Shell akaryakıt istasyonlarına gittiğinizinde önemli bir fark gördünüz mü? Karşınıza kimler çıkıyor dersiniz?
Gelin fotoğrafa birlikte bakalım.
Ne şahane bir fotoğraf öyle değil mi? Bu fotoğraf değişimin en güzel örneklerinden biri... Bu fotoğraf Türkiye'de bir ilk...
Bu fotoğraf 'Shell'de Kadın Enerjisi' programıyla ortaya çıktı. Erkek egemenliğinin hüküm sürdüğü akaryakıt istasyonlarında 2018 yılından bu yana kadınlar da görev alıyor. İstasyon yöneticisi, ön saha satış elemanı, market satış elemanı, vardiya amiri, muhasebe elemanı ve idari işler uzmanı gibi farklı pozisyonlarda kadınlar da çalışıyor.
Şimdiye kadar 2 binin üzerinde kadın istahdam edildi. Hedef ise 2023'e kadar 5 kadının istihdam edilmesi.
Shell Türkiye, "Shell'de Kadın Enerjisi" programının yanı sıra eşitlik felsefesini içselleştirmiş bir marka. Öyle ki hem çalışan kadın oranında hem de yönetici pozisiyonundaki kadınların oranında eşitliği yakalamış görünüyorlar. Sadece eşitlik konusunda değil Türkiye'nin farklı sosyal sorunlarının çözümü için de pek çok proje yürütülüyor.
Shell Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Meltem Okyar Perdeci ile toplumsal cinsiyet eşitliğine büyük katkı sunan projelerini ve markanın eşitlikçi yaklaşımını konuştuk.
KADIN ÇALIŞAN ORANINDA EŞİTLİK
Shell Türkiye'de toplam kaç kişi çalışıyor, kaçı kadın kaçı erkek? Kaç kadın yönetici pozisyonunda, kaç kadın yönetim kurulunda?
Shell olarak, Türkiye’deki faaliyetlerimizde 761’i doğrudan, 15.000 kişiye dolaylı olarak istihdam sağlıyoruz. Öte yandan istihdam sağladığımız 15 bin çalışanımızın ailelerini de düşündüğümüzde hayatına dokunduğumuz kişi sayısı çok daha fazla oluyor. Doğrudan istihdam sağladığımız çalışanlarımızın yüzde 31’ini kadın çalışanlarımız oluşturuyor. Yönetim ekibimizin yüzde 50’si kadın. Shell’de Kadın Enerjisi istihdam programımız kapsamında ise istasyonlarımız çalışan kadın çalışanlarımızın sayısı 2 binin üzerinde.
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ
Shell'de cinsiyet eşitliğine yönelik ne zamandan bu yana hangi projeleri yaptınız? Şirket çalışanlarına yönetim kurulu da dahil olmak üzere cinsiyet eşitliği eğitim verdiniz mi? Şirket kültüründe nasıl bir değişim oldu? Yeni projeleriniz neler?
Shell’in küresel “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık” yaklaşımı doğrultusunda tüm politikalarımızın temelinde, kadın erkek ayırmaksızın çalışanlarımız için eşitlik ilkesini sağlamayı hedefliyoruz. Eşitlik ilkemiz kapsamında çalışanlarımızın potansiyellerini ortaya koyabileceği bir çalışma ortamı yaratıyoruz. Kadınların iş yaşamına katılımını sağlayacak sürdürülebilir uygulamaları hayata geçirerek, kadınların şirket içerisinde erkeklerle eşit temsil hakkı elde etmesini sağlıyoruz. Kadın çalışanların gelişimini takip ederek potansiyellerini gösterebilmeleri için onlara fırsatlar verirken, gelişimlerine daha fazla destek olmak amacıyla örnek alabilecekleri rol modeller yaratıyoruz. Kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri ve görünürlüklerini artırmaları için çalışanlarımızı teşvik ediyoruz.
HEDEF 5 BİN KADIN İSTİHDAMI
Bu kapsamda Türkiye’de kadın istihdamına destek sağlamak amacıyla 2018 yılının Mart ayında başlattığımız “Shell’de Kadın Enerjisi” programıyla kadınlara, istasyon yöneticisi, ön saha satış elemanı, market satış elemanı, vardiya amiri, muhasebe elemanı ve idari işler uzmanı gibi farklı pozisyonlarda çalışma olanağı sağlıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın himayelerinde, İŞKUR iş birliği ile hayata geçirilen program kapsamında şimdiye kadar 2 binin üzerinde kadın çalışan istihdam edildi. Cumhuriyetimizin kuruluşunun ve Shell’in Türkiye’deki faaliyetlerinin 100’üncü yılı olan 2023’e kadar 5 bin kadına istihdam sağlayacağız.
Sektöre ilham veren istihdam programımız kapsamında Shell’de çalışmak isteyen kadın adaylar, başvurularını her ilde yer alan İŞKUR İl Müdürlüklerine yapabiliyor. Adayların işe alım süreçleri İŞKUR iş ve meslek danışmanları aracılığıyla gerçekleştiriliyor. İŞKUR’a yapılan başvurulardan sonra işe Kabul edilen adaylar, alanında deneyimli Shell Eğitim ekipleri tarafından eğitiliyor. Sınıf ve işbaşı eğitimlerini tamamlayan adaylar Türkiye çapındaki Shell & Turcas istasyonlarında görev alıyor.
2 YILDA 2 BİNDEN FAZLA KADIN İŞE BAŞLADI
Sizin de belirttiğiniz gibi bu bir değişim. 1000’in üzerinde istasyonumuz ile her gün 1 milyondan fazla misafirimizi ağırlıyoruz. Türkiye genelinde yürüttüğümüz “Shell’de Kadın Enerjisi” sosyal yatırım programımız kapsamında 2 yılda 2000’den fazla kadın çalışanımıza istihdam fırsatı yarattık. Bu program ile akaryakıt sektöründe kadınların da çalışabileceğini, mesleğin kadını erkeği olmadığını gösterdik.
Kadın çalışanlarımızın aramıza katılımıyla birlikte sadece onların hayatlarında değil; birlikte çalıştıkları iş arkadaşları, misafirlerimiz ve istasyonlarımızdaki hizmet kalitemizde de büyük bir değişime imza attık. Kadın çalışanlarımızın olduğu istasyonlarımızda hizmet kalitemiz artıyor, müşteri memnuniyeti yükseliyor. Kadın çalışanlarımızın olduğu istasyonlarımızda müşteri memnuniyetimizin yüzde 3 oranında fark ettiğini görüyoruz. İstasyonlarımızda kadınlarımızın sayısı arttıkça, performans ve verimliliğimiz de artmaya devam edecek. İstasyonlarımıza gelen misafirlerimizden aldığımız sözlü ve yazılı tebrik ve teşvik mesajları hepimizi son derece mutlu ediyor ve programa olan inancımızı pekiştiriyor.
MESLEĞİN KADINI ERKEĞİ OLMAZ
İstihdamda daha fazla kadının yer alması için kadınlara bir çağrınız var mı? Kadın erkek eşitliğinin sağlanması için erkekler neler yapmalı, erkeklere bir çağrıda bulunur musunuz?
Tüm sektörlerde kadınların çalışma hayatına katılmalarını ve karar alma süreçlerinde aktif bir şekilde yer almaları çok önemli. Ülke nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın enerjisinden daha fazla güç almalıyız. Sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanabilmesi için yaptığı her işe değer katan kadınlarımızın, iş hayatı başta olmak üzere tüm alanlarda aktif rol alması gerektiğini düşünüyorum. Yaratıcı fikirleriyle hayatın her alanına farklı bir perspektif getirerek renk katan kadınlarımızın kendi ayakları üzerinde durabilmesinin yolu ekonomik özgürlükten geçiyor. Bu doğrultuda mesleğin kadını erkeği olmaz yaklaşımıyla hayatın her alanında erkeklerin de ön yargılarından arınması gerekiyor.
TÜM ÖNLEMLER ALINDI
Pandemi sonrası yeni normal hayatta sizce bizi nasıl bir hayat, ekonomi bekliyor?
Shell olarak çalışanlarımızın, iş ortaklarımızın ve müşterilerimizin sağlığı ve güvenliği her zaman bizim birincil önceliğimiz. Pandemi sürecinde de önceliğimiz olmaya devam etti. 17 Mart tarihi itibariyle Genel Müdürlük ve üretim tesislerimizdeki işlerimizin devamlılığı için kritik öneme sahip görevler haricinde, evden çalışma düzenine geçtik. Yurtdışı seyahatlerini ve ziyaretleri durdurarak toplantı ve görüşmeleri tamamen sanal ortama taşıdık.
Akaryakıt sektörü hayatın devamlılığı için kritik bir öneme sahip. Hem pandemi hem de normalleşme süreçlerinde ürünlerimizin kesintisiz tedarikini sağlamak için gerekli tüm önlemleri hayata geçirdik. Akaryakıt istasyonlarımızda iş ortaklarımız, istasyon çalışanlarımız ve istasyonlarımıza gelen misafirlerimizin sağlığına ilişkin önlemlerimizi aldık. İstasyonlarımızda müşterilerimizin bilincini ve dikkatini artırmak amaçlı görseller sergilemeye, ön sahada dezenfektan bulundurmaya başladık.
Çalışanların hizmet sağlarken dikkat etmesi gereken konuları eğitim paketlerine ekledik. Tüm çalışma arkadaşlarımıza dezenfektan sağlamanın yanı sıra, market içerisinde kasa/banko önlerinde pleksiglas bölmelerle doğrudan teması kestik. Sosyal mesafenin sağlanması için gerekli işaretlendirmeleri yaptık. İstasyon tuvaletlerimizde yer alan el kurutma fanlar kullanıma kapatılarak yerlerine tek kullanımlık kağıt havlular ve yüzde 70 alkollü el dezenfektanları yerleştirildi. Müşterilerimizin gönül rahatlığı ile ziyaret etmeleri için istasyonlarımızı da periyodik olarak dezenfekte ediyoruz.
Ayrıca misafirlerimizi, ödemelerinde tercihen temassız kredi kullanmaları yönünde teşvik ediyor, akaryakıt alırken de ödemelerini Shell Mobil Uygulaması üzerinden yapabilmelerine imkan sağlıyoruz.
DİJİTAL ALIŞKANLIK HAYATIMIZIN MERKEZİNDE OLACAK
COVID-19 ile mücadelede ikinci faz olan kontrollü normalleşme döneminde her şeyden önce tedbiri elden bırakmamak, sosyal mesafe gibi temel kurallara riayet etmemiz gerekiyor. Dijital iletişim kanallarının her zamankinden daha fazla önem kazanacağı bir süreç bizleri bekliyor. Salgın boyunca iyiden iyiye benimsediğimiz dijital faaliyetler iş ve sosyal hayatımızda vazgeçilmez bir unsur olacak. Bu dönemde kurumların dijital dönüşümünün üzerinde çok durduk fakat aslında yeni normal kapsamında bireylerin de kendi dijital dönüşümlerini tamamlamış olması gerekiyor. Çünkü sosyal izolasyon sırasında günlük hayatımızı devam ettirebilmek adına edindiğimiz birçok dijital alışkanlık gelecekte de hayatımızın merkezinde yer alacak.
Öte yandan COVID-19, dünya çapında sağlık sorunlarıyla birlikte ekonomik sorunları da beraberinde getirdi. Ülke yönetimleri hem sağlık hem de ekonomik sorunları bertaraf edebilmek için çeşitli önlemleri hayata geçirdi. Bugün dünya ekonomisindeki küçülmenin ne kadar olacağı tartışılıyor. Bununla birlikte ülkemizde salgın sürecinde çarkların tamamen durmaması, istihdam ve kredi destekleri geleceğe yönelik umut verici. COVID-19 salgının elbette ekonomik bir maliyeti olacak fakat ülkemizin toparlanma sürecini birçok ülkeye nazaran daha hızlı gerçekleştireceğini düşünüyorum.
KENDİNİZİ SÜREKLİ GÜNCELLEYİN
Sizin mesleğinizi seçmek isteyen veya bu yolda ilerleyenler kadınlara rehber olması için yaptığınız işle ilgili, uzmanlığınızın olduğu konuda püf noktalarını paylaşır mısınız?
Öncelikle hangi işi yapıyorsanız yapın, sürekli olarak öğrenmeye ve gelişime açık olmalısınız. Yeni bilgi edinme iştahı, hayatın her alanında sizi başarıya taşıyacak en önemli faktörler arasında yer alıyor. İyi bir iletişim profesyoneli olabilmek için enternasyonal bir bakış açısına sahip olmalı ve sürekli kendinizi güncellemelisiniz. Dünyada neler olup bittiğine ve içinde yaşadığınız toplumun dinamiklerine hakim olmalısınız. İletişim, entelektüel bilgi birikimine en fazla ihtiyaç duyulan alanlardan bir tanesi. Dolayısıyla çok okumalı ve mümkünse gezip görmelisiniz. Böylece profesyonel kariyerinizde sorumlu olduğunuz markalar için gelişmeleri doğru okuyup, isabetli iletişim stratejilerini hayata geçirebilirsiniz.
1000'İN ÜZERİNDE İSTASYON
Çalıştığınız kurum hangi alanda faaliyet gösteriyor. İşinizde tam olarak neler yapıyorsunuz anlatır mısınız, özellikleriniz neler? Yeni projeleriniz neler?
Türkiye’de 1923’ten bu yana faaliyet gösteriyoruz. Enerji alanında sektöre yeniliklerle, yüksek standartlarla liderlik etmek ve ekonomiye katkıda bulunmak için çalışmaya devam ediyoruz. Türkiye’de, “Perakende Satışlar, “Madeni Yağlar Üretim ve Pazarlama”, “Filo Çözümleri”, “Ticari Yakıtlar”, “Enerji ve Gaz”, “Doğalgaz ve Petrol Arama”, “Havacılık Satışları”, “Kimya Satışları” ve “Denizcilik Satışları” alanlarında faaliyet gösteriyoruz.
Shell olarak her gün 1 milyondan fazla misafirimizi Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış 1000’nin üzerindeki istasyon ağımızda misafir ediyoruz. Her gün 500 binden fazla motorlu taşıta, yüzlerce şantiyeye akaryakıt ikmali yapıyoruz. Akdeniz’deki tek gres ve en büyük madeni yağ üretim tesisi olan Derince’deki Shell Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisimizden 61 ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatla da ülke ekonomimize katkı sağlıyoruz.
TÜRKİYE'NİN SOSYAL GELİŞİMİNE KATKI
Shell olarak her zaman topluma yarattığımız sosyal değeri önemsiyoruz. Yol güvenliği, inovasyon, çevre, kadın&genç istihdamı ve engelsiz yaşam alanındaki sosyal yatırım programlarımızla Türkiye’nin sosyal gelişimine katkıda bulunuyoruz.
Yol emniyeti alanında “Trafikte Küçük Hata Yoktur” ile öğrencileri trafik güvenliği konusunda bilinçlendiriyoruz. İnovasyon alanında “Shell Eco-Marathon” ile her yıl yaklaşık 1.000 lise ve üniversite öğrencisinin geleceğin enerjileri ile daha verimli araç üretmesine imkan sağlıyoruz.
Engelsiz yaşam kapsamında müşterilerimiz ve iş ortaklarımız ile topladıkları kapakları tekerlekli sandalyeye dönüştürüyoruz.
İstihdam alanında; akaryakıt sektöründe bir ilk olan “Shell’de Kadın Enerjisi” kadın istihdamı programı ile 2023 yılında 5000 kadına istihdam yaratmayı hedefliyoruz. Ayrıca, Türkiye genelinde belirlediğimiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden mezun olan gençlere iş imkanı sunuyoruz.
KADIN ERKEK AYIRIMI ORTADAN KALKMALI
Çalışan kadın olmak ne demek nasıl açıklarsınız? Kadınlar neden çalışmalı? Çalışan kadınların yaşadığı en önemli sorunlar sizce neler? Siz engellerle karşılaştınız mı? Çalışan kadınlar karşılaştıkları engelleri nasıl aşabilir?
Öncelikle Türkiye ekonomisi için son derece önemli bir sektör olan enerji sektöründe yer almaktan dolayı çok mutluyum. Bunun yanı sıra çalışma ortamında fırsat eşitliğine, kadının etkisine ve enerjisine inanan bir şirkette çalışmanın ayrıcalığını hissetmek beni motive eden faktörler arasında yer alıyor.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sadece gelişmekte olan ülkelerde değil gelişmiş pek çok ülkede de önemli bir sorun olduğu görülüyor. İş hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayabilmek adına, pozisyon özelindeki kadın-erkek ayrımını ortadan kaldırmak gerekiyor. Özellikle belirli sektörler için oluşan erkek egemen algıyı yıkmak bu noktada çok büyük bir önem arz ediyor.
Ülkemizin bu konuda geçmiş yıllara göre katettiği ciddi mesafe, kadın istihdamı konusunda geleceğe yönelik umutları artırıyor. Bu ilerlemenin arkasındaki sebeplere baktığımızda, değişen kuşak etkileri ve eğitim düzeyindeki iyileşmenin öne çıktığını görüyoruz. Kadınların işgücü piyasalarına aktif olarak katılması, ülke ekonomisinin sürdürülebilir büyüme oranlarını yakalamasına büyük bir destek sağlıyor. Kadın istihdamına ilişkin en önemli adımı ancak “mesleğin kadını erkeği olmaz” diyebildiğimiz noktada atabileceğimizi inanıyorum.
Burada en büyük görevin yine biz kadınlarda olduğunu düşünüyorum. Bu konuda kadın rol modellerin varlığı çok önemli. Önyargıları yıkarak kendini ispatlamış kadınlar, diğerleri için de birer ilham kaynağı haline geliyor. Kadınların hayatın her alanında cinsiyet eşitliği kapsamında var olabilmesi için potansiyellerini keşfetmeleri gerekiyor.
VERİM KAYBI YAŞAMADIK
Pandemi nedeniyle işiniz nasıl etkilendi, evde neler yapıyorsunuz, iş bölümü nasıl?
Shell Türkiye olarak kurum kültürümüz doğrultusunda esnek çalışma düzenine zaten sahiptik. Bu nedenle salgın nedeniyle içinde bulunduğumuz şartlara uyum sağlamakta zorlanmadık ve herhangi bir verim kaybı da yaşamadık.
MELTEM OKYAR PERDECİ KİMDİR?
İLETİŞİMDE 21 YIL
Nerede, kaç yılında doğdunuz, hangi okullarda eğitim aldınız? Kariyer yolculuğunuz nasıl ilerledi?
2014 yılından bu yana Shell Türkiye’nin Kurumsal İletişim Direktörü ve aynı zamanda İcra Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktayım. 21 yıldır iletişim profesyoneli olarak çalışma hayatının içindeyim. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Bilgi Üniversitesi’nde ise MBA programımı tamamladım.
Shell Türkiye’nin iletişim, kurumsal ilişkiler ve sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarına liderlik ediyorum. Öncesinde Sabancı’nın enerji şirketi EnerjiSA’nın Kurumsal İletişim Müdürü ve HSBC Türkiye’de Çalışan İletişimi Kıdemli Müdürü olarak görev yaptım. Ayrıca MPR İletişim Danışmanlığı bünyesinde Türkiye’de faaliyet gösteren ve sektörünün lideri ulusal ve uluslararası birçok markanın İletişim Danışmanlığı’nı üstlendim.
İletişim alanındaki meslek kuruluşlarına üyeliğim dışında Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesiyim. Üyelerinin, çalışanlarının toplumsal sorunlar hakkında farkındalığını artırmayı, gönüllülük ile özel sektör çalışanlarının yetkinliklerini geliştirirken, iş/özel hayat dengesine katkı sağlamayı amaçlayan ÖSGD’nin bir parçası olmaktan memnuniyet duyuyorum, çünkü şirketlerin çalışanlarının yetkinlik ve potansiyelinin gönüllülük yoluyla toplumsal faydaya dönüştürülmesini son derece önemli buluyorum. Özellikle COVID19 mücadelesi verdiğimiz bu dönemde Özel Sektör Gönüllüleri Derneği olarak üyelerimizin bu dönemi daha kolay atlatması için online farklı içerikte söyleşiler düzenledik, diğer yandan ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlara ortaya koyan sivil toplum kuruluşları ile üyelerimizin gönüllü çalışanlarını buluşturduk.