Boyner'in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü reklam filmi büyük yankı uyandırdı. Kadına yönelik şiddet faillerine yargılanmaları sırasında verilen iyi hal, haksız tahrik gibi indirimlerin verilmemesine ve İstanbul Sözleşmesi'ne dikkat çeken Boyner'in 8 Mart filmi, şirketin uzun yıllardan beri her 8 Mart'ta yürüttüğü kampanyaların bir parçası aslında. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için etkili kampanyalar yürüten Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, hem 8 Mart mesajı yayınladı hem de bazı yayın organlarına özel röportajlar verdi.
İşte Kadınlar olarak Ümit Boyner'in öne çıkan açıklamalarını sizler için derledik.
Ümit Boyner, "Görüyorum ki kadınlar kadın cinayetlerini ve kadına karşı şiddeti durdurmakta kararlı ve elde ettikleri haklardan da toplumsal cinsiyet eşitliğinden de vazgeçmeye niyetleri yok. Tüm olumsuzluklara rağmen bu mücadele hepimize umut veriyor. Umarım ki gelecek 8 Mart’larda yaşam hakkı gibi en temel hakları dile getirmek yerine kadınların eşitliğini ve özgürlüğünü kutlarız. Tüm kadınların ve eşitlikten yana tavır alan herkesin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum" dedi.
Ümit Boyner'in Dünya gazetesine verdiği röportajdan bazı başlıklar ise şöyle;
"2009’dan bu yana sosyal yatırımlarımızda kadın konusunu işliyoruz. Çünkü cinsiyet eşitsizliğini bir demokrasi sorunu olarak görüyoruz. Biz eğer toplumun yüzde 50’sini karar mekanizmalarında, iş hayatında olması gereken yere getiremezsek demokrat bir toplum haline gelemeyiz. Bu nedenle kadın haklarını bir toplumda demokrasinin turnusol kağıdı olarak kabul ediyoruz. 8 Mart için hazırlanan reklamda da kadına şiddete dikkat çekmek istedik. Türkiye’de her gün bir kadın öldürülüyor. Ve reklamda bahsettiğimiz “kravat indirimi” de mahkemelerde yaşanmış bir gerçek. Boyner Grup olarak İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili bir şeyler yapmayı düşünmüştük. Bu sözleşmeyi insanlar anladı mı ondan da emin değilim. Belki de bunu kitlelere anlatmamız gerekiyor. Çünkü pandemide eşitlik, önemli bir sorun olarak daha da fazla önümüze geldi.
Kadının işte güçlenmesini destekleyen projeler hangi aşamada?
Bu konuda ilk projemiz Nar Taneleri’ydi. Burada yetiştirme yurtlarındaki genç kadınlarla çalıştık. Belki nüfus olarak çok geniş bir kitleye ulaşan bir proje değildi ama Türkiye’nin önemli bir sorununa dikkat çekti. Farkındalık yarattı. 2015’ten bu yana da “İyi İşler” projemizi yürütüyoruz. Bu, kadın girişimcileri güçlendirmek üzere yürütülen bir proje. Boyner’in kadın tedarikçileri seçildi, eğitim verildi ve mezun oldular. Bugüne kadar 98 girişimci bu programdan mezun oldu. Bunun dışında Morhipo’da bir buçuk yıl önce başlattığımız “İyi İşler Dükkanı” ile İyi İşler’den mezun olan girişimci kadınların pazara erişmesinde pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Bir diğer projemiz “Buluşum Platformu ile de sosyal girişimcilik kapsamındaki yeni projelere can suyu sağlıyoruz. Burada yeni girişim fikirlerine destek vermeyi hedefledik. 14 girişimciye can suyu olduk. Öte yandan Boyner’in “Askıda İyilik” projesi de büyük ses getirdi, etkili oldu.
Peki şimdi hedefte neler var?
"İyi İşler” projemize devam edeceğiz. Katılımın da giderek arttığını görüyoruz. Eğitime katılan kadınların kapasitelerinin arttığını gözlemliyoruz. Pandemi kadın girişimcilere zarar verdi. Özellikle servis sektörü gibi kadın girişimcilerin faal olduğu alanlar kötü etkilendi. Evden çalışma kadınlara iyi gelmedi. Ekonomik açıdan zorluk çekmeyen kadın girişimciler, iş hayatından çekildi. Boyner olarak bu zararları bertaraf edebilmek adına tüm paydaşlarımızı kapsayan iç iletişim çalışmaları yaptık. Mentörlük hizmeti sunduk.
“Yeni normal evden çalışma.” Siz nasıl bir çalışma hayatı öngörüyorsunuz?
Ben tamamen evden çalışmaya geçileceğine ihtimal vermiyorum. Eğer ortam bir parça düzelirse; aşılar vs ile normalleşme başlarsa, yeniden ofislere dönüleceğine inanıyorum. Çünkü insan sosyal bir varlık. Elbette biz, hibrit diye nitelendirilen evden çalışmayı gerektiren dönemlerde o özgürlüğü de verebiliriz ama ben ofislerin yeniden canlanacağını düşünüyorum. Pandemi, istihdamda cinsiyet eşitliği sorununu daha da derinleştirdi. Araştırmalar, pandemi döneminde kadınların işe katılım oranlarında 20 yıl öncesine dönüldüğünü ortaya koyuyor. Bu büyük bir sorun ki bizim daha istihdamda var görünen kadınların sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olup olmadıkları, sosyal hakları gibi konuları ele almamız gerekiyordu. Ancak pandemi süreci çok kötü etkiledi. Kadının evdeki sorumlulukları, iş hayatındaki rolünü olumsuz yansıdı. Türkiye’nin bugünkü kadın istihdamı seviyesiyle hedeflediği büyüme ve refah düzeyine erişmesi mümkün değil.
Pandemiyle birlikte ne gibi sorunlar gözlemliyorsunuz?
Hala birçok sorun var ve ne yazık ki önümüzdeki dönemde cinsiyet eşitliğiyle ilgili daha da derin çalışmalar yapmak zorunda kalacağız. Öncelikle Anadolu’da sanayileşmenin gelişmesine paralel bir kadın istihdamı göremiyoruz. Sanayileşme artıyor ama aynı oranda kadınların istihdamı artmıyor. Bu bir kültür meselesi. Boyner olarak Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan bir şirketiz. Yerinde toplantılarla cinsiyet eşitliği meselesini, bu felsefeyi yaymak için kaynak aktarabiliriz. Anadolu’da çok sayıda girişimci kadın var. “Buluşum” projesi kapsamında sosyal girişimci kadınlarla işbirliği yapmak bizim için enteresan olabilir. Çünkü toplantılarımızda da görüyoruz; Anadolu’da o cesareti gösteren kadınlar var. Mesele o cesareti göstermek; eğitim de sağlanınca, fikir de iyi ise iyi bir projeye finansman bulunabilir. Örneğin geçtiğimiz haftalarda İstanbul Maltepe Belediyesi ile ilçedeki kadın girişimcilere yönelik bir eğitim projesi gerçekleştirdik. Kadın girişimcilere mentoring verdik. Çok iyi bir dönüş aldık. 15 kadına mağazacılık sertifikası verildi. Yerel yönetimlerle bu işbirliğini devam ettirebiliriz. Bu projeyi Anadolu’ya yaymak için kaynak ayırabiliriz.
İşbirliği demişken, sivil toplum kuruluşlarında da etkin roller üstlenen bir kadın olarak neler yapılmalı sizce?
Birleşmiş Milletler Kalkınma Amaçları’ndan ikisi, neredeyse tümünü kapsıyor. 5 ve 17’nci amaçlar. 5’inci madde; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 17’nci madde de tüm bu amaçlar için işbirliklerini, ortak çalışmayı içeriyor. Yani hedeflere ulaşmak için küresel işbirlikleri gerekiyor. Bakın McKinsey’in Eylül 2020’de yayınladığı bir araştırmaya göre pandemide her dört kadından biri stres nedeniyle işi bırakmayı düşünüyor. Raporda cinsiyet eşitsizliğinin küresel büyümeye faturası olacağı da belirtiliyor. Diyor ki; eğer iş hayatında cinsiyet eşitliği sağlanamazsa 2030 yılında küresel ekonominin kaybı 1 trilyon dolar olacak. Buna karşılık eşitlik sağlanması halinde kazanç 13 trilyon doları buluyor. Burada müthiş bir potansiyel var. Bunun için ortak çalışmak gerekiyor. Bakın bir dönem özel şirketler sosyal projelerinde kadının eğitimde, iş hayatında eşit fırsatlara sahip olması için projeler yürüttüler ama “kadına şiddet” meselesine hiç girmediler. Giremezlerdi. Bugün ise bu konuda çalışan çok fazla şirket var. Demek ki bazı şeyler değişebiliyor. Pozitif ayrımcılığa karşı çıkan kadınlar da var ama aküyü şarj edeceksek belli kotalar lazım demek ki.
.
Boyner'den Çok Çarpıcı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Filmi
Boyner'in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kampanyasında İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasaya dikkat çekerek, kadına yönelik şiddet uygulayanlara ceza indirimi verilmemesi isteniyor. İzlemek için BURAYA tıklayın.
.
Kadınların Emeği Platformu, Kendi İşini Kuran Kadınlara Ücretsiz Destek Veriyor
İzlemek için BURAYA tıklayın.
.
Selen Kocabaş,"Çocukla Birlikte İş Hayatına Ara Verip Dönmüyoruz, Bu Ciddi Problem"
Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Selen Kocabaş, "İş hayatına kadınların katılımı yüzde 38. İlk adım evlilik, ikinci en önemli adım çocuk; çocukla birlikte iş hayatına ara verip geri dönmüyoruz. Bu ciddi problem. Halbuki erkeklerin istihdama katlımı %74’lerde. Ülkemiz sürüdürülebilir zeminde ilerleyip değer üretecekse ancak %38 ‘leri erkekler seviyelerine yaklaşacak hedefler koymakla olacak."
ÖZEL RÖPORTAJIMIZI OKUMAK İÇİN buraya TIKLAYIN
.
Başak İlhan'dan, Amerika'ya İhracat Yapmak İsteyenler İçin ROAD Akademi
Seri internet girişimcisi ve e-ticaret uzmanı Başak İlhan, Amerikaya ihracat nasıl yapılır merak edenler için Road Akademi'yi kurdu. E-ticaret nasıl yapılır tüm ayrıntılarıyla öğretilen Road Akademi'deki online eğitimlerde ihtiyaç duyulan tüm bilgiler aktarılıyor. Haberi okumak için buraya tıklayın.
.
.
TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar ile yaptığımız video röportaj Youtube kanalımızda yayında.Aktar, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu olarak yaptıkları projeleri ve çalışan kadınların, girişimci kadınların sorunlarını anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
Başarılı iş kadını Note Cosmetics Genel Müdürü Beril Koparal, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği'nin yönetiminde yer alan iş kadınlarıyla yola çıktıkları Lotus Kadınları Platformu'nu neden kurduklarını ve projelerini anlattı. İzlemek için BURAYA tıklayın.
.
Sevgilin seni az mı çok mu seviyor? Çok mu kıskanç? O zaman şimdi izlemek için BURAYA tıkla
Başarılı İş Kadını Mehtap Yıldız - Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ile özel röportajımızı izlemek için şimdi buraya tıklayın.
.
.
.
Başarılı İş Kadını Ebru Darip /Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcıssı ile özel röportajı izlemek için BURAYA tıklayın.
.
.
.
Başarılı İş Kadını Petrol Ofisi CMO'su Beril Alakoç ile Özel Röportaj - İş Dünyasında Kadın Olmak - İzlemek için BURAYA tıklayın
.
Nur Ger, 40 Erkekle yola çıktı kadınlar için Yanındayız Derneği'ni Kurdu. İzlemek için buraya tıklayın.
KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın
BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı
Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
.
.
Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.
Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.
.
.
.
Gülseren Açar ile Özel Röportaj
Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
.
.
Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın.
.
Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İzlemek için BURAYA tıklayın
Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu - Projeler - Girişimci Kadın Sorunları - Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
.
.
İZİKAD - İzmir İş Kadınları Derneği Başkanı Betül Sezgin, İşte Kadınlar'a hayatını, İZİKAD'ın projelerini ve çalışan kadınların sorunlarını anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın.
.
.
.
E Ticaret Uzmanı Kadın Girişimci Başak İlhan ile Girişimcilik Hikayesi, E-ticaret Nasıl Yapılır, E-ticaret fikirleri izlemek için buraya tıklayın.
.
.
Bilim Kadını Burçin Mutlu Pakdil, Kimdir? Galaksiyi Nasıl Buldu? Bilim Kadın Olmak İçin Ne Yapmalı? Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın.
.
.
Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Göknur Atalay, derneğin kadınları güçlendirmek için gerçeklleştirdirgi projeleri ve girişimci kadınların sorunlarını İşte Kadınlar'a anlattı. İzlemek için buraya tıklayın