KADIN ÖRGÜTLERİ

Somalı 370 Kadının Başarısı Dünyaya Örnek Oldu

Soma’daki maden faciasında eşlerini, oğullarını kaybeden kadınların, günü birlik yardımlarla değil, kendi ürettikleriyle hayatlarını sürdürebilmeleri için Vodafone Türkiye, KAGİDER ve Soma Belediyesi işbirliğiyle 2014 yılında hayata geçirilen Soma’da Önce Kadın Projesiyle kurulan ‘Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’nde 370 kadın aldıkları teknoloji, girişimcilik ve el işi gibi mesleki eğitimler ayesinde kendi ayakları üzerinde durmayı başardılar.

Üstelik 10 gibi kısa bir sürede kooperatif bile kurdular. Şimdi Vodafone ve English Home gibi markalar için el işi üretimi yapılan merkezde halihazırda Dressbest Uniforms & Corporate Wear markası için üniforma üretiliyor. 
İşte Somalı kadınların güçlenmesini sağlayan bu önemli proje Birleşmiş Milletler tarafından Kadının Statüsü Komisyonu’nun toplantısında tüm dünyaya örnek proje olarak gösterildi.

SOMALI KADININ ÇİÇEKLİ YAKA İĞNESİNİ TAKTI
Konuşmasını Somalı kadınların yaptığı çiçek motifli elişi yaka iğnesini yakasında taşıyarak yapan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark, Soma’da Önce Kadın projesinden övgüyle bahsederek kadınların güçlendirilmesi için dijital dünyanın getirdiği olanaklarla yenilikçi ürün ve hizmetler sunulduğunu, akıllı telefonlar ve iş bağlantılarıyla birlkite kırsal kesimde uygulanan bu projenin çok değerli olduğunu söyledi. Clark ayrıcı fakirlikten ancak kadınların çalışmasını destekleyerek kurtulunabileceğini, ekonomik olarak güçlü olan kadınların şiddete daha az maruz kalacağını da vurguladı.

TOPLUMSAL GELİŞİM KADININ EKONOMİK HAYATA KATILIMIYLA MÜMKÜN
“Vodafone Türkiye olarak, toplumsal gelişim ve kalkınmanın kadınların sosyal ve ekonomik hayata etkin katılımlarıyla mümkün olacağına inanıyoruz” diyen Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ise projede kısa sürede elde edilen başarıya dikkat çekerek “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi projesini hayata geçirirken ‘Bu merkezi güçlendirerek büyüteceğiz, kadınlarımızın el emeği işlerini sürdürülebilir gelir yaratan bir iş modeline dönüştüreceğiz’ demiştik. Geldiğimiz noktada bu sözümüzü tutmaktan ve Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’nin 10 ay gibi kısa bir sürede kooperatifleşerek kadınlarımız için sürdürülebilir bir gelir modeli haline gelmesinden mutluluk duyuyoruz. Merkezimizin elde ettiği bu başarıyı gören Birleşmiş Milletler’in, projemizi kırsal alanda kadının güçlenmesiyle sürdürülebilir kalkınma yaratma konusunda tüm dünyaya örnek göstermesi ise mutluluğumuzu perçinleyen ikinci bir unsur oldu”dedi.

EV KADINLARINDAN GİRİŞİMCİLER YARATTIK
KAGİDER Başkanı Sanem Oktar da Soma’da sürdürülebilir bir model oluşturmak istediklerini, Vodafone Türkiye ile işbirliği sonucunda projeyi hayata geçirdiklerini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü;”Bugün geldiğimiz noktada 50 kadın bir araya gelerek kooperatif kurdu; biz aslında ev kadınlarından girişimciler yarattık. Şu anda Türkiye’de 8 milyon 100 bin kadın çalışıyor. Kadın çalışan ve girişimcilerin sayısını artırmak istiyoruz. Kadın girişimcileri güçlendirme ve onlara destek olma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda, Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi bizim için çok önemli bir proje. Birleşmiş Milletler’de örnek uygulama olarak gösterilmesi sayesinde projemizin globalleşmesi yönünde önemli bir adım atmış olduk.”