KADIN ÖRGÜTLERİ

Onur Haftası İlk Kez Dijital Ortamda Gerçekleştirilecek

Bu yıl "Ben Neredeyim" teması ile düzenlenecek olan Onur Haftası nedeniyle organizasyon komitesi tarafından yapılan açıklamada, Ben Neredeyim temasının şu nedenlerle seçildiği belirtildi; "Yönelimler, kimlikler, performanslar ve oluşlar nehrinde yıkanarak temaşa eden ya da nehre hiç girmeyip güneşlenen lubunyalar olarak diyoruz ki, bu nehirde, bu şehirde “ben neredeyim”. Salgında hayatlarını heteroseksizmle çevrili atanmış aile evlerine sığdıramayanlar, güvencesiz ve sömürüye dayalı işlerde çalıştırılan, salgında işinden olan, beldesiz kalan gacılar; özgürlükleri derdest edilmiş, virüse serbest, insana yasak sınırlarda daha güvenli bir hayat özlemindeki LGBTİ+’lar olarak soruyoruz: “ben neredeyim”" Rujları sürdük, ojeler tamam; straponlar belde, bıyıklar yaman; kimimiz kıllı kimimiz parlak, kimimiz nonoş kimimiz godoş... Maskeler çeşitli…

Her gün gibi bugünlerde de... gökte gördük köprüyü, rengi yedi türlüyü!"

28. İSTANBUL LGBTİ+ ONUR HAFTASINDA NELER VAR?

Onur Haftası’nın programı önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da atölye, panel, söyleşi, forum ve parti gibi çeşitli etkinlikler yer alıyor. 

"Atanmış Aile Evlerine Sığanlar, Sığınanlar, Sığamayanlar”, “HIV’e Dair Güncel Yaklaşımlar Paneli”, Mülteci LGBTİ+'lar LGBTİ+ Hareketinin Neresinde?” panellerinin yanı sıra  “Neredeyiz? Her yerdeyiz!” söyleşisi,   “Nerede Güvendeyiz?” , drag başlıklı atölye gibi bir çok atölye, söyleşi gerçekleştirilecek.  

HORMONLU DOMATES ÖDÜLLERİ

Her yıl açık çağrı ile adayları ve halk oylaması ile kazananı belirlenen Hormonlu Domates LGBTİ+Fobi Ödülleri bu yıl 16. kez sahiplerini bulacak. Yıl boyunca homofobik, bi+fobik, transfobik, interfobik, artıfobik söylem ve eylemlerin “ödüllendirileceği” 16. Hormonlu Domates LGBTİ+Fobi Ödül Töreni, 26 Haziran Cuma günü saat 20:00’da online olarak gerçekleşecek.

18. İSTANUL LGBTİ+ ONUR YÜRÜYÜŞÜ

On iki yıl boyunca İstiklal Caddesi’nde on binlerin katılımı ve çoşkusu ile gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü son beş yıldır İstanbul Valiliği tarafından yasaklanıyor. LGBTİ+’lar ve fobi karşıtları yasağa ve polisin sert müdahalesine rağmen her yıl Taksim’de bir araya geliyor ve basın açıklamasını gerçekleştiriyor. Komite, bu yıl gerçekleşecek 18. Onur Yürüyüşü için kimsenin sağlığını riske atmamak adına fiziksel bir buluşma için çağrı yapmayarak, online platformlar üzerinde Taksim’de buluşma kararı aldı. Detaylar Onur Haftası’nın sosyal medya hesaplarında duyurulacak.

 ONUR HAFTASI NEDİR?

28 Haziran 1969 günü, New York’taki Stonewall Inn adlı barda eşcinsel ve trans bireyler uzun süredir kendilerine uygulanan baskı ve şiddete karşı ayaklanmış, baskına gelen polisi bara hapsetmiş, yapılan eylemler ve çatışmalar dört gün boyunca sokaklara yayılmıştı. LGBTİ+ mücadelenin dönüm noktalarından biri olan bu gün, dünyanın her yerinde Onur Haftası olarak kutlanıyor.

Türkiye’de ise Onur Haftası ilk defa “Cinsel Özgürlük Haftası” adı altında, 1993 yılında kutlanmak istendi. Ancak valiliğin yasaklaması, yapılan gözaltılar ve yurtdışından gelen konukların sınır dışı edilmesi sonucu Onur Yürüyüşü gerçekleştirilemedi. Yasaklar karşısında hareketin talepleri ve aldığı toplumsal destek güçlen-di ve ilk İstanbul Onur Yürüyüşü 2003’te, Onur Haftası gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl sonra yapıldı.

O zaman ancak 30-40 kişiyle yapılan bu ilk yürüyüş, her yıl katlanarak büyüdü. 2013 yılında İstiklal’deki yürüyüşe 100.000 kişinin katıldığı ifade ediliyor.

2015 yılında, 13. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü beklenmedik şekilde polis tarafından engellendi. 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında ise, İstanbul Valiliği Onur Yürüyüşü’nü yasakladığını duyurdu.

LGBTİ+’lar ve fobi karşıtları yasak kararına rağmen son dört yıldır Taksim’de bir araya gelmeye devam ediyor.

Mis Sokak, Oda Kule, Cihangir başta olmak üzere Taksim’in çeşitli noktalarında basın açıklaması gerçekleştiren LGBTİ+’lar, anayasal hakların ihlali anlamına gelen bu yasak kararlarını tanımadıklarını göstermek için sokakları dolduruyor.