Zorlu'dan 500 milyon dolarlık güneş yatırımı

Zorlu güneşi çatıya getiriyor

Ekonomiye ilişkin belirsizlikler olmakla birlikte yatırım zincirine yenileri ekleniyor. Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül önümüzdeki günlerde; evsel, sanayi, ticari alanlarda çatılara mikro güneş santralları kurulumu hizmeti vermeye başlayacaklarını söylüyor. Güneş enerjisi santralları kurulu gücü yaklaşık 1 GW’ye ulaşan Türkiye’nin, bu alanda kapasitesinin 13 GW’ye ulaşabileceğini de kaydeden Yüngül, “Güneş panellerinin ömrü 20-25 yıl, atık sorununu da çözmek gerekir” diye uyarıyor.

Yeni yatırımlarını sorduğumda nikeli başa koyuyor.

2007 yılından beri Zorlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren Meta Nikel Kobalt Madencilik şirketine, 600 milyon dolar yatırım yapacaklarmış.

Manisa Gördes ve Eskişehir Yunus Emre’de 2 nikel madeni işletmesi olan grup, elektrikli araç üretiminin altyapısını kuruyor.

Nikel, otomotivin yanı sıra paslanmaz çelik, gemi ve uçak sanayiinin de ana girdisi.

Beyaz eşya başta olmak üzere dayanıklı tüketim grubunda satışların arttığına da dikkat çeken Yüngül, temel ihtiyaç maddeleri dışında satışlardaki gerilemeye dikkat çekiyor. Bunların başında da restoran harcamaları geliyor.

Yüngül ile bu sohbeti, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin (PSM) sinema konserleri serisi “Movies in Concert”in 6 Oscar ödüllü “La la Land” (Âşıklar Şehri) gösterisi öncesinde yapıyoruz. Salonlara girmek için önümüzde uzayan kuyruklar da dikkat çekmiyor değil. Yatırımını karşılamasa da PSM’nin mevcut 4 salonu da dolu.

Gösteri başlamadan da aramızdan ayrılıp Ukrayna’ya yola çıkacak. Oraya da güneş paneli satacak. Sohbet derinleştikçe, Almanya başta olmak üzere Avrupa pazarlarında Türk markalarına yönelik tüketici talebinde gerileme potansiyelinden endişeli olduğunu anlıyorum.

“Yabancılarla 25 dakika iş görüşüyorsak 75 dakika Türkiye’yi anlatıyoruz” diyor.

Sıkıntılarını nasıl atıyor derseniz; İzmir’de kurduğu büyükbaş hayvan çiftliği ve yelkenin yanı sıra “mandala” ile atıyor. Mandala, Tibet’te kişisel gelişim ve meditasyon amaçlı yapılan bir tür çizgilerin içini boyama sanatı.

Gününün 1-1.5 saatini boyamaya ayıran Yüngül, her eserini psikoloğa yorumlatıyormuş.

Çatılara kurulacak lisanssız güneş paneli kurulumunun serbest bırakılması, yeni bir pazar açıyor.

Yüngül, “Evlerinin çatısına panel kurularak kendi elektriğini üretmek isteyenler, yasal düzenlemeye göre ihtiyaç fazlasını devlete satamayacaklar. Zaten 100 metrekare civarında bir çatıda ortaya çıkan 6 megavatlık kapasite, ancak tüketimi karşılar” diyor.

Yüngül, bu durumda hedef kitlelerinin apartmanlardan çok villa siteleri olduğunu belirtiyor.

Grup, Mart 2017 itibarıyla Amerikan şirketi First Solar’ın, ince film fotovoltaik (PV) güneş panellerinin, Afrika, Doğu Avrupa ve Doğu Akdeniz bölgelerini içine alan 26 ülkedeki satışında tek yetkili distribütör oldu. Pakistan’da 30 MW’lik güneş enerjisi yatırımı çalışmalarına devam ediyor. Temmuz 2017’de Filistin’in elektriğinin yüzde 25’ini sağlayan elektrik dağıtım şirketi JDECO ile güneş enerji santrallarının kurulması ve işletilmesine yönelik niyet anlaşması imzaladı.

GÜNEŞ PANELİNDE VERİMLİLİK KATLANDI!

Zorlu Enerji, 500 milyon dolarlık yatırımla güneş enerjisi panelleri ve depolama ürünleri fabrikası kurmayı planlıyor. Bunu bilen eski Enerji Bakanı Taner Yıldız, güneş panelleri üzerine çalışan bir grup akademisyeni kendisine yönlendirmiş.

Yüngül, “İTÜ’den, Uludağ Üniversitesi’nden bir grup hoca, güneş panellerinde yüzde 17 olan verimliliği yüzde 40’a çıkaran çalışmalarını anlattılar. 20-30 milyon dolarlık destek gerekiyor. Hem kendileri, hem de ilgililerle görüşüyorum” diyor.

YAZININ DEVAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ