Temsa, Busworld Europe Fuarı'nda 7 otobüs modelini tanıttı

“2017 Busworld Europe Fuarı”nda grubun 7 otobüs modelini tanıttı.

Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Cenk Alper (ortada), emekliye ayrılacak Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik’in (solda) yerine gelecek Hasan Yıldırım, “2017 Busworld Europe Fuarı”nda grubun 7 otobüs modelini tanıttı.

Sabancı Holding’in yönetiminde bu yılın başından beri yapılan değişiklikler, grubun ihracat hamlesini merkeze alan sanayi ve enerji teknolojileri yolculuğuna işaret ediyor. 2008 yılından beri toplulukta çimento ve enerji grubu başkanlıklarını yürüten Mehmet Göçmen, Sabancı Holding CEO’su oldu.

Endüstriyel naylon ve polyester iplik, lastik kord bezi üreticisi Kordsa şirketinin CEO’su Cenk Alper, holdingin sanayi grubu başkanlığına terfi etti. Alper’e, Brisa’nın yanı sıra Kordsa ve Temsa da bağlandı. Çimento Grubu ve Yünsa bu yapının içine girmedi.

Emekliye ayrılacak Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik’in yerine, 1 Kasım 2107 tarihi itibarıyla Almanya doğumlu Hasan Yıldırım geliyor. 2004 yılından beri Fransa, Almanya ve Uzakdoğu’da küresel otomotiv markalarının üst düzey yöneticiliğini yapan Yıldırım, dijitalleşen verimlilik odaklı yeni iş modellerini gruba taşıyacak.

Brüksel yakınlarındaki Kortrijk fuar alanında düzenlenen “2017 Busworld Europe Fuarı”nda; Alper, Çelik ve Yıldırım’ın yanı sıra, Temsa Uluslararası Satış Direktörü Acar Kocaer ve Pazarlama ve Yurtdışı Satış Direktörü Kadri Özgüneş ile sektördeki gelişmeleri konuştuk.

Otobüs endüstrisinin en büyük buluşma noktalarından biri olan ve 20-25 Ekim tarihleri arasında düzenlenen fuarın asıl konusu ulaşım teknolojileri.

Bin 120 metrekare ile fuarın en büyük stantlarından birini kuran Temsa’nın yanı sıra, Otokar, Anadolu Isuzu, Karsan’ın da içinde yer aldığı Türk markaları Kortrijk’te yenilikleri görücüye çıkardı.

ELEKTRİKLİ OTOBÜS MODELİNİ SERGİLEDİ

Temsa 2 yeni modelini, turizm aracı MD9 ve okul otobüsü LD SB Plus ile birlikte; Amerika pazarına satılan TS45 ve Cumhurbaşkanlığı’na 2018 yılında teslim edilecek Avenue Electron elektrikli otobüs modelini sergiledi. Büyük veri bilimi tekniklerini kullanarak otobüslerden data toplayan fleetics teknolojisini tanıttı. Stantlarında ziyaret ettiğimiz Otokar Gelen Müdürü Serdar Görgüç yeni otobüsleri Ulyso’nun, Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan 24 metre uzunluğunda çift körüklü elektrikli toplu taşıma aracının; Aselsan Uluslararası İş Geliştirme Bölümü Koordinatörü Serhat Serinyel de geliştirdikleri 8-10 dakikada şarj olan elektrikli motorun başındaydı.

Görgüç ile sohbetimizde FNSS ve BMC ile birlikte davet edildikleri Altay Milli Tank ihale dosyasının 27 Ekim’de teslim edileceğini, 22 Aralık’ta da tekliflerin alınacağını söylüyor. Türkiye’de yüzde 30’lara veren küçülmeye karşı, ihracat odaklı üretime ağırlık veren otobüs endüstrisi, gözünü Fransa’ya ve Amerika’ya dikti. Türkiye, otobüs üretiminde dünyada Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya’dan sonra 5’inci, Avrupa’da ise ilk sırada yer alıyor.

Otokar Paris’te 30 kişilik ekibiyle ofis açmış, Fransa’ya 5 bin otobüs satan Temsa, Amerika’da üretim için geri sayıyor. Bu yıl ürettiği 2 bin 500 otobüsün, 500’ünü Fransa’ya, 200’ünü de Amerika’ya ihraç etmişti.

YENİ REGÜLASYONLAR DEVREYE GİRECEK

Üretiminin yüzde 35’ini ihraç eden Anadolu Isuzu 70 milyon Euro’ya ulaşan dış satışlarını, 2020 yılında 100 milyon Euro’ya çıkarmayı hedefliyor.

Dünyada elektrikli otobüsün yüzde 2-3 olan pazar payının 2025’e kadar yüzde 25’lere çıkması bekleniyor. 2018 ulaşım sektöründe yeni regülasyonların devreye gireceği yıl olacak. Otobüs üretiminde 2023-2030 arasında dizelden elektrikli araca geçiş süreci tamamlanacak. 2017’de yalnızca Çin, 130 bin adet elektrikli otobüs üretmiş. Bu yıl Renault Fluence ile satılan elektrikli araç sayısı 1 milyona ulaşmış. Bunun 330 binini Nissan, 310 binini Tesla yapmış. Elektrikli araçlarda yakıt maliyeti 6’da 1’e düşüyor. Ancak şarj süresi ve satış fiyatı halen pazar talebi ile örtüşmedi. Türkiye’de otobüs endüstrisinde 2 yönlü hareket var; birincisi daralan iç pazara alternatif olarak ihracatı artırmak, ikincisi ise elektrikli motor, pil ve otonom teknolojilerini geliştirmek.

GÖRÜŞMELERDE TENNESSEE ÖNDE GİDİYOR

Temsa yöneticileri ulaşımda iş modellerini değiştirecek dönüşümü şöyle ortaya koyuyor:

- Değişimi yönlendiren 4 madde:

Birincisi ulaşım araçları “elektrikli” olacak. İkincisi araçların “şoförsüz” hareket etmesini sağlayan otomasyonun ilerlemesi. Üçüncüsü internet tabanlı birbirine ve şehirlere “bağlı araçlar”. Dördüncüsü sahibi olmadan aracı “paylaşımlı” kullanmak.

- Enerjisa ile altyapısı kuruluyor:

Elektrikli araç üretirken, pil teknolojisine sahip olmanız, araçları hafifletiyor. Enerjisa şirketimizle kurduğumuz 8’er kişilik 7 ekip, ulaşımda farklı iş modelleri üzerinde çalışıyor. Temsa maksimum 10 yıl içinde bütün portföyünde elektrikli araçlara geçecek. Artık belediye otobüsleri için dizel araç geliştirmiyoruz.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz