PATRONLAR

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu; Kalkınmanın önkoşulu kadının güçlenmesidir”

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Global Compact Türkiye, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, Dünya Borsalar Federasyonu, Borsa Yatırım Fonlarındaki Kadınlar Platformu, Sürdürülebilir Borsalar Girişimi ve Uluslararası Finans Kurumu işbirliğiyle düzenlenen gong töreninde kadın konusunda önemli projeleri yürüten Koç Holding’in CEO’su Levent Çakıroğlu da katıldı. Çakıroğlu da cinsiyet eşitliği için gong çaldı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinde ülkemizin önünde uzun bir yol olduğunu vurgulayan Levent Çakıroğlu “Bildiğiniz gibi toplumsal cinsiyet eşitliğinde ülkemizin önünde uzun bir yol var. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye, 142 ülke arasında 130. sırada. Alt göstergelere baktığımızda ise, bu uçurumu yaratan en kilit konunun ‘kadınların ekonomik hayata katılımı’ olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliğinde ilerleme sağlamasının önkoşulu, kadınların ekonomik hayatta güçlenmesidir. Araştırmalar gösteriyor ki, eşitlik topluma olduğu kadar iş dünyasına da kazandırıyor. Dolayısıyla, pek çok şirket bu konuyu iş stratejilerine entegre ederek yönetiyor. Cinsiyet eşitliğini ayrı bir proje olarak değil; kârlılık, yaratıcılık, inovasyon gibi temel yetkinliklerini güçlendirecek bir fırsat olarak ele alıyorlar.”
 
MUSTAFA KOÇ’UN BAYRAĞINI İLERİ NOKTAYA TAŞIYACAĞIZ
Kadınlarla ilgili çalışmalarıyla ilgili yola merhum Mustafa Koç’un liderliğinde çıktıklarını hatırlatan Çakıroğlu “Kendisi ülkemizde bu konunun en büyük destekçilerinden ve UN Women’ın dünyadaki 10 Etki Lideri’nden biriydi. Geçtiğimiz yıl başladığımız çalışmalarımız önümüzdeki dönemlerde de aynı hızla devam edecek. Mustafa Koç’un bizlere bıraktığı bu bayrağı mümkün olan en ileri noktaya taşıyacağız” diye konuştu.
WEPs ÇOK DEĞERLİ BİR KILAVUZ
Çakıroğlu, Koç Topluluğu çalışanları ve bayilerinin desteğiyle bugüne kadar toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarında yürüttükleri süreci ise şöyle anlattı; “Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmalarımıza önce insan kaynakları süreçlerimizden başladık ve ‘Koç Topluluğu Eşitlik İlkelerini’ yayınladık. Einstein’ın da söylediği gibi ‘Önyargıları kırmak, atomu parçalamaktan daha zordur’. Dolayısıyla, sadece ilkelerin belirlenmiş olması çoğu zaman yeterli olmuyor. Eğitim programlarıyla kavramların açıklığa kavuşturulması ve somutlaştırılması gerekiyor. Tüm çalışanların ve bayilerimizin katıldığı eğitim programlarıyla bunu sağlamaya çalıştık. Bu eğitimleri, programımızın en hassas bileşenlerinden biri olarak görüyorum. Tabi ki bir sonraki adımımız da ilgili göstergeleri, hedefleri ve raporlama mekanizmalarını oluşturmak oldu. Son olarak, Ülkemiz genelinde bu alandaki dönüşümü tetiklemek üzere, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum’ temalı bir farkındalık kampanyası başlattık. Ayrıca UN Women’ın HeForShe kampanyasının Türkiye sözcüsü olduk. Bu süreçte pek çok paydaştan destek aldık. Aralarında Kadının Güçlenmesi Prensipleri yani WEPS’in de olduğu birçok kaynak bize yol gösterdi. Özellikle belirtmek isterim ki, WEPs, özel sektöre izlemesi gereken adımları ve buna bağlı performans göstergelerini sunan çok değerli bir kılavuz. Aramızda bulunan tüm yeni imzacıları tebrik ediyorum ve ülkemiz iş dünyasını bu önemli yolculukta bizlere katılmaya davet ediyorum. Her yeni imza, kadının ekonomik alanda güçlenmesi ve Ülkemizin daha hızla kalkınması için önemli bir adım olacaktır. Sizlere Mustafa Bey’in sözleriyle veda etmek istiyorum; ‘Kadınsız toplum, yarınsız toplumdur.”