PATRONİÇELER

Nur Ger:”Devlet eşitsizliğe 10 yılda son vermeli"

 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel Borsa İstanbul’da düzenlenen törende borsa zilini çalan Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (UN WEPs) İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger dünyanın 20 büyük ekonomisinden biri olmasına rağmen Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik endeksine göre 61’inci sırada olduğuna dikkat çekti ve Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi 2015 yılı verilerine göre, Türkiye’nin 145 ülke arasında 130’uncu sırada olduğunu söyledi.Ekonomik, sosyal ve hukuki alanlarda sağlanan önemli gelişmelere rağmen, Türkiye’nin kalkınmasının önündeki en büyük engellerden biri kadınlarının potansiyelinden yeterince yararlanamaması gerektiğini söyleyen Nur Ger “Sormamız gereken soru şu: 39 milyonluk bir ülkede mi yaşamak istiyoruz yoksa 79 milyonluk bir ülkede mi” dedi.
Cumhuriyetin 100. Yılında 2023 hedeflerine ulaşabilmenin tek yolunun toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir an önce sağlanması olduğunu kaydeden Nur Ger, bunun gerçekleşebilmesi için şu somut önerilerde bulundu;

DEVLET EŞİTSİZLİĞİ 10 YILDA DÜZELTMELİ
10 Yılda enflasyonu yüzde 100 olan bir ekonomiyi yapısal bir değişimle nasıl tek haneli  rakamlara indirip ekonomik itibarının derecesini yükselttiyse, Toplumsal Cinsiyet eşitliği parametresini de izlemeye almasını ve benzer bir şekilde bütüncül politikalarla en geç 10 yılda düzeltmesini bekliyoruz. Somut önerilerimizin başında   kreş olanaklarının kolaylaştırılması geliyor:1)Organize Sanayi Bölgelerinde kreş açarak Erkek çalışanların yanına gidelim. 2)Belediyelerin tümüne kreş açma mecburiyeti getirerek kadınlarımızın yanına gelelim.
 
 
ŞİRKET KARLILIĞINIZ ARTSIN İSTİYORSANIZ WEPs’e SAHİP ÇIKIN
McKinsey Global Institute raporuna göre kadın istihdamındaki 5 puanlık artışın bile yoksulluğu yüzde 15 oranında azalttığına dikkat çeken Nur Ger, tüm şirketlere çağrıda bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü; “Şirketlerimizde karlılığımızın artmasını huzur ortamının sağlanmasını Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensiplerine sahip çıkarak sağlayacağız. Bugün burada Borsa İstanbul’da Devletin Sivil Toplumun ve İş Dünyasının temsilcileri olarak Biz bu Gong’u çalarken sizlere  çağrıda bulunuyorum; Borsa İstanbul kendisine kayıtlı tüm şirketlerin öncelikle WEP’s imzacısı olmaya teşvik edeceğine sonrasında ise kurumun Toplumsal Cinsiyet Eşitliği parametresini görünür kılacağına  söz vermesini,Yönetim Kurullarındaki Bağımsız Yöneticilerin Kadın olmasını teşvik etmesi için teşvik edici yeni  uygulamaları hayata geçirmesini istiyorum. Ancak bu şekilde cinsiyet ayrımının uygulanmadığı bir iş dünyasını yaratacağız.”