GİRİŞİMCİLİK

Etel Kazado Temurcan ve Zeynep Konan'dan şirketlere özel atölye; Motimola

Motimola'nun iki kurucusu da kariyerlerinde başarılı kadınlar...

Etel Kazado Temurcan kariyerine finans sektöründe ABank’ta kurumsal pazarlama ile başladı. Daha sonra kendi PR şirketini kurarak birçok sanatçı ve firma için konser organizasyonları gerçekleştirdi, basın danışmanlıklarını yürüttü. Uzun yıllar çeşitli medya kurumlarında üst düzey pazarlama ve etkinlik yöneticiliği yaptı.   

Zeynep Konan ise Notre Dame de Sion Fransız Lisesinin ardından Marmara Üniversitesi Radyo-TV ve Sinema Bölümünü bitirdi. Üniversite son sınıfta kazandığı Avrupa Birliği Jean Monnet bursu ile Paris III – Sorbonne Nouvelle Üniversitesi Sinema Bölümünde master yaptı. Televizyon kariyerine 1996 yılında ATV kanalında yayınlanan Haberci programında yönetmen yardımcılığı görevi ile başladı ve pek çok tv ve reklam prodüksiyonunda görev aldı. 2003 yılından itibaren kamera arkası deneyimini sunuculuk ve oyunculukla birleştirdi. Habertürk kanalında yayınlanan Fihrist isimli kültür sanat programını hazırlayıp sundu. Bir süre ara verdiği kariyer hayatına Motimola kurucu ortağı olarak geri döndü.

Kadın girişimciler Etel Kazado Temurcan ve Zeynep Konan, Motimola ile 40'tan fazla atölye düzenliyor. "Kendin Yap" ve "Performans" olmak üzere 2 farklı kategoriye ayırdıkları atölyelerde o kadar çok seçenek var ki;  cam, parfüm, seramik, paspas, kumaş boyama, makrome, makyaj, heykel, seramik boyama, seramik torna, çizim, spikerlik, dans, perküsyon, ofis yogası ve ritm bunlardan yalnızca bir kaçı. 

 

Atölyelere katılmak ise çok kolay çünkü hepsini şirketlerin toplantı odalarında hayata geçiriyorlar. Yani atölyeleri ofis ortamına taşıyorlar. Çalışanlar atölyelerde stres atıyor, eğleniyor. Şirketler ise çalışanlarının iyi hissetmesini sağlayarak motivasyonlarının artmasına katkı sunuyor. 

Motimola'nın kurucuları İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtladı. Gelin Motimola'ya daha yakından bakalım. 

ATÖLYELER İLE  MOTİVASYONU BİRLEŞTİRDİK

Motimola fikri nereden çıktı? Ne zaman, kimler tarafından kuruldu? Nasıl bir hizmet veriyorsunuz?

Motivasyon ve mola bizi harekete geçirdi. Etrafımızda sanatın dalları ile ilgilenen birçok kişinin son zamanlarda artan düzeyde atölyelere yöneldiğini gördük ve yine etrafımızda kurumsal firmalarda çalışan bir çok kişinin olağan kurum eğitimleri dışında farklı motivasyon arayışlarında olduğunu gözlemledik. Bu iki yakayı bir araya getirecek bir profesyonel bir ajans olmadığını görünce aklımıza geçmiş organizasyon tecrübelerini de aktarabileceğimiz bu iş modeli geldi. Bu sayede kurumsal firmalara hem profesyonel bir organizasyon hem de çoklu seçenek sunabiliyoruz. Sanatçılar tarafında ise organizasyon anlamında bir standart oluşturarak sadece el işlerini icra etmelerine olanak sağlıyoruz.

ATÖLYELERİMİZİN HEPSİ İLGİ ÇEKİCİ

40'dan fazla atölye düzenliyorsunuz, kısaca anlatır mısın? Kurs eğitmenleri ile proje bazlı işbirlikleri mi yapıyorsunuz? En çok ilgi görenler hangileri?

Atölyelerimizin hepsi ilgi çekici. Bu yönde bir portföy oluşturma gayretimiz oldu. Şu an için seçilmiş eğitmenlerimiz ile proje bazlı çalışıyoruz ama uzun vadede eğitmenleri temsil eden sözleşmeli tek ajans olmak istiyoruz.

OFİSTE ATÖLYE

Peki bu atölyeler mesai saati içinde mi yoksa dışında mı oluyor? Nasıl organize ediliyor? Gün ve saat, ay, hangi periyodlarda düzenleniyor?

Ofisiniz artık atölyeniz mottosuyla yola çıktık ve atölyeleri seçerken ofislerin toplantı odalarında gerçekleşebilmeleri, en çok 2 saat sürmeleri kriterlerini önemsedik çünkü amacımız maliyetleri düşük tutmak ve iş ortamında bir hoşluk yaratmaktı. Talepler doğrultusunda bu alanların dışına da çıkıyoruz bazen bir fuar standında bazen ofis dışı bir eğitimin arasında da organizasyonlar yapıyoruz.

ÇALIŞANLAR STRESTEN UZAKLAŞIYOR

Çalışanlarda nasıl bir fark yaratıyor? Peki ya şirketlere nasıl bir katkı sağlıyor? Geri dönüşler nasıl?

Biz konunun hep eğlence kısmı ile ilgilendik. Geri dönüşler inanılmaz. Çalışanlar çok iyi vakit geçirdiklerini ve böyle organizasyonları daha çok istediklerini belirtiyorlar. İki saat olsa da bir sanat dalı hakkında bilgi sahibi oluyorlar ve stresten uzaklaşıyorlar. Kendi yaptıkları bir ürüne sahip oluyorlar. En önemlisi kuruma karşı aidiyet hissediyorlar motivasyonları artıyor. Genelde global şirketler bu etkinliklere daha çok ilgi gösteriyor. Yerli şirketler de mevcut eğitimlerin yanı sıra çalışan motivasyonuna yönelik bu tarz etkinliklere daha fazla bütçe ayıracaklar gibi görünüyor.

AİLE VE İŞ HAYATI ARASINDA DENGE

Girişimci kadınların yaşadığı en önemli 5 sorun nedir sizce?

Bizce en önemli sorun iş konusunda kendini ıspatlayana, kazanan bir kurum oluşturana kadar aile hayatı ile iş hayatı arasındaki dengenin sağlanması.

FİKİRLERİNE GÜVENİYORLAR HAREKETE GEÇSİNLER

İşini kurmak isteyen veya kurmuş olan diğer kadınlara tavsiyeleriniz neler olabilir?

Fikirlerine güveniyorlarsa mutlaka harekete geçsinler. Mutlaka kendi alanları dışında finans, muhasebe, satış ve pazarlama konularında kendilerini geliştirsinler çünkü kendi işini yaptığın zaman tüm bu konular da ayrı birer iş halini alıyor.