KÜLTÜR

Pelin Esmer'in filmi Kraliçe Lear Saraybosna'da


 

Pelin Esmer’in yönetmen koltuğunda oturduğu ve 3 kişilik bir ekiple çekilen Kraliçe Lear filmi, Dünya prömiyerini 20 Ağustos tarihinde 25. Saraybosna Film Festivali’nde yapacak!

Shakespeare’in Kral Lear oyununun dağ yollarında Kraliçe Lear’e dönüşmesini konu alan film, Arslanköylü tiyatrocu kadınların katılımıyla, ilk kez seyircisiyle buluşacak.

Sonbaharda Türkiye’de gösterime girmesi planlanan Kraliçe Lear’ın yönetmenliğini, on dört yıl önce çektiği Oyun filmiyle bizleri Arslanköylü tiyatrocu kadınların dünyasına sokan Pelin Esmer üstleniyor.

Kraliçe Lear 25. Saraybosna Film Festivali'nde! Dünya prömiyeri 20 Ağustos'ta! Pelin Esmer'in yönettiği film, Mersin Arslanköylü tiyatrocu kadınların Shakespeare'in Kral Lear oyununu kendi üsluplarınca uyarlamasını konu alıyor.

Toroslar'da bir avuç köylü kadın, 2000'li yılların başında bir araya gelerek bit tiyatro topluluğu kurar. Arslanköy Tiyatro Ekibi adını verdikleri topluluk sayesinde hayatları değişen kadınlar, yaşamlarını sahneye taşımaya başlar. Bu sefer kendilerine farklı bir amaç edinen kadınlar, Shakespeare'in Kral Lear oyununu ücra dağ köylerinde sahnelemeyi planlar. Suyun bile zor ulaştığı köylerde oyun sergilemek için yola koyulan kadınların dünyası bu süreçte Kral Lear'ın dünyası ile iç içe geçer. Kral Lear'ın zamanla Kraliçe Lear'a dönüştüğünü gözler önüne serecek olan belgeselin kadınlarını daha önce başka bir belgesel aracılığıyla tanımıştık. Bu belgesel ise Aslanköylü kadın tiyatro topluluğunu konu edinen ve yine Pelin Esmer'in imzasını taşıyan "Oyun" isimli yapım olmuştu.

PELİN ESMER KİMDİR?

Pelin Esmer, İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yavuz Özkan’nın Z1 Sinema Atölyesi’ne devam etti. Uzun metraj kurmaca, belgesel ve reklam filmlerinde yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. 2002’de çektiği ilk belgesel Koleksiyoncu yurtiçi ve yurtdışında pek çok festivale davet edildi. 2005 yılında Arslanköy’de tiyatro yapan kadınları konu alan ilk uzun metraj belgesel filmi Oyun’u çekti. İlk gösterimi İstanbul Film Festivali’nde yapılan belgesel film, San Sebastian Film Festivali’ndeki uluslararası galasının ardından pek çok festivale davet edildi, Tribeca Film Festivali – “En İyi Yeni Belgesel Yönetmeni Ödülü” ve Adana Altın Koza Film Festivali – “Yılmaz Güney Ödülü” de dahil olmak üzere pek çok ödül aldı.

2007’de davet edildiği Cannes Festivali Cinefondation’da ilk uzun metraj kurmaca filmi 11’e 10 Kala’nın senaryosunu yazmaya başladı. Başrollerinde Mithat Esmer ve Nejat İşler’in yer aldığı 2009 yapımı 11’e 10 Kala’nın uluslararası galası San Sebastian Festivali’nde yapıldı; aralarında Adana Altın Koza “En İyi Film ve En İyi Senaryo” ödüllerinin de bulunduğu pek çok ulusal ve uluslararası ödül aldı. Film Türkiye’den sonra Fransa ve Almanya’da da vizyona girdi.

Başrollerinde Olgun Şimşek ve Nilay Erdönmez’in yer aldığı ikinci uzun metraj filmi Gözetleme Kulesi’ni 2012’de tamamladı. Adana Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” dahil beş ödül alan film, uluslararası galalarını Toronto ve Rotterdam Film Festivalleri’nde yaptıktan sonra Türkiye, Fransa, Almanya ve Amerika’da vizyona girdi.

Senaryosunu Barış Bıçakçı ile birlikte kaleme aldıkları İşe Yarar Bir Şey adlı son filmi, İstanbul Film Festivali’den “FIPRESCI”, Tallinn Black Nights Film Festivali’nden “En İyi Senaryo”, Adana Film Festivali’nden “En İyi Senaryo”, “En İyi Görüntü Yönetmeni” ve “En İyi Kadın Oyuncu”, Boğaziçi Film Festivali’nden “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Kadın Oyuncu” olmak üzere pek çok ödülle döndü. Pelin Esmer 2018 yılında DAAD’dan aldığı sanatçı bursu ile Berlin’e davet edildi.

Filmografi

2019 Kraliçe Lear (Queen Lear)

belgesel, 84’, Post Prodüksiyon’da

yönetmen, yapımcı, kamera, kurgu

2017 İşe Yarar Bir Şey (Something Useful)

kurmaca, 107’

senarist, yönetmen, yapımcı, kurgu

2012 Gözetleme Kulesi (Watchtower)

kurmaca, 100’

senarist, yönetmen, yapımcı, kurgu

2009 11e 10 Kala (10 to 11)

kurmaca, 110’

senarist, yönetmen, yapımcı, kurgu

2005 Oyun (The Play)

belgesel, 70’

senarist, yönetmen, yapımcı, görüntü yönetmeni, kurgu

2001 Koleksiyoncu (The Collector)

kısa belgesel, 46’

senarist, yönetmen, yapımcı, görüntü yönetmeni