GÜNDEM

Şirketler için BISTEP Başlıyor

Sermaye piyasalarının ve kurumsallaşmanın bir bütün olmasından yola çıkılarak şirketlerin kurumsallaşma sürecine destek olmak amacıyla Borsa İstanbul’un iş dünyası hakkındaki bilgi birikiminin ve Koç Üniversitesi’nin akademik deneyiminin harmanlanmasıyla Şirketler İçin Kurumsal Dönüşüm Programı geliştirildi.
BISTEP, büyüme potansiyeline sahip şirketlerin kurumsallaşma süreçlerine destek vermeyi, şirketlerin sermaye piyasaları ile tanışıklıklarını artırmayı ve bu piyasalara yönelmek istemeleri halinde gereken bilgi birikimine sahip olmalarını amaçlıyor. Kurumsallaşma, şirket ömrünün uzatılması, sürdürülebilir büyüme, ulusal ve uluslararası tanınırlık gibi günümüzde her şirketin önceliği olan alanlarda şirketlerin fark yaratmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. BISTEP ayrıca şirketlere sermaye piyasalarının iş ağına etkin bir biçimde dahil olma imkânı da sağlayacak.

Borsa İstanbul ve Koç Üniversitesi’nin yanı sıra, sermaye piyasalarının işleyişinde Borsa İstanbul’un doğal ve sürekli iş ortakları olan aracı kurumlar, bağımsız denetim kuruluşları, hukuk şirketleri ve medya kuruluşları da BISTEP ortakları arasında yer alıp bilgi ve tecrübelerini şirketler ile paylaşacak.
3 aşamadan oluşan 1 yıllık programın ilk aşamasında, kurumsal yönetim ve sürdürülebilir büyüme, liderlik ve yönetim uygulamaları, girişimcilik ve büyüme stratejileri, inovasyon, globalleşme, hukuk, pazarlama, marka yönetimi, kurum stratejisinin belirlenmesi, sermaye piyasasının şirketlere sunduğu alternatif çözümler gibi pek çok alanda düzenlenecek seminerler ile konusunda önde gelen isimler tarafından katılımcılara bilgi aktarımı yapılacak. Düzenlenecek paneller ile güncel konuların interaktif bir ortamda tartışılması sağlanacak.

Programın ikinci aşamasında, profesyonel danışmanlar önderliğinde şirketlerin merkezinde şirket yöneticileri ile mevcut durum analizi ve strateji çalışmaları yapılacak. Şirketlerin kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri ve bu hedeflerine ulaşmak için almaları gereken aksiyonlar belirlenerek, bir yol haritası hazırlanacak. Bu aşamada ayrıca şirketler için öncelikli konularda seminerler düzenlenecek ve böylece bilgi paylaşımı ve iletişimde süreklilik sağlanacak. Katılımcı şirketlerin kurumsallaşma stratejilerini hayata geçirdikleri üçüncü aşamada ise seminerler, bilgi paylaşımı odaklı oturumlar ve “networking” amaçlı kapsamlı etkinlik programları düzenlenecek.
Programa, kuruluşundan itibaren en az 3 takvim yılı geçmiş ve son hesap dönemine ait finansal tablolarına göre en az 10 milyon TL aktif büyüklüğü ya da net satış hasılatı olan şirketler başvurabilecek. Programa kabul edilen şirketlerin üst düzey yöneticilerinden programa aktif katılım konusunda taahhüt alınacak. Eylül 2016’da başlayacak programın son başvuru tarihi 25 Temmuz 2016.

BISTEP ŞİRKETLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI İÇİN VAR
“Bizler Borsa İstanbul olarak sermaye piyasalarının temel işlevlerinden birisini şirketlerin kurumsal gelişimine yardımcı olmak olarak görüyoruz”  Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ  proje hakkında şu bilgileri verdi; “Geliştirmiş olduğumuz bu programın çıkış noktası da, ülkemiz ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olarak gördüğümüz şirketlerin kısa ömürlü olması ya da kurumsallaşamaması olgusunu pozitif yönde tersine çevirmek. BISTEP, ülkemiz şirketlerinin sürdürülebilir bir yapıya kavuşmuş, uzun ömürlü organizasyonlara dönüşmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu çerçevede program bünyesinde iş hayatının kritik ve güncel konularında seminerlerin ve panellerin yanı sıra, bire bir strateji danışmanlığı hizmeti verilmesi yer alıyor. Sürekli network etkinlikleri ile desteklenen program, katılımcı şirketlere bir yıl boyunca interaktif ve canlı bir iletişim ve gelişme ortamı sunacak.”
HEDEF ORTA ÖLÇEKLİ ŞİRKETLER
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ  ülke ekonomisi olarak ürettilen katma değerin artışında iş fikirleri kadar stratejik tercihlerin de rol oynadığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü, “Borsa İstanbul olarak, BISTEP ile birlikte bir gün dünya devine dönüşecek, asırlık tarihe sahip olacak bugünün orta ölçekli şirketlerinin başarı hikâyesine bir katkıda bulunmayı ve bu süreci hızlandırmayı hedefliyoruz. Bu program ile çok geniş bir tecrübeye dayanan, dünya standartlarında bir bilgi birikimini katılımcı şirketler ile paylaşıyoruz ve birlikte çoğaltmayı amaçlıyoruz. Bu çerçevede çok yönlü olarak hazırladığımız Programın, şirketlerimiz ve ülkemiz ekonomisi için faydalı olmasını diliyorum.”

ŞİRKETLERİN DEĞERİNİ ARTIRACAK
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ise Koç Üniversitesi olarak Borsa İstanbul ile birlikte Türkiye’de bir ilk olan Kurumsal Dönüşüm Programı’nı başlatmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek BISTEP hakkında şöyle konuştu:”Bu özgün programın, katılımcılarına şirket değerini artırma, uluslararası tanınırlık kazanma ve sektörlerinde fark yaratma açısından önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu program ile şirketler kendilerini geliştirmenin yanı sıra sürdürülebilir büyüme, uluslararası pazarlarda bilinirlik kazanma, inovasyon ve güçlü strateji oluşturma tekniklerini geliştirip ülkemiz için de değer yaratacaklardır. Koç Üniversitesi’nin kuruluşundan bu yana ülkemizde ve uluslararası platformda elde ettiği başarının arkasında her zaman en donanımlı akademik kadro ile öğrencilerimizi ve eğitim verdiğimiz paydaşlarımızı buluşturma çabası yatmaktadır. Kurumsal Dönüşüm Programı’nda da aynı hedef ile bir araya gelmiş olan liderlerin en iyi eğitmen ve akademisyenlerden alacakları seminerlerler birlikte, diğer program ortaklarından alacakları teknik destek ve tecrübe paylaşımı, kendilerine yeni bir vizyon kazandıracaktır.”