SAĞLIK

Sosyal medyada gönüllü doktorlar 'Sanal Hastane' kurdu

Hastanelerin yükü corona virüs vakalarının sayısının her geçen gün artması nedeniyle daha da ağırlaşıyor. Hastalığın bulaşması riskine karşı uzmanlar acil bir durum olmadığı sürece vatandaşların hastaneye gitmemesini tavsiye ediyor. Bu nedenle pek çok kişinin sağlık sorunları şu sıralarda beklemek zorunda. Bu duruma çözüm bulmak isteyen gönüllü doktorlar sosyal medya üzerinden gönüllü olarak danışmanlık hizmeti vermeye başladı. İçlerinden biri ise bu gönüllülüğü bir adım öteye taşıyarak 'Sanal Hastane' hareketine öncülük etti.

Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezist Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Nebahat Bulut, Twitter hesabından "Sanal Hastaneye Hoş Geldiniz" diyerek kendi branşında vatandaşlardan gelecek soruları yanıtlayacağını yazarak diğer meslektaşlarını da Sanal Hastane'ye katılmaya davet etti. 

Bulut'un "Sanal Hastane'ye hoşgeldiniz! Bu mesajın altında sosyal medyada rastladığım, salgın sürecinde genel tababet/uzmanlığı ile ilgili olarak vatandaştan gelen soruları cevaplayan meslektaşlarımı ekleyeceğim. Lütfen acil olmayan durumlar için hastanelere gitmeyelim, evde kalalım." mesajına kısa sürede çok sayıda meslektaşından karşılık geldi. 


Dahiliye, ortopedi, kadın hastalıklarından beyin cerrahisinden çocuk hastalıklarına kadar farklı branşlardaki 90'ı aşkın gönüllü doktor daha önce hastaneye gidip kan ve idrar tahlili veren, röntgen ve MR çektiren ancak bu süreçte hastaneye gitmeye çekindiği için sonuçlarını gösteremeyen hastalara sosyal medya üzerinden "Sanal Hastane" hizmeti veriyor. 

Prof.Dr.Nebahat Bulut, vatandaşların ilgili uzmana kolayca ulaşmasını sağlamak için "Sanal Hastane" çatısı altında ücretsiz, gönüllü danışmanlık hizmeti veren uzmanların isimlerini ve sosyal medya hesaplarını listeledi.

Aralarında genel cerrahi, kalp ve damar cerrahi, enfeksiyon hastalıkları, kadın doğum, göz sağlığı, psikoloji, ortopedi, diş hekimliği, üroloji, nefroloji, fizik tedavi ve çocuk sağlığı gibi birçok alanda uzmanın yer aldığı platformdaki gönüllü hekimler, vatandaşların merak ettikleri soruları yanıtlayarak, ücretsiz danışmalık yapıyor.

Sanal Hastane Nedir?

Sanal Hastane, fiziki bir hastane değil. Tamamen sanal ortamda. Bu hastanede ilaç yazılmıyor, herhangi bir tedavi uygulanmıyor. Corona Virüs salgını nedeniyle hastanelerdeki sağlık çalışanlarının yükünü hafifletmek, corona virüs hastalığı dışında başka hastalıkları olan tedavileri yarım kalan veya herhangi bir rahatsızlığı olup da corona virüs nedeniyle hastanelere gidemeyenlere gönüllü doktorların hizmet vermesi. Gönüllü doktorlar, Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya hesaplarından veya email yoluyla vatandaşlardan gelen soruları yanıtlıyor, tahlil veya raporlarını değerlendiriyor ve danışmanlık yapıyorlar.