Türkiye'yi kadınlar ayakta tutacak

2016 ülkemize büyük acılar yaşattı. Hain darbe girişimi yetmezmiş gibi FETÖ'nün devam eden saldırıları bir yanda, başta PKK'nın üstlendiği acımasız terör saldırıları diğer yanda, ne yazık ki gün yüzü göremedik bu yıl. O nedenle dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, teröre karşı ilan ettiği seferberliği çok önemli buluyorum. Hemen akabinde üç büyük siyasi parti de terörle mücadele zirvesinden uzlaşmaya vararak çıktı. Tüm bunlar 2017'de daha huzurlu bir Türkiye için atılmış çok önemli adımlar.

Ekonomi hayatına gelince... Görüyoruz ki tüm bu olumsuz etkenlerin ekonomi dünyasına 2016'da etkisi çok daha sınırlı oldu ve şirketler ayakta dimdik durmayı başardı. Fabrikalar üretime hiç ara vermedi, toplu işten çıkarmalar yaşanmadı. Birçoğu bu köşeye konu da oldu ve gördüm ki yılı çift haneli büyüme rakamlarıyla kapatan şirket sayısı az da değil. Yani hepimize travma yaşatan bir yıl oldu 2016 ama ekonomiye yansıması o derece olmadı. Ancak 2017'nin zor bir yıl olacağı herkesin malumu. Şirketler de buna göre önlem alıyor.

İflah olmaz bir iyimser olarak şahsen, 2017'de Türkiye'yi küçük ve orta ölçekli şirketlerin dinamizminin ve 'kadın'ların ayakta tutacağına, büyüteceğine ve kurtuluşumuzun da bu iki unsurdan geleceğine inanıyorum.

Bu bağlamda TÜRKONFED'in İş Dünyasında Kadın Komisyonu'nun da 10. yılı olan 2017'yi 'Kadın Yılı' ilan etmesini çok ama çok önemsiyorum. Bir kere 'Kadın Güçlenirse, Toplum Güçlenir' gibi çok doğru bir söylemle yola çıkıyorlar ve 2017'de Türkiye'de kadınların iş hayatına katılım oranını artıracak, mesleki yeterliliklerin güçlendirilmesine yönelik yasal mevzuat ve uygulamaların takipçisi olacaklarını ilan ediyorlar.

Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Endeksi 2015 yılı verilerine göre, Türkiye, kadınların işgücüne katılımında ne yazık ki 145 ülke arasında 131'inci sırada. TÜİK verilerine göre Türkiye'de erkeklerin iş gücüne katılım oranı yüzde 72 iken, kadınlarda bu oran yüzde 32. Oysa küresel ölçekte kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 50, AB ortalaması ise yüzde 70. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu yönetim kuruluyla birlikte kadın konusunu gündemin ilk sırasına oturtuyor ve rakamlar değişsin diye çalışmalar başlatıyor.

Hepimiz artık bilimsel araştırmalar tarafından kanıtlanmış gerçekleri biliyoruz. Yani dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların iş hayatına ve ekonomiye katılımlarının şirketlere ve toplumsal refaha katkısı büyük. Kadınların ekonomik hayata eşit katılımı küresel çapta GSYH'de yüzde 11'lik artışı ifade ediyor. İşte bu yüzden 2017 gibi zor bir yılda 'kadın' konusunu ne kadar güçlendirirsek, ekonomimizi de o kadar güçlendirmiş olacağız.