TEKNOLOJİ

Türkiye'nin Dört Bir Yanından Kız Öğrenciler Prof.Aziz Sancar İle Buluşuyor

7 şehirde 800 kız öğrenciye yönelik düzenlenen Aziz Sancar Kız Çocukları İçin STEM (Girls in STEM- GIS)  Projesi ile kızların STEM alanında yani bilim, teknoloji ve mimarlık gibi alanlarda farkındalıkları ve ilgileri artırılmaya çalışıldı. Zonguldak, Mersin Üniversitesi, Şanlıurfa, Ardahan, Uşak, Ankara ve İstanbul’daki üniversite kampüslerinde düzenlenen 2’şer günlük kamplara ilgi büyüktü.



Toplamda 800 kız öğrencinin katıldığı kamplarda, öğrencilerin mühendislik alanındaki bazı projeleri gerçekleştirmeleri istendi. Gruplar halinde biraraya gelen öğrenciler projeleri üzerinde çalıştıktan sonra yine işbirliği içinde hayata geçirdiler.

Ş
ehirlerdeki Valilikler, Üniversiteler, Milli Eğitim Müdürlükleri, Sanayi ve Ticaret Odaları, Belediyeler ve STK’lar ile birlikte yürütülen projeye destek verenler arasında TÜBİTAK, Türk Hava Yolları, Inted, TÜGİAD, Lennar International, Fulbright Enstitüsü ve Samsung Electronics Türkiye de bulunuyor. 


Projede öğrencilerin merak duygusu artırıldı, sorun çözme ve proje üretme becerileri kazandırıldı. Projedeki eğitimlerden Suriyeli göçmen kız çocukları da yararlandı.

KONFERANS ZORLU CENTER'DA 
Kampların sona ermesinin ardından yarın yani 24 Mayıs’ta İstanbul Zorlu PSM Center’da “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kız Çocuklarının STEM’e Dahil Edilmesi” başlıklı bir konferans düzenlendi. Sabah saat 8.30'da başlayacak olan konferansın onur konuşmacısı ise Prof. Aziz Sancar. 
 
KIZLARI OKULA GÖNDERMEZSEK İŞGÜCÜMÜZÜN YARISINI KAYBEDERİZ
GIS projesine katılan ve yurtdışı programına gidecek öğrenciler de konferansa katılacak ve Prof.Aziz Sancar ile biraraya gelecek. Projenin önemine değinen Prof.Sancar “Bütün çocuklarımıza bilim alanında eğitim ve öğretim sunulması gerekiyor. Eğer kızlarımızı okula göndermezsek işgücümüzün yarısını kaybetmiş oluruz.”dedi.
 
SARE DAVUTOĞLU KONFERANSTA KONUŞACAK
Konferansın açılış konuşmasını Başbakanlıktan istifa eden Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu yapacak. Toplantıda ayrıca TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, UNESCO Uluslararası Eğitim Bürosu Direktörü Dr. Mmantsetsa Marope, Washington DC Devlet Okulları STEM Başkan Yardımcısı Kim Cherry ve Forest Gate at London Konsey ÜyesiSeyi Akiwowo. Konferansın sunucusu ise CNN TURK “Para Dedektifi” programını hazırlayıp sunan Cem Seymen.

PROJENİN MİMARI GÖKHAN COŞKUN VE EŞİ CASEY KİM
“Aziz Sancar Girls in STEM” projesinin fikir sahibi ve uygulayacısı Gökhan Coşkun ve eşi Casey Kim. Tamamen kendilerinin oluşturduğu projenin maliyetini de yine kendi cepleriden karşılıyorlar. Projenin direktörlüğünü de yürüten Gökhan Coşkun, İşte Kadınlar’a yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu, “ Prof. Aziz Sancar sadece bir bilim adamı olarak değil yüzyillar sonra bu coğrafyadan çıkan ilk bilimsel çalışmaya imza atan birisi olarak da tarihe mal olmuştur.  Hayatı ve duruşuyla sadece Türkiye için değil bütün bu coğrafyanın çocuklar için en güzel rol modeldir. Aziz Sancar ismini çocukların hayatında kalıcı etkiler bırakan bir rol model olmasını istediğimiz için bu projeyi yapmak istedik”

BU PROJE NEDEN ÖNEMLİ?
Türkiye’de 15 yaş grubu kız öğrencilerin, fen ve matematiksel yetenekler alanlarında uluslararası ölçekte yapılan değerlendirmelerde, oldukça geride oldukları görülmektedir (TIMSS ve PISA). Ortaokul ve liseye giden mevcut kız öğrenci sayısını %1 artırmak ülkede kişi başına düşen milli geliri %0.3 oranında artıracaktır. 

STEM Nedir?
STEM Nedir; Bilim (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik (Mathematics) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltma. STEM eğitimi; çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden bilim ve teknolojileri geliştirmenin temelini oluşturuyor. Öğrencilerin STEM eğitimine olan ilgilerini artırmak onların bu konularda özgüven kazanmalarını ve iş olanaklarını çoğaltmalarını sağlayor. STEM eğitimi ve kız çocuklarının eğitimine yönelik toplumsal algıları olumlu yönde desteklemek, hem çocuklar hem de ülkeler için olumlu değişimlere yol açıyor.