UN Global Compact ve UN Women’ın işbirliği ile oluşturulan WEPs platformu, işletmelere kadınların iş yerlerinde ve toplumda güçlenmesine yönelik yol haritası sağlamayı amaçlıyor. 80’den fazla WEPs imzacısı ile dünyada en fazla imzacıya sahip 4’üncü ülke olan Türkiye, 15-16 Mart 2016 tarihlerinde New York’ta Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles – WEPs) Yıllık Konferansı’nın sekizincisine adeta damga vurdu. Konferansın ana sponsorlarından biri SUTEKS Group olurken, Garanti Bankası’nın ise etkinlik destekçileri arasında yer aldı. Toplantıda Türkiye’yi temsilen Borusan Holding, Boyner Grup, BPW Türkiye, Garanti Bankası, KAGİDER, Koç Holding, Sabancı Holding, SUTEKS Group, TOBB, Vodafone ve UN Women Bölge Ofisi temsilcileri katıldı. SUTEKS Group Yönetim Kurulu Başkanı ve WEPs İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger, Boyner Grup İnsan Kaynakları, Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik’ten Sorumlu Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu ve Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Çeşitlilik Direktörü Gizem Keçeci konuşmacı olarak yer alarak kurum içi örnek uygulamalarını küresel alanda katılımcılara anlattı.
CİNSİYET EŞİTLİĞİ MODA OLDU
“İstediğimiz Dünya: 2030 Kalkınma Gündemi’ne Doğru” konulu ana panelde konuşmacı olarak yer alan SUTEKS Group Yönetim Kurulu Başkanı ve WEPs İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger “İnsan olmak eşit olmak için yeterlidir. SUTEKS, toplumsal cinsiyet eşitliği başta olmak üzere eşit, hiyerarşisiz, şeffaf ve kar paylaşımının olduğu yönetim anlayışıyla, her çalışanın şirketin sahibi girişimciler olarak var olduğu bir kurumdur. SUTEKS’in kuruluşundan beri içselleştirdiği değerler WEPs ile birebir örtüşmektedir”dedi. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin Türkiye’de ana akım moda haline geldiğini, gelişmiş ülkelerde klasikleştiğini belirten Nur Ger şunları söyledi; “2016-18 dönemi WEPs İş Dünyası Sözcüsü olmaktan gurur duyuyorum. WEPs, iş dünyası aracılığıyla tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana akım moda olması için önemli bir araçtır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir ülkede klasikleşmesi, o ülkenin demokrasi ve insan hakları çıtasının da yükselmesine hizmet edecektir.”
BOYNER “İYİ İŞLER”İ ÖRNEK GÖSTERİLDİ
WEPs konferansının ikinci günü eş zamanlı düzenlenen panellere ev sahipliği yaptı. Boyner Grup İnsan Kaynakları, Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik’ten Sorumlu Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu “Etki için Aksiyon Planları: Hedeflerin Belirlenmesi ve Ölçülmesi” panelinde Boyner Grup’un tedarik zincirinde yer alan kadın girişimcileri güçlendirerek kapasitelerini geliştirmeyi amaçlayan “İyi İşler” programını örnek başarı hikayesi olarak katılımcılarla paylaştı. Türkmenoğlu; “Boyner Grup olarak kadın – erkek eşitliğinin tesisi için, kadın girişimcilerin güçlenmesi ve ekonomiye daha fazla katılımı için atılan her adım çok değerli olduğuna inanıyoruz. İyi İşler gibi etki alanının genişlemesi çok muhtemel olan projelerin Birleşmiş Milletler seviyesinde anlatılması Türkiye’de ve tüm dünyada benzer projelerin gelişmesi için de örnek oluyor. “İyi İşler” gibi programların çoğalmasıyla kadın işletme sahipleri stratejik iş ortağı olarak güçleniyor, sosyal ve ekonomik sistemin içerisindeki konumlarını sağlamlaştırıyor ve özgüvenlerinin yanı sıra iş kapasitelerini de artırma fırsatı buluyor. Bugün de projenin etkilerini anlatmak ve daha çok kadına ulaşmak için örnek olmak adına projeyi uluslararası arenaya taşımaktan mutluyuz” dedi.
VODAFONE “ÖNCE KADIN”IN BAŞARI HİKAYESİNİ ANLATTI
Brezilya’dan, Güney Afrika’ya, Hindistan’dan Kolombiya’ya, örnek uygulamaların paylaşıldığı “WEPs Dünya Turu: Aksiyonlar ve Başarılar” panelinde konuşan Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Çeşitlilik Direktörü Gizem Keçeci “Önce Kadın Programı” ve kurum içi çeşitlilik politikalarını başarı hikayesi olarak anlattı. Keçeci konuşmasında şunları söyledi; “Vodafone Türkiye olarak, toplumsal gelişim ve ekonomik kalkınmanın, kadınların sosyal ve ekonomik hayata etkin katılımlarıyla mümkün olacağına inanıyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye Vodafone Vakfı altında başlattığımız ve 600 binden fazla kadına ulaşan ‘Vodafone Önce Kadın’ programıyla mobil iletişim teknolojilerinin gücünü, kadınların ekonomik ve sosyal hayata tam katılımlarını desteklemek için kullanıyoruz. Çeşitliliği sağlamak adına kadın çalışan oranımızı sektör ortalaması olan yüzde 23’ün üzerinde tutmaya özen gösteriyoruz. Bu kapsamdaki uygulamalarımız sayesinde kadın çalışan oranımızı yüzde 1’in üzerine çıkardık. Tüm bu çalışmalarımızla, KAGİDER’in ‘Fırsat Eşitliği Modeli’ sertifikasını almaya hak kazanan ilk telekomünikasyon şirketiyiz. Bununla birlikte Vodafone olarak tüm bireyleri toplumsal cinsiyet eşitliği için harekete geçmeye davet eden ve arkasında Birleşmiş Milletler’in olduğu global oluşum HeForShe’yi Etki Şampiyonları kapsamında destekleyen 10 global şirketten biriyiz. Şimdi de WEPs’i imzalayarak ekonomik yaşamın her alanında kadının güçlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi taahhüt ettik ve bu kapsamdaki uygulamalarımızı ve sonuçlarını Birleşmiş Milletler çatısı altında WEPs Dünya Turu: Aksiyonlar ve Başarılar” paneli ile dünya ile paylaştık”
Ayrıca 21 şirketin yer aldığı WEPs Liderlik Grubu üyeleri olarak Borusan Holding ve SUTEKS Group, düzenlenen Liderlik Grubu Toplantısında Liderlik Grubu üyesi özel sektör ve sivil toplum temsilcileri ile faaliyetlerini paylaştı.