Prof.Dr. Şirin Tekinay, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk kadın mühendislik dekanı oldu. Ülkedeki American University of Sharjah’da Mühendislik Fakültesi'nin Dekanı olarak Şubat 2020'den bu yana çalışan bilim kadını Prof.Dr. Şirin Tekinay, kariyer hayatında hep ülkemizin önde gelen üniversitelerinde görev aldı.

Bilim kadını olacağı Henüz 3 yaşındayken belliymiş, küçük Şirin her şeyin nasıl çalıştığını öğrenme arzusuyla elinde tornavida evde kendi başına deneyler yapar, 'Elektyonik'çi yani elektronik mühendisi olacağını söylermiş. Prof.Dr. Şirin Tekinay, bilim dolu bir atmosferde büyümüş. Babası kadın ve çocuk hakları savunucusu hukuk profesörü annesi de yine bir hukukçu olan Tekinay,  Robert Koleji'nin ardından Boğaziçi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. 

ABD'deki 20 yıllık akademik kariyerinin ardından 2008 yılında ülkemize dönerek Özyeğin Üniversitesi'nin Araştırma ve Teknoloji'den sorumlu Rektör Yardımcılığını yapan Tekinay, sonrasında Kadir Has Üniversitesi’nde Dekanlık, Sabancı Üniversitesi’nde Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Rektör Yardımcılığı, Işık Üniversitesi'nde Rektörlük yaptı.

Prof.Dr. Tekinay, Dünya Mühendislik Dekanları Konseyi Başkanlığının yanı sıra Avrupa Mühendislik Eğitimi Topluluğu'nun Yönetim Kurulu Üyesi olan saygın bir bilim kadını olarak sadece ülkemize değil dünyadaki mühendislik bilimine katkı sunmaya devam ediyor. 

1 Şubat 2020'den bu yana ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk kadın mühendislik dekanı olarak American University of Sharjah’da Mühendislik Fakültesi'nin Dekanlığını yapan Prof.Dr. Şirin Tekinay, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtladı.

ŞİRİN TEKİNAY KİMDİR?

Sizi tanıyabilir miyiz, eğitiminiz nasıl ilerledi?

İstanbul doğumluyum. Hasan Ali Yücel İlkokulu'nu, Robert Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği'ni (lisans, yüksek lisans) bitirip Amerika Birleşik Devletlerinde George Mason Universitesi’nden Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği doktoramı aldım.

Kariyer yolculuğunuz nasıl ilerledi?  

Doktoramı aldıktan sonra endüstride çalıştım. “Efsanevi” Bell Laboratuvarları’nın son demlerinde araştırma-geliştirme yaptıktan sonra New Jersey Institute of Technology’nin (NJIT) Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümüne hoca oldum. Telsiz Haberleşme Merkezi kurdum, yönettim. Süresiz kadro ve doçentlik kazandıktan sonra ABD’nin National Science Foundation’inda direktörlük yapmak üzere NJIT’den ödünç alındım. Dört yıl orada çalıştıktan sonra NJIT’ye döneceğime Özyegin Üniversitesi’nin Kurucu Rektör Yardımcısı olarak ülkemize döndüm. Sonraki yıllarda Kadir Has Üniversitesi’nde Dekanlık, Sabancı Üniversitesi’nde Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Rektör Yardımcılığı, Işık Üniversitesi'nde Rektörlük yaptım.

Bu üniversitelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda davetleriyle hareket ettim. Şimdi Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk kadın mühendislik dekanı olarak American University of Sharjah’da Mühendislik Fakültesi'nin başındayım. Ayrıca Dünya Mühendislik Dekanları Konseyi Başkanıyım ve Avrupa Mühendislik Eğitimi Topluluğu'nun Yönetim Kurulu Üyesiyim.

Hangi alanda uzmansınız, özellikleriniz neler, kısaca anlatır mısınız? Sizin mesleğinizi seçmek isteyen veya bu yolda ilerleyenler kadınlara rehber olması için yaptığınız işle ilgili, uzmanlığınızın olduğu konuda püf noktalarını paylaşır mısınız?

Ben haberleşmeciyim; telsiz haberleşme sistemleri ve ağları konusunda uzmanlaştıktan sonra alanımı kompleks ağ sistemleri, şehir mühendisliği gibi trans-disipliner konularda geliştirdim. Bir taraftan araştırma ve teknoloji yöneticiliği ile mühendislik eğitimi alanlarında liderlik rollerine geldim.

Kesinlikle cinsiyete dayalı bir tarafını bunca yıldır görmediğim, hissetmediğim, severek yaptığım ve geliştirdiğim mühendislik alanlarının erkek işi olarak algilanmasını çok yadırgıyorum. Kızlarımız bu tarz ön yargılara aldırmamalı. Kız öğrencilerimin hep daha çalışkan ve başarılı olduğunu gördüm, mesleğin gelişimi için daha çok kadın mühendis gerektiğine inandım.  

Çalıştığınız kurum hangi alanda faaliyet gösteriyor. İşinizde tam olarak neler yapıyorsunuz anlatır mısınız? Yeni projeleriniz neler?

Mühendislik Fakültesi Dekanı olarak araştırma ve eğitim alanlarında, ayrıca sosyoekonomik ve çevresel etki acısından çok büyük sorumluluk hissediyorum. Bütün mühendislik fakültelerinin Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne hizmet etmesi gerekiyor, dünyada yaşamın sürmesi ve barışın sağlanması için. 

Çalışan kadın olmak ne demek nasıl açıklarsınız? Kadınlar neden çalışmalı?

Çalışmayan, üretmeyen, katkıda bulunmayan insan düşünemiyorum. Doğaya, üstünde yaşadığımız gezene, birbirimize karşı sorumluyuz. Yoksa ya yük ya da köle olunur. Dünyanın israf edecek beyin gücü yok.

 

Çalışan kadınların yaşadığı en önemli sorunlar sizce neler? Birkaç maddeyle sıralar mısınız?

Çocuk ve yaşlı bakımının hep kadına kalması, önyargılar yüzünden beklentilerin düşük olması ve buna dayalı ücret ve yükselme eşitsizliği…

Sosyal olarak işte dışlanmak, küçük düşürülmek.  

Siz hangi engellerle karşılaştınız, tanık olduğunuz veya yaşadığınız enteresan durumlar var mı? Çalışan kadınlar- iş kadınları karşılaştıkları engelleri nasıl aşabilir?

Herkesin, kadın erkek herkesin, eğitilmesi gerekiyor. Profesyonel kimliğin sosyal bileşeni eksik kaldıkça ne kadar donanımlı ve özgüvenli olursa olsun kadın geri kalacak.

İstihdamda daha fazla kadının yer alması için kadınlara bir çağrınız var mı? Kadın erkek eşitliğinin sağlanması için erkekler neler yapmalı, erkeklere bir çağrıda bulunur musunuz?

Kadının birey olarak ekonomik bağımsızlığı,  hem kendisi ve toplum için hem de rol modeli olarak çocuklar için çok önemli. Erkeklerin kadınsız bir ortamda, meslekte, alanda çalışmanın verimsizliğini, yanlılığını anlaması için kadın erkek herkesin eğitilmesi gerekiyor. Eşitliğin sağlanması için öncelik tanınmalı, ta ki gerekmeyene kadar.

Pandemi nedeniyle işiniz nasıl etkilendi, evde neler yapıyorsunuz, iş bölümü nasıl?

Evden çalışıyorum. Kampüste yürümeyi, ofisimin koşullandığım odaklayıcılığını, iş arkadaşlarımın ofislerine gitmeyi, toplantı odalarında görüşmeyi, evde yakınsayarak çalışıyorum. İki boyutlu iletişimle yönetimin güçlükleri var. Hareketsiz kalmamak ve genelde sağlıklı kalmak için çaba veriyorum.

Pandemi sonrası yeni normal hayatta sizce bizi nasıl bir hayat, ekonomi bekliyor?

Yüksek öğretimde yeni bir normal olacağına inanıyorum: geriye dönmeyeceğiz. Sanal platformlarda, küresel iletişim kolaylaşmış şekilde, ülke sınırlarının önemi yitmiş halde deneyimsel eğitim öne geçecek.  

Berrin Tansel ile yaptığımız video röportajı izlemek için linke tıklayın.

Özyeğin Üniversitesi'nde Türk Edebiyatı derslerinin yanı sıra toplumsal cinsiyet ve edebiyat, feminist teori

üzerine seçmeli dersler veren Senem Timuroğlu, "Kanatlanmış Kadınlar" adlı kitabını İşte Kadınlar'ın youtube kanalında anlattı. İzlemek için buraya tıklayın.

Melsa Ararat hayat hikayesini ve kadın sorunlarını, yönetim kurullarında kadınlar konularını Video röportajımızda anlattı. Youtube kanalımızda yayında. İzlemek için buraya tıklayın. 

Bilim Kadını Burçin Mutlu Pakdil, Kimdir? Galaksiyi Nasıl Buldu? Bilim Kadın Olmak İçin Ne Yapmalı? Videoyu izlemek için buraya tıklayın

.

.

AmpUp- Kamu Politikaları Uzmanı ve Kaliforniya Üniversitesi - Berkeley / Sürdürülebilir Ulaşım Araştırma Merkezi Araştırmacı Şebnem Tuğçe Pala, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtladı. İzlemek için buraya tıklayın.

KADIN GİRİŞİMCİLERİN SORUNLARINI SAYA SAYA BİTİREMEDİM

videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

  

KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın

BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.

Gülseren Açar ile Özel Röportaj

Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN 

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu - Projeler - Girişimci Kadın Sorunları Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

PWN İstanbul(Profesyonel İş Kadınları Derneği)Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun - Projeler - İş Kadını Sorunlarını anlattı.. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Başarılı iş kadınları röportaj serimizde bu kez Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Darip ile konuştuk. Ebru Darip Kimdir? Ebru Darip hayat hikayesi, başarılı iş kadını nasıl olunur, Koçtaş'ta toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları neler, mağaza müdürü olmak için hangi özellikler gerekir, pazarlama müdürü olmak için hangi özellikler gerekir, çalışan kadınların sorunları nelerdir?