KÜLTÜR

Koç'tan erken okuryazarlık kitabı

ERKEN OKURYAZARLIK 0-3 YAŞ ARASI ÇOCUK KİTAPLARI
 
Koç Üniversitesi Yayınları’nın (KÜY), Erken Okuryazarlık: 0-3 Yaş Arası Çocuk Kitapları adlı kitabı yayımladı. “Psikoloji ve Çocuk Gelişimi” kategorisinde yer alan ve Bettina Kümmerling- Meibauer tarafından derlenen kitap, Ekin Uşşaklı tarafından Türkçeye kazandırıldı. Kitap, aileler ve anne baba adayları için güncel araştırma bulgularını sunuyor; daha hamilelik döneminde bir çocuk odası hazırlarken yenidoğan kütüphanesini eksik etmemenin gerekliliğine işaret ediyor. Kitap aynı zamanda, okuma kültürü bağlamındaki girişimleri destekleyebilecek bilgiler içeriyor.

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlanan, Bettina Kümmerling-Meibauer’in kaleme aldığı ve Ekin Uşşaklı’nın Türkçeye kazandırdığı Erken Okuryazarlık: 0-3 Yaş Arası Çocuk Kitapları raflardaki yerini aldı. Okumanın temellerinin ne denli erken başladığına işaret eden öncü bir yapıt olan kitap, yeni araştırmaların alan üzerindeki etkisini geniş bir yelpazede sunuyor. Kitap bu içeriğiyle öğretmenlere, pedagoglara, kütüphanecilere, psikologlara, sosyologlara ve daha birçok farklı uzmanlık alanına hitap ediyor.

 

Bettina Kümmerling-Meibauer, bu derleme eserle farklı alanlarda çalışan akademisyenlerin konuyla ilgili bilgi birikimini aktarmasına önayak oluyor, bebekler için resimli kitapların ve okuma rutinlerinin farklı açılardan irdelenmesi için akademik bir platform yaratıyor. Teorik, ampirik, estetik ve kültürler arası araştırmaları dengeli bir biçimde sunan kitap, bu yaştaki çocuklar tarafından deneyimlenmiş birçok nitelikli kitabı da ele alıyor; karton kitaplardan kumaş kitaplara kadar birçok farklı çeşit kitaba vurgu yapılıyor. Çalışma, 0-3 yaş aralığındaki bebek ve çocuklara okunabilecek ve gösterilebilecek yayınların zengin çeşitliliği ve bu çeşitliliğin faydaları bağlamında da yol gösterici bir kaynak.

 

Kitapta, okuma alışkanlığının kazanımında ailenin yapabileceklerine dair öneriler de yer alıyor. Her evin bir okula dönüştürülmesi, kitabın bir oyuncak gibi yaygın olarak evde bulundurulması, her evde bir aile kitaplığı kurulması, çocuklara da kendi kitaplıklarını oluşturmak için imkân tanınması ve okumanın ödüllendirilmesi sunulan öneriler arasında yer alıyor.

 

Bir çocuğa ne zaman kitap okunmaya başlanabilir? Üç yaşın altındaki çocuklar kendilerine okunan kitapları yorumlayabilirler mi? Kendileri anlatı üretebilirler mi? Kitaplardaki görseller çocuğun algısal gelişimine nasıl etki eder? Resimli kitaplar ile modern sanatlar arasında nasıl bir ilişki vardır? Görsel okuryazarlık nasıl edinilir, faydası nedir? Çocuklar edebiyatı oyunla keşfedebilir mi? Kitap okuma seanslarında çocuk ve ebeveyn arasındaki iletişimin öğrenmeye etkisi nedir? Bu kitap, tüm bu sorulara cevap verebilecek tarzda hazırlandı.