Türkiye’de küçük ev aletleri sektörünün lideri Arzum, ürünleriyle 4 kıtadan 30 ülkeye ihracat yapıyor. Fonksiyonel tasarımlarıyla son 2 yılda en prestijli tasarım yarışmalarında 18 ödül kazanan Arzum,  2017'de  TİM InovaLİG yarışmasında İnnovasyon Organizasyonu ve Kültürü kategorisinde Türkiye Şampiyonu oldu. 

Arzum'un bu başarıyı elde etmesinde hiç kuşkusuz AR-GE çalışmalarına verilen önem yatıyor. Kadın çalışan oranı yüzde 40 olan Arzum'un  AR-GE'si de bir iş kadınına; Mehtap Yıldız'a emanet.

İşte Kadınlar olarak bu başarının nasıl ortaya çıktığını merak ettik ve Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirme Direktörü Mehtap Yıldız ile bir söyleşi gerçekleştirdik. 

Bize kendinizden biraz bahseder misiniz?

1973 Eskişehir doğumluyum, Anadolu Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunuyum. Cambridge’de 1 yıllık bir İngilizce Programından uzunca bir zaman sonra Bilgi Üniversitesi’nde MBA yaptım.

Kariyeriniz nasıl ilerledi? 

Mezuniyetimin ardından Türkiye’nin en büyük elektrikli ev aleti fabrikalarından biri olan EKSEN A.S. de uzun yıllar ürün geliştirme ve üretim tarafında direktörlük seviyesine kadar sorumluluklar aldım. 2009 yılında INDEX Grup’un küçük ev aletleri markası yaratma ile ilgili hayalini gerçekleştirmek üzere kurucu ekibin içinde yer almak üzere EKSEN’den ayrıldım. 2 yıllık bir lansman hazırlık sürecinin ardından HOMEND Elektrikli Ev Aletleri markasının lansmanını yaptık. Ürün geliştirmeden marka kimliğinin yaratılmasına, tedarik zinciri modelinin kurulmasından satış organizasyonun yapılandırılmasına kadar çok fonksiyonlu, yoğun ve heyecanlı geçen 5 yılın ardından 2014 yılında Türkiye’nin en büyük yerel küçük ev aletleri markalarından biri olan ARZUM‘a transfer oldum. Ürün Geliştirme ve Pazarlama Direktörü olarak 4 yıldan bu yana Arzum’da görev yapıyorum.

Ürün Geliştirme ve Pazarlama Direktörü olarak hangi işlerden sorumlusunuz?

Organizasyonun Ürün Yönetimi, Pazarlama İletişimi, ArGe, Kalite ve Satınalma fonksiyonlarını yönetiyorum. Ekibimle birlikte tüketici içgörülerinden ve trendlerden hareketle kategorilerin innovasyon yol haritalarını hazırlıyoruz, bu doğrultuda tasarım ofisleri ve kendi arge yapılanmamız ile ürün geliştiriyoruz, pazara sunumunu yapıyoruz, marka ve ürün vaadlerini tüketicilerimize ulaştırabilmek adına pazarlama iletişimi faaliyetlerini yürütüyoruz.

Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirme Direktörü olarak atanmanızın ardından Arzum'un fark yaratan hatta ödül kazanan ürünleriyle dikkat çekti. Bu süreçte katkınız nasıl gerçekleşti, nasıl bir fark yarattınız? En çok hangi ürünün geliştirilmesinde emek zaman harcadınız?  

Arzum son 5 yılda her yıl artan oranlarda AR-GE yatırımı yapmaya başladı. Arzum’un 2018 yılı Ar-Ge yatırım hedefi, cironun %3’üne kadar geldi. 2014 yılında tasarım kimliğimizi güncelledik, lider olduğumuz kategorilerde tasarım dilimize uygun innovatif ürünler çıkardık, OKKA Türk Kahvesi ailesinin yeni üyesi “Okka Minio” gibi büyük başarılar yakalayan ürünlerimizle yarışmalara girdik ve son 2 yılda Reddot, IF gibi dünyanın en prestijli tasarım yarışmalarından 18 ödül aldık. Bu ödüllerin de ötesinde 2017 yılında TIM InovaLİG yarışmasında İnnovasyon Organizasyonu ve Kültürü kategorisinde Türkiye Şampiyonu olduk ve ödülümüzü sayın Cumhurbaşkanımızdan aldık. Bu bizi ciddi anlamda motive etti ve daha da iyisini yapmak için heyecanladırdı.

Şirket açısından 2017 nasıl bir yıl oldu, 2018 hedefleriniz neler?

Arzum çok keyifli bir 2017 yılı geçirdi. Hem başarılı lansmanlar, hem ödüller, hem de şirket finansal hedeflerini tutturduğumuz ve pazar payı aldığımız bir yıl oldu. 2018 yine Ar-Ge odağımızın kuvvetli olduğu bir yıl olacak. Lider olduğumuz mutfak kategorilerinde keyifli iletişim kampanyaları hazırlığındayız. Kişisel bakım kategorisinde saç kurutma liderliğine, şekillendiricilerin cirosal liderliği de eklendi, 2018’de toplam kişisel bakım liderliği için çalışıyor olacağız. Süpürge ciddi bir Pazar. Son 2 yılımız Ar -Ge tarafında hazırlıkla geçti, 2018 bizim aynı zamanda süpürge yılımız da olacak.

Arzum'da kadın çalışan oranı nasıl, yönetim kademesinde kaç kadın bulunuyor? Özellikle inovasyonda kadınlar hangi özellikleriyle fark yaratıyor? Bu alanda çalışacak kadın mühendis konusunda sektörde bir sıkıntı yaşanıyor mu?

Arzum, yaklaşık %40 kadın çalışan oranı açısından örnek gösterilebilecek bir marka. Yönetim kademesinde 10 kadınız. Kadınların gözlemciliği, detaycılığı, problem çözme konusundaki doğal yetenekleri yenilikçi ürün ve hizmet geliştirmede bir avantaj olarak öne çıkıyor. Diğer yandan kategori özelinde de biz kadınların şöyle bir şansı var, elektrikli ev aletlerinde satınalma kararı kadın tarafından veriliyor. İhtiyaç belirleme, kullanıcı deneyimi vs hepsi kadınların hakimiyetinde olan bir kategori ve biz kadınları da bu kadınların içindeyiz, yani içgörü içimizde. Bu da bizlere ciddi bir avantaj sağlıyor. Örneğin ben hem anne, hem eş, hem annesinin kızı, hem mühendis, hem de Arzum’un ürün geliştirme ve pazarlama direktörü olunca, pazarı okuma ve tüketiciyi anlama tarafında hep rakiplerime göre birkaç adım önde hissetmişimdir kendimi.

Ev aletlerinin hedef kitlesi hep kadınlar. Ülke genelinde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı sunabilmek için markanız hedef kitlesinde bir düzenlemeye gidecek misiniz? Örneğin Arzum reklamlarında bulaşık makinesini dolduran, yemek yapan, evde temizlik yapan erkekleri görecek miyiz?

Çok güzel bir soru! Biz bunu yaptık bile, 2013 yılında Mehmet Günsür ile “ sadece gerçek erkekler ütü yapar” iletişim kampanyası yaptık. TV reklamlarımızda, billboardlarımızda erkekleri ütü yapmaya özendirirken, annelerin de erkek çocuklarına ütü yapmayı öğretmesini özendirmeyi hedefledik. Çok da başarılı bir kampanya oldu. Arzum, ütü kategorisindeki bilinirliğini bu kampanyaya borçludur.

Kendinizi bir iş kadını olarak nasıl tarif edersiniz? Günde kaç saat çalışıyorsunuz, bir iş gününüzde neler yapıyorsunuz, işinizi seviyor musunuz, mutlu musunuz?

Ben yıllar içinde çok gelişim kaydetsem de iş yaparken duyguları öne çıkan bir kadınım. Bence birçok kadın yönetici de kendisini böyle tarif edecektir. Bu yapılan işe ciddi bir değer katarken, iş kadınını biraz yoran bir durum olabiliyor; ama bu durumla da bir yere kadar mücadele edilebiliyor.  En iyisi kadın olmanın getirdiği bu yorucu avantajı sonuna kadar kullanmak diyeyim ve toparlayayım.

Çalışma saatim uzun benim, günde 12 saat civarı çalışıyorum. Gün içinde çok fazla toplantı ile zamanım geçiyor, genelde mesai bitiminden sonra asıl benim ajandama sıra geliyor. İşimi seviyorum, hayatımın bir parçaısı olarak görüyorum, ailemle dengesini de iyi kurduğumu düşündüğüm için uzun çalışma saatleri, sık seyahatler beni rahatsız etmiyor.

İş hayatında yaşadığınız en önemli hata neydi? Bu hatadan hangi dersi çıkardınız?

Meslek hayatımın ilk 12 yılında hep aynı işletmede çalışmış olmayı şimdi hata olarak görüyorum. Anlamlı bir deneyim için aynı işletmede 5-6 yıl gerekli ama daha fazlasında potansiyelini keşfetmek için kendine fırsat tanımakta gecikmiş oluyorsun. Burada kadın olmak biraz zaman kaybettiriyor, evlenmek, çocuk yapmak, çocuğu bir yaşa kadar getirmek derken yıllar geçiyor, örneğin MBA’imi de çok geç yaptım. Şimdi bakıyorum da kariyer hayatı çok uzun, içine çok daha fazla eğitim, deneyim, hatta yurtdışı deneyimi de sığdırabilirsin çok odaklı ve planlı olabilirsen. Çıkardığım ders “hiçbirşeyi öteleme! Ne yapmak istiyorsan planla ve yap”

Kariyer yaparken bir kadın olarak karşınıza çıkan en önemli engeller nelerdi, nasıl aştınız ya da aşamadınız?

Engel demeyeyim ama kendi koyduğunuz bariyerler olabiliyor dediğim gibi.. bir dönem evlilik ve çocuk planları kendinizi sahneden birazcık geri çekilmek zorundaymışsınız, sağlıklısı buymuş gibi hissettiriyor. Burada bir zaman kaybı oluyor. Kafanızı kaldırdığınızda zamanın hızla geçtiğini ve hızlanmanız gerektiğini farkediyorsunuz, ben de tam da bu oldu. Farkettim ve arayı kapatmak ve kariyer hayatımda yapmak istediklerimi yapabilmek için tempomu çok arttırdım. Oğlum Teog sınavına hazırlanırken, ben MBA yaptım örneğin 

İş kadınlarına başarılı olabilmeleri için hangi tavsiyelerde bulunursunuz?

Kimsenin sizi motive etmesini, takdir etmesini beklemeyin. Aradığınız herşeyi kendi içinizde bulun. Adım atmaktan korkmayın, siz almaya karar verdiğinizde evren de vermeye başlıyor, yeter ki gelecek olanları taşıyabilecek enerjiyi içinizde hisssedin. İş hayatında kadın olmak kolay değil ama bizim çok özel yeteneklerimiz var, bunları kendimize hatırlatırsak zorluklarla başa çıkmak biraz daha kolaylaşıyor.

Sizce iş hayatında kadınların daha fazla yer alabilmesi, cam tavanların-duvarların ortadan kalkması için neler yapılmalı?

İş hayatında kadınları güçlendirme platformları artmalı, kadın çalışan oranına göre işletmelere bonus sistemi getirilmeli, kadınların annelikten kaynaklı sıkıntılarına çözümler getirilmeli ve kadının bu sebeple istemeden işi bırakmasının önüne geçilmeli. Kadınlar da daha talepkar olmalı, geri çekilmemeli, kendi gücüne ve yapabileceklerine inanmalı ve etrafını da buna inandırmalı.

Mehtap Yıldız,"Çalışanlarımızın yüzde 37'si Kadın. Kadınlara Fırsat Alanları Açıyoruz"

Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehtap Yıldız, "Toplumsal fırsat eşitliğini benimseyen bir markayız. Toplamda çalışanlarımızın %37si kadın. Yönetici kademesinde ise bu oran %33. Kadın çalışanlara mentorluk, koçluk, ihtiyaç duyulan eğitimler ve bunun gibi bütün fırsat alanlarını açıyoruz." 

YENİ RÖPORTAJIMIZ

ARZUM PAZARLAMA VE ÜRÜN GELİŞTİRMEDEN SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI MEHTAP YILDIZ İLE YAPTIĞIMIZ ÖZEL SÖYLEŞİYİ OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 .

MEHTAP YILDIZ İLE YAPTIĞIMIZ VİDEO RÖPORTAJI İZLEMEK İSTERSENİZ  BURAYA tıklayın.

.