Ortadoğu'nun finans mabedi

Habertürk yazarı Serpil Yılmaz, STFA CEO'luğundan ayrılarak Amerikan Üniversitesi Beyrut’ta (EUB) Ortadoğu tarihi alanında master yapan

Mehmet Ali Neyzi’nin hazırladığı Beyrut programına ilişkin gözlemlerini yazdı.

Bir heyetle birlikte yaptıkları Lübnan ziyaretinde Başbakan Saad Al Hariri ile de görüştüklerini ifade eden Serpil Yılmaz en ilginç görüşmenin Lübnan Merkez Bankası'nın 24 yıldır başkanlığını sürdüren Riad Dürzi ile yaşandığını belirtiyor ve "İsrail gerginliğini merkeze alarak; çatışmalı Suriye ve Irak coğrafyasında yaşayan bir ülkede paranın istikrarı nasıl sağlanıyor?" sorusuna yanıt arıyor. 

Ortadoğu'nun finans merkezinde 24 yıldır aynı başkan

Ortadoğu’nun finans mabedine giriyoruz. 165 milyar dolar dözviz rezervi bulunan ve sıfır enflasyonu başaran Merkez Bankası Başkanı Salame, 24 yıldır koltuğunda oturuyor. Ancak 900 günde Cumhurbaşkanı’nı seçebilen ülkede, Merkez Bankası bağımsız. Lübnan’ın en büyük bankası Audi Bank’ın satın aldığı Odeabank’ı hatırlatan Salame “Türkiye’de 2 bankamız 1 milyar dolar yatırım yaptı” diyor. Kur dalgalanmasını sorduğumuzda “Türkiye, ihracat ülkesi. TL’nin değer kaybı, ihracatı destekler” yanıtını veren Salame, İstanbul Finans Merkezi için de “Potansiyel var. Paranın serbest dolaşımı önemli” diyor. Salame’nin sunumundan bazı başlıklar:

Finans sektörü bizim için çok önemli, çünkü para buradan geliyor. Lübnan’da 180 milyar dolarlık GSYH’nin yüzde 70’i özel sektörden geliyor.

Bankalar varlıklarının yüzde 30’unu nakit olarak tutmak zorundalar. Yaklaşık 50 milyar doları ülkemizde kredi olarak kullandırıyor.

Girişimcilerle bankacılar arasındaki sinerji iyi. Son 3 yıldır, dijital ekonomiye 400 milyon dolar yatırdılar. 800 şirket kuruldu, 8 bin yeni iş yaratıldı.

Amerikan Doları karşısında Lübnan Lirası’nın istikrarını koruyoruz.

Sektörün sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 12 düzeyinde.

 "Erdoğan'ın önemi giderek daha da artıyor"

Başbakan Saad Al Hariri herkesin merak ettiği tarihi veriyor: “Chiristmas’tan (25 Aralık) önce hükümetin kuruluş çalışmaları tamamlanır.” Ve hemen ekliyor: İlk ziyareti Türkiye’ye yapma planım var. “Çok güçlü ilişkilerimiz var. Potansiyeli dikkate aldığımızda daha iyi olabileceğine inanıyorum” diye devam eden Harriri Türkiye’nin son 14 yılını değerlendiriyor:

“Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin nereden nereye geldiğini yakından biliyorum. Bölgede sadece ekonomik değil, siyasi olarak da önemli bir aktör. Önemi giderek daha da artıyor.”

SERPİL YILMAZ'IN YAZISININ TAMAMI İÇİN BURAYA TIKLAYIN