Bir şirketin 8'inci kuşak temsilcisiyle Avrupa'da tanışmak mümkün, nitekim pek çok toplantıda bizzat tanıştığım 9'uncu, hatta 10'uncu kuşak şirket temsilcileri oldu ama Türkiye'de 100 yılını doldurmuş şirket sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor. Hal böyle olunca da ülkemizde 3'üncü kuşağa ulaşabilen şirket sayısı ne yazık ki çok az.
İşte o nedenle İnci Holding'i yöneten kardeşlerden Şerife İnci Eren, İsviçre merkezli Family Business Network'ün Türkiye'deki adıyla Aile İşletmeleri Derneği'nin (TAİDER) hayata geçmesine 2012 yılında öncülük eden isim oldu.
Şu anda derneğin 145 kurumsal ve 490 bireysel üyesi var. Kasım ayının ilk haftası Aile Şirketlerinde Ben'den Biz'e Doğru isimli bir zirve düzenliyorlar. Koç Holding Başkan Vekili Ali Koç'un da aralarında olduğu bir çok aile şirketi üyesinin konuşma yapacağı konferans öncesi, derneğin yönetimiyle bir araya geldik. Başkan Aydın Öğücü ve yönetim kurulu üyeleri Murat Özcan ile Tekin Urhan'ın da aralarında olduğu dernek yöneticilerinin özetle dile getirdiği şu:
Şirketler 3'üncü kuşağa gelmeden parçalanıyor. Bunun önünü almak için Aile Anayasası yapanlar var ama hem sayıları az hem de yapanlar sonra bu anayasayı alıp rafa kaldırıyorlar. O nedenle şirket sahipleri çocuklarını sorumlu hissedar olarak yetiştirmeli. Doğru yöneticileri seçip, şirketi aileden de koruyan hissedarlar için iyi örnekleri dinlemeli. İşte o nedenle danışmanlardan ziyade en iyi öğrenme şekli bunu başarmış aile şirketleri temsilcileriyle konuşma.
Şerife İnci Eren, derneğin bu amaçla kurulduğunu ve en çok birbirlerini dinleyerek öğrendiklerini söylüyor. İşin ilginç olan yanı da şu. Dünyanın neresinde, hangi kültürde olursa olsun aile şirketlerinde hep aynı sorun yaşanıyor. Yani yine damat, gelin aile şirketinde çalışsın mı çalışmasın mı, şirket patronlarının bir türlü şirketi devredememe, yönetimi kimseye verememe sorunları konuşuluyor. Şerife İnci Eren, "İncir çekirdeğini doldurmayacak bir sorundan bazen bir şirket dağılabiliyor" diyor