Türkiye’de tek çatı altında en fazla kadın çalışan istihdam eden şirketlerden biri olan Yeşim Tekstil’in Kadın ve Çocuk Kulübü ve Uludağ Soroptimist Kulübü’nün kadınların eğitim, sağlık ve kişisel gelişim konularında farkındalığını arttırmak amacıyla 2013 yılının Kasım ayından bu yana hayata geçirdiği “Kelebeğin Dünyası” projesi kapsamında çalışanları için söyleşiler yapmaya devam ediyor. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde Yeşim Tekstil’de firma içinde kadınlar için hazırlanan Kelebeğin Dünyası Odası’nda Ekim Akademi Kurucu Ortağı Özlem Mutlu’nun konuk olduğu ‘‘Kendimizi nasıl daha iyi ifade ederiz?’’ konulu bir söyleşi gerçekleşti.

Yoğun katılımın olduğu söyleşide Özlem Mutlu ifadenin önemi konusunda şunları söyledi: “İfade etmek eylemini kocaman kremalı bir pasta olarak düşünecek olursak; her bir dilimi bambaşka yetkinliklerimizi anlatır. İkna etmek, empati kurmak, kendini tanımak, doğru soru sormak, analitik düşünmek... Her eylem, bu pastanın dilimlerinden sadece birkaç tanesi.”

“İnsanlar öncelikle ikna edilmeyi ister”

Mutlu, insanların en çok ikna edilmeyi beklediklerini şu sözlerle vurguladı: “İnsanlar en çok karşısındaki tarafından ikna edilmeyi ister. Bize okulunun nasıl geçtiğini anlatan çocuğumuz aslında anne babası tarafından ikna edilmeyi bekliyordur, çalışma arkadaşımız bize en az onun kadar çalışmamız gerektiği konusunda isyan ederken aslında neden herkesin aynı performansta olamayacağı konusunda ikna edilmeyi bekler. Bu örnekleri artırabiliriz. Hayatımızı; beden dilimizle ve kelimelerimizle zenginleştirdiğimiz ifade gücümüzü kullanarak kolaylaştırıyoruz.”

Beden dili nedir?

Mutlu, insanların en çok ikna edilmeyi beklediklerini şu sözlerle vurguladı: “İnsanlar en çok karşısındaki tarafından ikna edilmeyi ister. Bize okulunun nasıl geçtiğini anlatan çocuğumuz aslında anne babası tarafından ikna edilmeyi bekliyordur, çalışma arkadaşımız bize en az onun kadar çalışmamız gerektiği konusunda isyan ederken aslında neden herkesin aynı performansta olamayacağı konusunda ikna edilmeyi bekler. Bu örnekleri artırabiliriz. Hayatımızı; beden dilimizle ve kelimelerimizle zenginleştirdiğimiz ifade gücümüzü kullanarak kolaylaştırıyoruz. En büyük zenginliğimiz sahip olduğumuz kelimeler ve dostlar. Evet kelime hazinemiz ne kadar çok farklı insan ile iletişim kurmamızı sağlayacak türden farklı kelimelerle zenginleşirse o kadar kolay ifade eder duruma geliriz kendimizi. Bir de beden dilimiz konusunda bize ayna tutacak samimi ve dürüst dostlara ihtiyacımız var, onlar da bizim beden dilimizin yankılandığı yamaçlarımız olacak.”

Mutlu, bir yandan kişilerin kendisini daha iyi ifade etmesini sağlayacak ipuçlarından bahsederken diğer yandan bol analoji ve hayatın içinden örneklerle eğlenceli bir sohbet gerçekleştirdi. Söyleşiye katılan Yeşimli kadın çalışanlar öğle arasında hem bilgilendiler hem de lezzetli ikramlar eşliğinde keyifli vakit geçirdiler.

Söyleşi Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur’un Özlem Mutlu’ya bir teşekkür plaketi takdim etmesiyle son buldu.