Marketlerde kredi kartına taksit dönemi başlıyor, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politakası Kurulu’nu toplayacak, küresel piyasalar FED’e ve Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararlarını bekliyor.
Ekonomist Murat Bekdik, BloombergHT’de ekonomi gündemindeki konuları değerlendirdi.
Murak Bekdik’in yorumları şöyle;
MERKEZ BANKASI PUAN DÜŞÜRECEK
Merkez Bankası Perşembe günü 0,25 puan faizi düşürecek. Ondan sonraki dönem de belki düşürecek. Tüketimi artırmaya yönelik eylemler çerçevesinde düşürmesi lazım. Faizleri artırmak nazik bir konu çünkü işin içinde siyaset de var. Siyasi baskıyı hissediyoruz. Faiz artırmak sancılı olur. Düşürdükten 4-5 ay sonra artırmak sıkıntılı olur.
FED ARALIK'TA FAİZ ARTIRABİLİR
FED büyük ihtimalle Aralık’ta faiz artırmına gidebilir. İyiki FED var. Günleri dolduruyor. Seçimlerden dolayı da şu anda radikal bir şey yapmaz. Aralık’ta bir indirim bekliyorum. Çarşamba faizle ilgili radikal bir karar beklemiyorum.
Sürpriz Trump oluyor. Şaka maka derken ciddi bir şeye doğru gidiyor.
MARKETLERDE KREDİ KARTINA TAKSİTLENDİRME'NİN ETKİSİ NE OLUR?
Tüketim üstünde artırıcı önlemin kur üstünde baskıcı etkisi olur.
Zannediyorum seçmeli bir taksitlendirme olur. Eskisi gibi 36 ay gibi tamamen gevşetmenin çok büyük sakıncaları olur.
Bankaların limitleri de önemli. Gelirlerine orantılı olursa limitler sıkıntılı olmaz.
Türkiye’de maliyet enflasyonu da var.
KAMU HARCAMALARI AZALTILMALI MI?
Kamuda genel olarak bir tasarruf alışkanlığının olduğunu söylemek mümkün değil. Tam tersine hem bütçenin alışkanlık biçimi tasarrfuu değil daha çok harcamayı içeren özellikler içermektedir. Kurumlara tahsis edilen harcama rakamları tasarrufları sınırlandırıcı etki ortaya koymaktadır. Kurumlar bu nedenle bürokraside kamu genelde bir sonraki yıl daha çok ödeme yapılabilmesi için ycari rakamları yukarı çekme eğilimindedir. 2017 yılında daha fazla ödenek talep edebilmek için. Tasarruf yönteminde bu talebin değiştirilmesi gerekiyor.
Kamuda bir reforma ihtiyaç bulunuyor. Farklı bakışla bu reformun değiştrilmesi kararı ortaya çıktı ve çalışmalar başlatıldı. Kamunun etkin halegetirilmesi ve aşırı harcama eğiliminin törpülenmesi ve genel olarak kamununun ekonomideki payının küçültülmesi hedefleniyor.
Büyümenin lokomotifi kamu harcamaları. Tabi reformlar yapılsın ama bu dönemde bunun uygulanabilirliğini, büyümeye negatif etkisi olur. Harcama reformu yapılması lazım ama bugün devletin kamu harcamalarını bir anda azaltılması büyümeye ciddi etki getirir.
BREXİT'DE DURUM NE?
Brexit uygulamaları hala askıda, ortada gözüküyor. Brexit olsa bile İngiltere’nin Londra’nın bir finans merkezi olarak kalacağını düşünüyorum.
Çok ciddi bir Avrupa sorunu yaşattı. Birlik çatlıyor. Ne olacak. Konu sadece finans değil. Bir sürü özelliği olan birlik.
Brexit’ten geri adım atılabileceğini düşünüyorum. Egoların, bir daha düşünmenin, en azından bir kez daha değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bence AB’nin oturup neyi ne yapacağına karar vermesi gerekiyor.
JAPONYA DURGUNLUKLA SAVAŞIYOR
Japonya’nın çok sıkıntısı var bu durgunlukla. Japonya’nın faizlerle ilgili ciddi kararlar alacağını zannetmiyorum. Uzun süredir durgunlukla savaşıyorlar. Umarım daha pozitif noktaya gelirler.