GÜNDEM

Türkiye’nin İlk Kadın İstihdam Eylem Planı Hazırlandı

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO ve İŞKUR işbirliği ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı’nın finansman desteği ile hayata geçirilen “Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye’de İnsana Yakışır İş için Kadınların Güçlendirilmesi” projesi kapsamında Türkiye’nin ilk kadın istihdam eylem planı oluşturuldu.
Eylem Planı kadın istihdamının arttırılması için kadınlara mesleki beceriler kazandırılması ve işe yönlendirilmesini ve kadınların işgücü piyasasına erişim olanaklarının arttırılmasını hedefliyor.
TÜRKİYE’NİN İLK EYLEM PLANI
Türkiye’de daha önce hazırlanmış olan mevcut politika belgelerine atıfta bulunan ILO Türkiye Temsilcisi Numan Özcan “Eylem Planı, istihdam ve çalışma hayatı alanlarında oldukça önemli bir role sahip olan İŞKUR tarafından 2016-2018 yılları arasında uygulanması amacıyla hazırlanmış olup, kadın istihdamı konusuna odaklanan Türkiye’nin ilk eylem planıdır.”dedi.
 
EYLEM PLANI EŞİTLİĞİ GÜÇLENDİRECEK
İsveç Türkiye Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Peter Svensson Kemeny ise “SIDA olarak bu ulusal eylem planının öneminin farkındayız zira bu Eylem Planı Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğini şüphesiz güçlendirecek ve kadınlara becerilerini geliştirmelerinde ve insana yakışır iş sahibi olmalarında destek olacaktır” diye konuştu.

KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILMALARINA BÜYÜK ÖNEM ATFEDİYORUZ
İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya ise “Kadınlar için Daha Çok ve İyi İşler Projesi” ve Eylem Planı ile tüm hizmetlerimizde ve projemizde “eşitiz-beraberiz” sloganından hareketle toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadınlarımızın işgücü piyasasına katılmasına büyük önem atfettiğimizi vurguluyoruz” dedi.

İşte Türkiye’nin İlk Kadın İstihdam Eylem Planı’na göre yapılacaklar listesi
Kadın istihdamının arttırılması için mesleki beceriler kazandırılması ve işe yönlendirilmesi
1)İşbaşı eğitim programlarının kadın istihdamını arttıracak şekilde düzenlenmesi
Sağlanacak
2) Kurum hizmetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısı geliştirilecektir
3) 2010/14 sayılı Kadın İstihdamının Arttırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması Başbakanlık Genelgesinde de yer alan “İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları çalışmalarında kadın-erkek fırsat eşitliğini gözetecek ve bu kurullara “kadın” konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından bir temsilcinin katılımı sağlanacaktır.” tedbirinin etkinliğini artırmak adına çalışmalar yapılacaktır.
4) Kadınların işe dayalı hareketlilik noktasında yaşadıkları sıkıntılar tespit edilecek, bu tespitler gerçekleştirilecek politikalarda göz önünde bulundurulacak.
5) Kadınların meslek edindirilmesi ve istihdamına yönelik hazırlanan projeler desteklenecek
6) İlk kez iş arayan kadınlar başta olmak üzere kadınlar için iş fırsatlarının yaratılması amacıyla özel destek programlarının devamlılığı sağlanacaktır.
7) Yaygın Eğitim Kurslarına katılan kadınların çocuklarına yönelik çocuk bakım oyun odaları yaygınlaştırılacak
8) Özel sektörde İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilen kadınların oranı arttırılacak.
9) İşgücü piyasasında kadınlara ihtiyaç duyulan alanlar, meslek ve temel beceri ihtiyacı göz önüne alınarak İşgücü Piyasası Araştırmaları yapılacak.
10) Şiddet mağduru kadınların açık işlere yönlendirilmesinde danışmanlık faaliyetleri etkinleştirilecek
Kadınların işgücü piyasasına erişim olanaklarının arttırılması
-Kadın girişimciliğinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak
-İş arayanların girişimciliğe bakış açısını ölçmeye yönelik farkındalık çalışmaları artırılacak
-Kadın girişimcilik eğitimi almış kadın girişimci adaylarına işverenler ya da akademisyenler tarafından mentörlük hizmetleri verilmesi sağlanacak
- Kadın istihdamında kayıtlılığın korunmasına destek verilecek
- İŞKUR’un kadın istihdamına yönelik faaliyetlerinin tanıtımına ağırlık verilecek
- Kadın istihdamının artırılmasına yönelik teşvik düzenlemeleri tanıtılacak
- İstihdam garantili kurslarda kadınlara öncelik verilecek
- KOSGEB ile işbirliği halinde yürütülen girişimcilik eğitimleri ve finansman imkanlarından kadınların daha fazla faydalan Kırsalda kadın istihdamının artırılması ve fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik işbirliği sağlanacak ve programlar hazırlanacaktır. masına yönelik programlar hazırlanacak