Sabahları yataktan kalkarken dahi kendinizi yorgun hissediyorsanız, gece gündüz fark etmek vücudunuzun farklı noktalarında sürekli bir ağrı duyuyorsanız bunun adına bahar yorgunluğu deyip geçiştirmeyin. Çünkü uzmanlara göre bu adı pek bilinmeyen Fibromiyalji hastalığının belirtileri olabilir.
Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ayşen Akıncı Tan fibromiyalji hastalıklarının belirtilerini şöyle sıralıyor;
-Yaygın ağrı-sızı, yorgunluk, tutukluk, halsizlik
- Sabahları yorgun kalkma, uyku bozukluğu
- Yaygın hassasiyet gibi yakınmalar
- Yaygın hassasiyet gibi yakınmalar
- Eklem ağrıları, baş ağrısı
-Sık idrara çıkma
-Hafıza ve konsantrasyon bozuklukları
FİBROMİYALJİ NEDİR?
Prof. Dr. Ayşen Akıncı Tan, fibromiyaljinin tanımını şöyle yapıyor: “Şimdiye kadar pek çok neden öne sürülmüş olsa da bugün için kabul edilen görüşe göre fibromiyaljinin nedeni ağrı algılama sistemlerinde yaşanan bir bozukluktur. Ağrıyı beynimize taşıyan yolaklarda aşırı bir aktivite, ağrıyı azaltması gereken yollarda ise bir fonksiyon eksikliği söz konusudur. Beyindeki ağrı merkezlerindeki değişiklikler de buna katkı yapar. Sonuçta kişide aşırı bir ağrı algılaması oluşur. Enfeksiyonlar, fiziksel ve psikolojik stres de hastalığı tetikleyebilir.”
NÖROLOJİK MUAYENE GEREKİR
Fibromiyalji teşhisinin konulmasının güç olduğuna dikkat çeken Prof.Dr.Akıncı Tan fibromiyalji sendromunda laboratuvar bulgularının normal olduğunu bu nedenle fizik ve nörolojik muayene yapılması gerektiğini söyledi.
FİBROMİYALJİ TEDAVİSİ VAR MI?
“Fibromiyaljili hastalarının genellikle doktor doktor dolaşıp tüm tetkikleri ve muayeneleri normal çıktığı için tanı konamayan ya da “bir şeyin yok” diye geri çevrilen hasta grubu oludğuna dikkat çeken Prof.Tan, fibromiyaljide hem ilaç-dışı hem de ilaç tedavilerinin birlikte uygulanması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; “Hastalara yakınmalarının bir adı olduğu, gerçekten “fibromiyalji” diye bir hastalık bulunduğu ve tedavisinin mümkün olduğu anlatılmalı, güvence verilmelidir. Bu kişileri yataktan uzaklaştırıp günlük hayata döndürmek, hafif egzersizler yapmaya ikna etmek çok önemlidir. Ayrıca hastalar mutlaka ilaçlarını önerilen dozda ve düzgün kullanmalıdırlar.”