BLOGGER

Sosyal medya fenomenleri vergi verecek



Sosyal medya fenomenleri yaptıkları ürün tanıtımlarıyla  adeta matbaa gibi para basıyor. Örenğin Kerimcan Durmaz,  Snapchat'te paylaştığı videolarla sosyal medya fenomeni olduktan sonra DJ'liğe adım atmıştı. Aylık gelirinin 200 bin TL olduğu bile söylenen Kerimcan Durmaz gibi ünlülerden vergi alınmıyor. Genel olarak Instagram, Facebook ve Twitter gibi tüm sosyal medya mecralarında ürün tanıtımı ve reklamlardan şu an herhangi bir vergi alınamıyor. Ancak TBMM’ye sunulan torba kanun tasarısındaki yeni düzenlemeyle Instagram başta olmak üzere Facebook ve Twitter gibi mecralarda yüzbinlerce takipçisi olan fenomenler tanıtımını yaptıklarında bundan böyle vergi ödeyecek.
Tasarıda sosyal medya fenomenlerinin vergi vermesi için iki farklı yasada değişiklik yapılacak. Birincisi; Gelir Vergisi Kanunu'nun 94’üncü maddesine internetle ilgili işlemler de eklenecek. İkincisi ise; Vergi Usul Kanunu'nun "Vergi kesenlerin sorumluluğu" başlıklı 11. maddesinde değişikliğe gidilecek.
Bakanlar Kurulu, sosyal medya fenomenlerinden alınacak vergi oranını belirleyecek. Bakanlar Kurulu, ödeme yapılan kişilerin vergi mükellefi olup olmamasına, ödeme yapan ya da ödemeye aracılık edenlerin vergi kesintisi yapma zorunluluğu bulunup bulunmamasına, ödemenin konusunun mal veya hizmet alım satımı olup olmamasına, elektronik ortamda gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine bakmadan tüm bu işlemlere taraf veya aracı olanlara vergi kesintisi yapma yükümlülüğü getirebilecek.
 
Vergilemenin, stopaj kesintisi şeklinde yapılması öngörülüyor. Bakanlar Kurulu yüzde 0 ile 25 arasında değişen vergi oranı belirleyecek. Vergi oranının yüzde 15 düzeyinde olması bekleniyor.