Bir rahatsızlığımız olduğunda doktora gitmeden önce internette araştırma yapıyoruz, hastane randevularımızı internetten alıyor, mobil sağlık uygulamalarıyla daha iyi yaşamanın yollarını arıyoruz. Üstelik daha yolun başındayız. Yani gidilecek uzun bir yol var. Bu nedenle TÜSİAD, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katıldığı Ankara’daki toplantıda  “Sağlığa Yenilikçi Bir Bakış Açısı: Mobil Sağlık” raporunu kamuoyuyla paylaştı. TÜSİAD’ın raporu  bu alanda neler yapılması gerektiği konusunda bir yol haritası da sunuyor.
MOBİL SAĞLIK FIRSATLARI KAÇIRILMAMALI
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes toplantıda yaptığı konuşmada dünyada bilinçlendirme amaçlı SMS mesajlarından taşınabilir veya giyilebilir cihazlara, akıllı telefonladaki tıbbi testlerden kronik hastalık yönetimine varana kadar pek çok mobil uygulamanın hızla yaygınlaştığına dikkat çekti.
“Mobil sağlık; içerisinde sağlık, teknoloji ve finansı birlikte barındırdığından, iş modelleri geliştirmek açısından zorlu, ancak bir o kadar da yeniliklere açık bir alan” diyen TÜSİAD Başkanı Symes ”Mobil teknolojiler, insanları daha sağlıklı kılmaya, hastalıkları yönetmeye ve sağlık harcamalarını düşürmeye yönelik umut vaad ediyor. Mobil sağlığın sunduğu fırsatları kaçırmamak için devlet, özel sektör ve STK’ların hep birlikte çalışması gerekir. Ülkemizi, mobil sağlık ürün ve uygulamalarında öne çıkaracak politikaların hayata geçirilmesine ihtiyaç var, bunu önemle vurgulamak isterim.”dedi.
SAĞLIK HARCAMALARI ARTIYOR
TÜSİAD Başkanı Symes’ın dikkat çektiği konuların yanı sıra raporunun çıkış noktasında ülkelerin yaptığı milyon dolarlık sağlık harcamalarının azaltılması, daha kaliteli bir sağlık hizmetinin sunulması ve sağlığın korunması bulunuyor. Çünkü Dünya Bankası verilerine göre ülkeler sağlık harcamalarına GSMH’nin yüzde 4 ila 12’sini ayırmak zorunda kalıyor. Bu nedenle dünya sağlık harcamalarını düşürmek ve sağlığın korunması içi mobil uygulamalara yöneliyor. Türkiye de bu olanda son yıllarda atılım içinde. İnternetten randevu ve e-sagligim gibi uygulamaların kullanılması giderek yaygınlaşıyor.
 
MOBİL SAĞLIK UYGULAMASININ FAYDALARI NELER?
Dr. Cenk Tezcan tarafından hazırlanan TÜSİAD raporunda ise mobil sağlık uygulamalarının yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekilirken mobil sağlık uygulamalarının yaygınlaştırılması sayesinde sağlanacak faydalar şöyle sıralanıyor; -Daha iyi teşhis ve tedavi, - Kendi sağlıkları ile daha fazla ilgili bireyler ve daha sağlıklı yaşam biçimleri, - Artan koruyucu sağlık uygulamaları, - Kronik hastalıkların daha etkin takibi

MOBİL SAĞLIK İLE NELER YAPILABİLİR?
- SMS bilgilendirmeleri sayesinde özellikle kırsal kesimde salgın önlemi, ana-çocuk
sağlığı, hamile takibi, aşılama gibi birçok konuda bilgilendirme, farkındalık yaratma ve
bilinçlendirme çalışmaları yapılabilir. - Yerel olarak üretilecek kolay kullanımlı akıllı telefon uygulamaları ve oyunlaştırma yazılımları sayesinde, gelecek nesillerin, sağlıkları hakkında daha bilinçli bireyler olarak yetiştirilmeleri ve böylece sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi sağlanabilir. - Ülkemizde yaşayan 22 milyon kronik hastaya (Sağlık Bakanlığı, 2013) uzaktan hastalık yönetimi uygulamaları sayesinde, sürekliliği olan, daha kaliteli sağlık hizmeti verilebilir. - Türkiye’de üretilecek taşınabilir ve giyilebilir cihazlar/sensörler, Türkiye’nin 2023 hedefleri bağlamında istihdama ve üretime önemli katkılar sağlayabilir.