Dünya Kadınlar Günü nedeniyle TÜSİAD’tan yapılan açıklama “Tek Kanatla Uçamayız” başlığı ile kamuoyuna sunuldu. TÜSİAD’ın açıklamasında Türkiye’deki kadının durumu şiddetten iş hayatına varan kadar rakamlarla gözler önüne serilirken, önemli uyarılarda da bunuldu. TÜSİAD açıklamasında kadınların her alanda potansiyelini gerçekleştirebildiği bir ülke iklimi yaratabilmek için, hep birlikte ve hiç vakit kaybetmeden. Kadınların gücünü hayatın her alanına eşit katmalıyız. Tek kanatla uçamayız.” Denildi.
İşte TÜSİAD’ın açıklaması;
HERKES DAHA ETKİN HAREKETE GEÇMELİ
“Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlâlidir. Kadını toplumda şiddet riskine açık bir konuma iten tüm olumsuz koşulları ortadan kaldırmak zorundayız. Kadına yönelik ürkütücü boyuttaki şiddete karşı “sıfır tolerans” ile kalıcı çözümler geliştirilmesi için kamu, iş dünyası ve sivil toplum daha etkili şekilde harekete geçmeli. Kadına yönelik şiddete karşı mevzuat ve uygulama güçlendirilmeli, şiddet uygulayanı hiçbir şekilde mazur görmeyen caydırıcı bir anlayış hukuk alanında hakim kılınmalı. Her eğitim kademesinde eğitime eşit erişim sağlanmasına yönelik çalışmalar kararlılıkla sürdürülmeli.
EĞİTİME YATIRIM SÜRMELİ
Türkiye genelinde 15-59 yaş kadınların yüzde 32’si okula devam etmesinin engellendiğini belirtiyor. Kırsal yerleşim yerinde yaşayan kadınlar açısından bu oran yüzde 39’a kadar yükseliyor. Hem birey olarak kadının güçlenmesi hem de ekonomide daha üretken bir rol alması için kız çocuklarının ve her yaştan kadınların eğitimine yatırım artarak sürdürülmelidir.
KADINLAR ÇOCUK MU KARİYER Mİ İKİLEMİNDE BIRAKILMAMALI
Türkiye’de çalışma çağındaki kadınların işgücüne katılım oranı çok düşük, sadece yüzde 33.6. 11.5 milyon kadın ev işleri ve çocuk bakımı nedeniyle işgücü piyasasına katılamıyor. Çalışan kadınların ise yüzde 14’ü çocuk sahibi olduktan sonra çalışma yaşamından kopuyor. Kadınların ekonomiye katılımı yoksulluğun azalmasına, nesillerin daha sağlıklı yetişmesine, kurumsal yönetimin güçlenmesine katkı sağlar; milli gelir artışına ve büyümeye ivme katar. Kadınlar “çocuk mu, kariyer mi” ikileminde bırakılmamalı, kurumsal çocuk bakım hizmetleri yurt çapında yaygınlaştırılmalı.
KIZ ÇOCUKLARINI BİLİM VE TEKNOLOJİYE TEŞVİK ETMELİYİZ
-Geleceğin ekonomisinin temeli olan STEM kariyerleri, kadınlar için önemli bir fırsat olarak değerlendirilmeli.
-Üniversite yerleştirmelerinde ilk 1000’de yer alan sayısal bölüm öğrencileri içerisinde STEM alanları yerleşme oranı erkeklerde yüzde 81,39, kızlarda yüzde 18,61.
-Geleceğin ekonomisi, bilgi ve inovasyonun üzerinde şekillenecek ve STEM becerileri hemen tüm alanlardaki işlerde gerekli olacak.
- Kız çocuklarını geleceğe daha iyi hazırlamalı, STEM alanlarında kariyer yapmaya teşvik etmeliyiz.
(STEM=Science, Technology, Engineering, Mathematics/Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik)
SİYASETİN KADINLARIN BAKIŞ AÇISINA İHTİYACI VAR
Parlamentoda kadınların temsiline bakıldığında Türkiye yüzde 14.9 oranıyla, dünyada 191 ülke içerisinde Çad ve Mısır ile beraber 121. sırada yer alıyor. Ülkenin yarısını oluşturan kadınların ülke yönetiminde eşit bir şekilde temsil edilemiyor olması, görüşlerinin, istek ve ihtiyaçlarının politikalara sınırlı yansımasına yol açar. Siyasetin kadınların potansiyeline, enerjisine ve bakış açısına ihtiyacı var.