. Ödül alan projelerden Simularge mühendislik programlarının bulut sistemi, web ve mobil uygulamalar yardımıyla her seviye ve gelir düzeyine hitap edebilecek şekilde şirketlere servis edilmesini hedeflerken, Hagelson da atık ve fire halılardan plastik hammadde üreterek güzel bir geri dönüşüm örneği sergiliyor.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: “Girişimcilerimizle Türkiye’nin geleceğine umutlu yolculuk yapacağımıza olan inancımız tam.”

İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent tarafından düzenlenen İTÜ Çekirdek Big Bang 2017 Girişimcilik Yarışmasında geleceğin sanayicilerini ödüllendirdi. Toplam 200 bin TL değerindeki “İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü”ne Nanomik, Simularge ve Hagelson adlı projeler layık görüldü. Proje sahipleri ödüllerini, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın elinden aldı.

İSO’nun 100 bin TL ödülüne layık gördüğü projelerden Nanomik, mikotoksin (küflerin ürettiği toksik maddeler) oluşumunu engelleyen doğal gıda koruyucusu üreterek mikroorganizmalara karşı savunma ürünleri geliştiriyor ve ihracatta ortaya çıkan kayıpları önlemeyi hedefliyor. İSO’nun 50’şer bin TL ödül verdiği girişim projelerinden “Simularge”; mühendislik programlarının bulut sistemi, web ve mobil uygulamalar yardımıyla her seviye ve gelir düzeyine hitap edebilecek şekilde şirketlere servis edilmesini hedeflerken, “Hagelson” da oteller, kurumsal binalardan çıkan atık halılardan veya fabrikalarda oluşan fire halılardan yeniden kullanılabilir plastik hammadde üreterek güzel bir geri dönüşüm örneği sergiliyor.

İSO, nakit ödüle ilave olarak İSO Değerlendirme Komitesi tarafından belirlenen 13 projeye “İSO Koza” programı adı altında Sanayici Mentörlüğü, Müşteri Eşleşmeleri, Tedarikçi Eşleşmeleri, Eğitim, Danışmanlık, Paylaşımlı Ofis ve Yurtdışı Fuar Destekleri de sağlayacak ve üretime odaklanarak şirket kurulmasını sağlayacak.

Girişimcilikten sanayiciliğe vizyonu ile 350 bin TL değerindeki İSO Koza programında yer alacak girişim projeleri arasında; Nanomik, Simularge, Hagelson, Physhome, Porima-3D Filament, Stüdyo Referans Telegrapher Labs., Axolot Bio, Starter, Lumos, Gom, Macrostatic, Kompakt Mikro Kojenarasyon ve Mobilya Takip yer alıyor.

Bahçıvan: “Girişimcilerimizle Türkiye’nin geleceği için umutluyuz”

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ödül töreninde yaptığı konuşmada İSO’nun geleneksel tecrübesinin inovasyon odaklı projeler için İTÜ ile buluştuğunu vurguladı. İTÜ Çekirdek Big Bang girişimcilik yarışmasına verdikleri desteği “Küçük küçük kozalardan çıkan kelebeklerin, doğru dallara konmasına yardımcı olmak” olarak açıklayan Bahçıvan, “Bir Çin atasözü vardır; bir yıl sonrasını düşünüyorsan pirinç ek, 10 yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik, 100 yıl sonrasını düşünüyorsan da insan eğit. Bu atasözünün ne kadar doğru olduğunu Big Bang bize gösteriyor.

Biz sanayiciler önce hayal ederiz, sonra hayalimizi projeye dönüştürür, ardından yatırım yapar, üretim sonunda da ürün elde ederiz. Elde ettiğimiz ürün de bizim mutluluğumuz olur. Girişimcilerimizle de Türkiye’nin geleceğine umutlu yolculuk yapacağımıza olan inancımız tam. İSO olarak üç yıldır Big Bang’e verdiğimiz destekten dolayı mutluyuz, elde edilen sonuç ne kadar doğru bir iş yaptığımızın kanıtı” diye konuştu.

İSO, inovasyon odaklı girişimcileri destekliyor

İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nün temeli, odanın teknoloji tabanlı ve inovasyon odaklı girişimciliği desteklemek üzere İTÜ ARI Teknokent ile iki yıl önce stratejik iş birliği gerçekleştirmesi ile atıldı. Türkiye’de üniversite-sanayi iş birliği açısından bir ilk özelliği taşıyan iş birliği ile İSO, İTÜ Çekirdek ekosisteminin ana paydaşı oldu. Ticarileştirilebilir bir teknoloji fikri ya da projesi olan her yaştan girişimciler, İTÜ Çekirdek’te bir yıllığına “ön kuluçka” adı verilen destek sürecine kabul ediliyor. İSO, genç girişimcilere sanayicilerden oluşan bir antrenörler takımı ile ışık tutuyor. Girişimciler, iş planı hazırlama, pazarlama, sunum gibi toplamda 150 saat süren hızlandırma eğitimleri aldıktan sonra İTÜ Çekirdek Big Bang yarışmasına katılmaya hak kazanıyor.