ŞİRKETLER

Şifem Atasaygın, "Kadınlar Kadın Oldukları İçin Mobbinge, Tacize Uğradıklarının Farkında Değil"

İşte Kadınlar olarak yaptığımız röportajlarda hem iş kadınlarını tanıtıyor hem de kadınların içinde bulundukları durumları ve sorunları onlar aracılığı ile gözler önüne sermeye çalışıyoruz.

Bugün sizlere  IBM (Outsourcing Honeywell) İşe Alım Danışmanı Şifem Atasaygın'ı tanıtmak istiyoruz. Çok yönlü bir iş kadını olan Şifem Atasaygın, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri eğitimi almış,  Bilgi Üniversitesi'nde ise MBA yapmış. Üniversite eğitimi sırasında dans, yoga, cinsel sağlık eğitmenliğinin yanı sıra farklı etkinliklerin organizasyonlarında da görev almış. Üniversite sonrası ise insan kaynakları alanında kariyer yapan Şifem Atasaygın, işe alım süreçlerinde dış kaynak kullanımı hizmeti veren IBM üzerinden Honeywell şirketine danışmanlık yapıyor. İşi gereği şirketleri ve çalışanları yakından tanıyan Atasaygın, iş dünyasında kadın olmak ne demek çok iyi biliyor. Çalışma hayatında kadınların yaşadıkları sorunları ise yakından gözlemleyebilen iş kadını Şifem Atasaygın, İşte Kadınlar'a çalışan kadınların sorunlarını tek tek anlatıp, tavsiyelerde bulundu. 

  

ŞİFEM ATASAYGIN KİMDİR?

Eğitiminiz nasıl ilerledi?   

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun oldum. Daha sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme üzerine MBA tamamladım. MBA sırasında evlendim ama azmettim, okulumu bitirdim.

İş kadını olarak kariyer yolculuğunuz nasıl ilerledi?  

Üniversiteye devam ederken farklı işlerde çalıştım; Clave Dance Akademisi’nde dans eğitmenliği yaptım, etkinlik ve organizasyonlar düzenledim. Aynı zamanda Gençlerin Cinsel Sağlığı, HIV & AIDS, Toplumsal Cinsiyet konuları üzerine TOG, Y-PEER, Dance4Life ilgili projelerinde eğitmenlik yaptım.

Üniversitenin son yılında HRM Danışmanlık şirketinde Researcher olarak çalışmaya başladım. Kurumsal etkinlikler, işe alım, eğitim ve çalışan memnuniyeti anketleri gibi farklı projelerde calışma fırsatım oldu.

2014’te üniversitenin bitişiyle İstanbul’a taşındım. DSM Besin Maddeleri firmasında HR Asistanı olarak başladım, aynı zamanda MBA’ye devam ettim. 1 yıl sonra HR Generalist olarak EMEA bölgesi HR Digital Transformation projesinde koordinatör olarak görev aldım.

2016 yılında Dubai’ye taşındım. MBA’ye devam ederken, freelance yoga eğitmenliği yaptım. 2018 yılında Justmop.com’da Marketing Executive olarak çalışmaya başladım. Bir yıl bu startupta devam ettikten sonra, kurumsal hayata ve HR’a dönüş yaptım. 2019 itibariyle IBM RPO (Recruitment Process Outsourcing) aracılığıyla Honeywell’de Talent Acquisition Partner olarak görev almaktayım.

ADAY SEÇİMLERİ DİJİTALLEŞTİ

Hangi alanda uzmansınız, özellikleriniz neler, kısaca anlatır mısınız? Sizin mesleğinizi seçmek isteyen veya bu yolda ilerleyenler kadınlara rehber olması için yaptığınız işle ilgili, uzmanlığınızın olduğu konuda püf noktalarını paylaşır mısınız?

İşe alım süreçleri ve marketing konusunda uzmanım. Doğru insanları doğru pozisyonlara yerleştirmekle yükümlüyüm. Herhangi bir kurum için bir takım oluştururken veya bir kişiyi işe alırken takımı ve takım hedeflerini anlamak, ihtiyaçları yöneticiler ile birlikte tanımlamak, ve kurumun kültürüne uygun kişileri hedeflemek gerekiyor.

Şu anda aday seçimleri ve görüşme teknikleri yapay zeka desteği ile dijitalleşmekte. Mesela ben günlük aktivitelerimde textio.com diye bir servis kullanıyorum. Bu ürün iş ilanını hedef kitlenize göre kişiselleştiriyor. Seçme ve yerleştirme yaklaşımları, satış ve pazarlama tekniklerinden faydalanarak dönüşmekte. Artık aday bir müşteri olarak görülüyor. Linkedin, Facebook, Instagram vb. üzerinden reklamlar ile adaylara ulaşılıyor. Yetenek Yönetimi’nde kariyer hedefleyen kişilere teknolojinin bu uzmanlığa etkilerini yakından takip etmelerini ve yeteneklerini o yönde geliştirmelerini öneririm. Online eğitimleri takip ederek bu konuda gelişebilir ve bilgiye çok hızlı ulaşabilirsiniz.

Çalıştığınız kurum hangi alanda faaliyet gösteriyor. İşinizde tam olarak neler yapıyorsunuz anlatır mısınız? Yeni projeleriniz neler?

Honeywell uzay-havacılık ürün ve hizmetleri, binalar ve sanayi için kontrol teknolojileri ve performans materyallerini de içeren endüstri bazlı çözümler sunan ve Fortune 100 listesinde yer alan dünya çapında bir teknoloji şirketi.

Ben de farklı departmanların EMEA ve Türkiye için Executive roller dahil tüm işe alım süreçlerini yönetiyorum. Şu an işe alım süreçlerinde Talent Relationship Management uyguluyoruz. Diversity ve Inclusion bu yılın önemli konularından biri. Bu anlamda eğitimler ile farkındalık yaratmak, networkümüzü buna destek olacak şekilde geliştirmek ve çeşitli kampanyalarla doğru yetenekleri etkilemek üzere projelerimizi yürütmekteyiz.

ÇALIŞAN KADIN NE DEMEK?

Çalışan kadın olmak ne demek nasıl açıklarsınız? Kadınlar neden çalışmalı?

Çalışan kadını yer ve zaman farketmeksizin iş gücüne katılan ve üreten kadın olarak tanımlarım.

Bir Doğu kadını olarak çalışmanın ne kadar kritik bir konu olduğunu kişisel deneyimlerimden ve çevremden anlayabiliyorum. Kadınlar hayatının sahibi ve karar mercii olabilmek icin çalışmalı ve üretmeli. Çeşitli sebeplerle aktif olarak çalışmıyor olsa bile, her an üretime katılabilecek yetkinliğe ve özgüvene sahip olmak için uğraşmalı.

ÇALIŞAN KADINLARIN SORUNLARI

Çalışan kadınların yaşadığı en önemli sorunlar sizce neler? Birkaç maddeyle sıralar mısınız?

1. Kadınların Eşitsizlik Üzerine Farkındalığının Az Olması

Kadınlar yeteneklerinin sürekli erkeklerle kıyaslandığının, erkeklerden daha az ücret aldıklarının, sadece kadın oldukları için mobbinge, tacize maruz kaldıklarının farkında değil. Bu konuda kendimizi eğitmemiz ve farkındalığımızı arttırmamız gerekiyor.

2. İşyerinde Mobbing ve Taciz

Evde ve sokakta olduğu gibi kadınlar iş yerinde de mobing ve tacize maruz kalıyor. İşyeri politikalarının, ofislerin bu durumu önleyici ve kadınları susmak yerine konuşmaya cesaretlendirici önlemler almaları gerekiyor.

3. Ücret ve Fırsat Eşitliği

Yapılan araştırmalar kadınların aynı CV’ye sahip olmalarına rağmen yüzde 30 daha az ücretle işe alındığını ve herhangi bir fırsat oluştuğunda yine erkeklerle kıyaslandığında daha az uygun bulunduğunu gösteriyor.

KADINLAR OLARAK KENDİMİZİ EĞİTMELİYİZ

Siz hangi engellerle karşılaştınız, tanık olduğunuz veya yaşadığınız enteresan durumlar var mı? Çalışan kadınlar- iş kadınları karşılaştıkları engelleri nasıl aşabilir?

Erkeklerle çalışıyorsam aldığım geri bildirimler genelde ‘bir kadına göre’ şeklinde başlıyor. Bunu yapanlar olumlu bir bildirimde bulunduğunu zannediyor. Kadın ve erkek arasındaki boşluğun eşitlenmesinin bir asırdan fazla bulması bekleniyor. Kadınlar olarak bu konuda kendimizi eğitmek, farkındalığımızı arttırmak ve diversity ve inclusion’in önemini anlatabiliyor olmamız gerekiyor. Erkekleşmeden, varolan yeteneklerimizi güçlendirerek, otantik özelliklerimizi koruyarak başarılı olabileceğimize inanıyorum. Herkes gibi işte zor insanlarla ve zor zamanlarla karşılaşacağız. Değerlerimizi koruyarak doğru bir takımda ve makul düzeyde sevdiğimiz işi yapmak bu problemleri aşmamızı kolaylaştırabilir.

KADINLAR TAKLİT ETMELİ

İstihdamda daha fazla kadının yer alması için kadınlara bir çağrınız var mı? Kadın erkek eşitliğinin sağlanması için erkekler neler yapmalı, erkeklere bir çağrıda bulunur musunuz?

Kadınlar kendine güvenmeli, henüz güvenmiyorsa bile öyle davranmalı. Taklit ettiğiniz şey bir süre sonra gerçeğiniz oluyor.

Erkeklere çağrım Covid19 gibi krizlerin kadın yöneticiler tarafından ne kadar doğru yönetildiğini takip etmeleri ve bunun sebeplerini anlamaya çalışmaları olur. Bu güncel konu üzerinden dahiliyetin ve farklılıkların ne kadar önemli oldugunu anlamaya başlamalıyız.

EVDE İŞ BÖLÜMÜ VAR

Pandemi nedeniyle işiniz nasıl etkilendi, evde neler yapıyorsunuz, iş bölümü nasıl?

İşler genel ekonomik anlamda oldukça kötü etkilendi. Fakat kişisel koruyucu ve güvenlik ekipmanları endüstrisinde artan bir karlılık söz konusu. Sene başında yapılan market tahminlerinin ters yüz oluşuna şahit oluyoruz. Aynı zamanda kültürel olarak işyerleri hızlı bir dönüşüm geçiriyor. Uzaktan çalışmaya geçiş, karar alma süreçlerinin hızlanması, kurumsal firmalarda beklenmeyen bir ivme ile gerçekleşti.

Ben ve eşim evden çalışıyoruz. Evde şu sıralar ekmek yapıyoruz. Yoga ve spor bu dönemde iyi geliyor. Toplantılarımıza göre işleri paylaşıyoruz. Sabah toplantısı olmayan kahveyi hazırlıyor, işi erken biten yemeği.

Pandemi sonrası yeni normal hayatta sizce bizi nasıl bir hayat, ekonomi bekliyor?

Bu dönemde olabildiğince ruh ve beden sağlığınızı korumanız, kendinize yapabileceğiniz en büyük yatırım olacak. Bu özel durumu hep birlikte deneyimliyor dünya ve bir şeylerin değişeceği su götürmez bir gerçek. Sanırım ne olacağı sorusunun cevabını herkes arıyor şu anda. Her sınavda olduğu gibi bilmediginiz soruları atlayarak, bildiklerinize yoğunlaşmak size avantaj sağlayacaktır. 

KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın

BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.

Gülseren Açar ile Özel Röportaj

Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN 

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu - Projeler - Girişimci Kadın Sorunları Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

PWN İstanbul(Profesyonel İş Kadınları Derneği)Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun - Projeler - İş Kadını Sorunlarını anlattı.. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Başarılı iş kadınları röportaj serimizde bu kez Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Darip ile konuştuk. Ebru Darip Kimdir? Ebru Darip hayat hikayesi, başarılı iş kadını nasıl olunur, Koçtaş'ta toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları neler, mağaza müdürü olmak için hangi özellikler gerekir, pazarlama müdürü olmak için hangi özellikler gerekir, çalışan kadınların sorunları nelerdir?