Çocuk Eğitim Derneği yararına geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir konser dikkat çekiciydi. Çünkü TRT Sanatçısı Cengizhan Sönmez ile aynı sahneyi paylaşıp, şarkılarını çocuklar için söyleyen kişi aynı zamanda başarılı bir iş kadını olan TGL Gümrük Müşavirliği Genel Koordinatörü Semiha Can idi.
İstanbul Gümrük Müşavirleriği Derneği'nin eski başkanlarından Turhan Gündüz'ün kızı olan ve babasıyla birlikte çalışan Semiha Can, kadınların iş toplantılarının dışında, sahnede de, sosyal hayatın tam ortasında pekala başarılı bir şekilde var olabileceğinin en güzel kanıtıydı. Çalışma hayatının içinde de olsa sanki kadının ev ve iş arasında başka bir hayatı olamazmış gibi toplumda var olan ön yargılar hepimizin malumu. İşte Semiha Can'ın başarısı iş dünyasında başarılı bir iş kadını olmasının yanı sıra bu cam duvarları aşarak bir kadının isterse hem çocuklarını yetiştirip, hem iş hayatında başarılı bir şekilde ilerleyip hem de sanatın içinde olabileceğini bizlere en iyi şekilde gösteriyor.
Onunla yaptığımız söyleşinin cam duvarlarla çevrili tüm kadınlara ilham kaynağı olmasını diliyoruz.
SEMİHA CAN KİMDİR?
Eğitim ve kariyeriniz nasıl ilerledi, (Nerede, kaç yılında doğdunuz, hangi okullarda eğitim aldınız?
1978 yılında Artvin Şavşat'ta doğdum. 1995 yılına kadar Ankara’da yaşadım. Ortaokul ve liseyi Ankara Yükseliş Koleji’nde, lise son sınıfı ise İstanbul’da okudum. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa İngilizce İşletme bölümünü bitirdim. Mezuniyetimin ardından İTÜ Lojistik Uzmanlığı Sertifika Programı'nı tamamladım.
ZEVKLE VE BİTMEYEN BİR ENERJİYLE ÇALIŞTIM
Kariyer yolculuğunuz nasıl ilerledi, hangi şirketlerde çalıştınız, şimdi hangi şirkette hangi pozisyonda çalışıyorsunuz. Hangi alanda uzmansınız, özellikleriniz neler, kısaca anlatır mısınız?
Gümrük Müşaviri bir babanın kızı olarak eğitim alanıma da uygun olduğu için babamla birlikte gümrük müşavirliği sektöründe çalışmaya başladım.
2003 yılından 2008 yılına kadar işin mutfağında bilfiil operasyon sürecinde oldum. 2005 yılında evlendim.
Çok stresli ve tempolu bir iş dönemi olsa da büyük bir zevkle ve bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiyle firmamıza faydalı olmaya çalıştım.
O dönemde ekibimle birlikte portföy olarak Türkiye’nin en aktif iş akışına sahip finansal kiralama firmalarından birkaçını ve makine firmalarının operasyonlarını yönettik.
Oğlumun ve kızımın doğumu sebebi ile çalışma hayatıma bir dönem ara verdim.
Bebek bakım döneminde sınava hazırlanarak, bilinen tabiriyle B Karne dediğimiz; Gümrük Müşavir Yardımcısı belgemi almaya hak kazandım.
Çalışma hayatıma yönetim ekibinde yer alarak, 2016 yılında tam mesaili bir şekilde büyük bir enerji ile geri döndüm.
ÇOK YÖNLÜ GÖREVLER
Şirketinizde tam olarak hangi hizmetleri veriyorsunuz? Nasıl bir fark yaratıyorsunuz? Kurulduğundan bu yana nereden nereye geldi, hedefleriniz neler?
TGL Gümrük Müşavirliği'nde Genel Koordinatör olarak görev yapıyorum. Müşteri İlişkileri Yönetimi, Kalite sistemlerinin Yönetimi ve İş Geliştirme alanlarında katkı vermeye
çalışıyorum.
GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİNDE KADIN SAYISI ARTIYOR
Bir kadın olarak sizin gözlemleriniz deyenimleriniz neler, kadınlar iş hayatında hangi engellerle karşılaşıyor? Birkaç maddeyle sıralar mısınız? Tanık olduğunuz veya yaşadığınız enterasan durumlar var mı?
Gümrük müşavirliği dinamik, sürekli eğitime ve gelişime açık bir meslek. İş akışının doğal dinamikleri açısından geçmiş yıllarda erkek egemen bir karakter taşıyorken son 10 yılda dijitalleşme süreci ile birlikte mesleğe kadınların ilgisi ciddi oranda arttı.
Başta bağlı bulunduğumuz Ticaret Bakanlığı olmak üzere diğer kamu yapılandırılmalarında kendisini iyi yetiştirmiş, çağa ayak uydurmuş çok başarılı kadın yöneticilerin varlığından gurur duyduğumu da ayrıca belirtmek isterim. Kadın Ticaret Bakanımız ve ekibinde başarılı kadın yardımcı ve danışmanlar olduğunu da görebiliriz. Bu da meslek grubumuz olarak gurur duyduğumuz bir durumdur.
KADINLARIN GÜÇLÜ YAPISI FARK YARATIYOR
İstihdamında daha fazla kadının yer alması için kadınlara ve erkeklere bir çağrıda bulunur musunuz?
Kadınların analitik yanlarının ve duygusal zekalarının aslında iş hayatına farklı bir renk ve verim kattığını düşünüyorum.
Kadının doğası gereği güçlü yapısı ve ince detayları yakalabilme gücünü asla hafife almamak gerekiyor.
Biz kadınlar yeter ki isteyelim… Gerisi teferruat kalıyor aslında ben buna inananlardanım.
Sizin bir de sanatçı kimliğiniz bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Çocuk Eğitim Derneği yararına konser verdiniz. Bize biraz bu müzik yolculuğunuzdan da bahseder misiniz?
Hayatımın her döneminde müzikle mutlaka bir şekilde meşgul oldum.
Kadınların cam tavanlarla sadece iş hayatında karşılaşmadıklarını, aslında birçok alanda başkalarının belirlediği klişelerin en basit tabiri ile 'mutlu kadınlar olunması' konusunda cam tavanlar oluşturduğunu düşünüyorum.
Kendi hikayemi bu anlamda paylaşmak isterim.
Benim hatırladığım 7 yaşımdan beri hep müzik ile ilgim oldu. Okul dönemlerimde ya şarkı söyledim ya halk dansları ile ilgilendim ama ikisinden biri mutlaka oldu.
İşe başladığım döneme kadar bir şekilde müzik ve halk danslarının hep bir yerinden yakalayıp ilgilendim ve hep bu anlamda yeteneğim dikkat çekmiştir.
Yıllar önce üniversite tercihlerimi yaparken konservatuar istemiştim ama o günün şartlarında ailemin de içine aslında bu şeklinin sineceğini düşünerek konservatuar hayalimden vazgeçmiştim.
Çocuklarımın bakımı ile ilgilendiğim dönemin sonlarına doğru biraz nefes almak adına amatör koroya başladım.
TRT Keman Sanatçısı Talat Er tarafından çalıştırılan koro Klasik Türk Müziği ile daha yakından ilgilenmemin ilk durağı oldu diyebilirim.
Dünya tatlısı dostlarım oldu orada. Hepsi ile hala görüşüyorum.
İşe yeniden dönme kararı aldığım dönemde evime yakın yarı zamanlı bir konservatuar açılacağını öğrendim.
Evet artık müziğin dilini, çok sevdiğim makamları öğrenme vakti gelmişti...
TRT İstanbul Radyosu Ses Sanatçısı Cengizhan Sönmez ve İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı öğretim üyelerinden Gülşah Çubukçuoğlu Sönmez’in eğitmenliğinde 3 yıllık harika bir programı tamamladım.
Hem iş hem konservatuar hem de koroyu birlikte devam ettirmem mümkün olmadığı için amatör koro dönemini bir nevi zorunlu olarak kapatmış oldum.
Yarı zamanlı konservatuar mezuniyetim, profesyonel bir çalışma ile taçlansın istedim ve sözleri Hamze Demirdağ'a, bestesi Cengizhan Sönmez'e ait 'KADER' adlı tek şarkılık çalışmam 5 Eylül 2019 tarihinde dinleyenlerle buluştu.
İŞ İNSANININ DA SANAT HAYATI OLABİLİR
Zamanımı, yeteneğimi ve bana çok iyi gelen hobimi nitelikli bir şekilde yapmaktan vazgeçmeyecektim.
Bu anlamda en büyük destekçim eşim oldu. Ona bu yolculukta yanımda olduğu ve her daim destek olduğu için sonsuz minnettarım.
En büyük hayalim; yeteneğimi, çevremle paylaşarak güç birliği yapacağım ve toplumsal faydaya dönüştürebileceğim bir projem olmasıydı ve bu hayal 4 Ekim 2019 tarihinde, İş Sanat’ta Çocuk Eğitim Derneği için 0-6 yaş işitme engelli çocuklar yararına değerli Hocam Cengizhan Sönmez ile verdiğimiz konser ile gerçeğe dönüştü.
Hayalime ortak olan ve projemi destekleyen başta eşim Özhan Can'a, Hocam Cengizhan Sönmez'e, Tezmaksan A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi ve aile dostumuz Fatma Aydoğdu'ya, Çocuk Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ilıcalı'ya, ÇED Genel Müdürü Melike Argiş'e ve bu değerli çalışmaya özveriyle katkı veren Seylan Bulut'a özellikle teşekkür etmek istiyorum.
Ve şunun özellikle altını çizmek istiyorum;
Bir iş insanının da “çerçevesini kendisinin belirleyebileceği bir “Sanat Hayatı” olabilir...
....
EDİTÖR NOTU / TGL Gümrük Müşavirliği Genel Koordinatörü Semiha Can'ın, Seyhan Müzik'ten çıkan 'Kader' isimli tekli çalışmasının video klibini aşağıda izleyebilirsiniz.
İŞ DÜNYASINDAKİ KADINLARIN BİYOGRAFİLER İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ
SİZ DE İŞ DÜNYASINDA YER ALIYORSANIZ BİZE BİYOGRAFİNİZİ FOTOĞRAFLARINIZLA BİRLİKTE GÖNDERİN YAYINLAYALIM.
istekadinlarmedya@gmail.com