KADIN ÖRGÜTLERİ

Kelebeğin Dünyası İle Kadın Değişiyor, Toplum Değişiyor

 
 
 
Türkiye’de tek çatı altında en fazla kadın çalışan istihdam eden şirketlerden biri olan Yeşim Tekstil’in Kadın ve Çocuk Kulübü ve Uludağ Soroptimist Kulübü, Yeşimli kadın çalışanların ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Bursa Öğrenim Birimi’ne çocuğunu götüren annelerin belirli konularda farkındalığını arttırmak amacıyla, 2013 yılından bu yana “Kelebeğin Dünyası” projesini sürdürüyor.Proje, Yeşim Tekstil bünyesinde çalışan tüm kadın personel ve TEGV’li anneler için sağlık, hukuk ve aile/kişisel gelişim konularında farkındalık yaratılmasını amaçlıyor.
 
Kelebeğin Dünyası projesi’nin 2015 yılında Avrupa Uluslararası Soroptimist Eylem Fonu’ndan aldığı 5 bin Euro’luk hibenin ardından verdiği taahhütü yerine getirmek için şimdiye kadar yapılan çalışmaların anlatıldığı bir paylaşım toplantısı düzenlendi. 13 Mayıs’ta 16.00-18.00 saatleri arasında Podyum Davet’te gerçekleşen toplantıya projeden yararlanan kadınların yanı sıra, iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.
 
Kelebeğin Dünyası projesi kapsamında gerçekleşen eğitimlerin afişlerinden oluşan sergiyle başlayan program, Kelebeğin Dünyası tanıtım videosunun gösterimi, projeden faydalanan kadınların görüşleri ve proje paydaşlarının konuşmaları ile devam etti. Proje ile ilgili Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Ayşen Sazcılar, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Plan ve Proje Bölümü Müdürü Didem Bilgin Kestek ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı İlke Erol birer konuşma yaptılar.  
 
Son 3 yıldır kadın konusuna odaklanarak, kadınlar için yapılan çalışmaları tek çatı altında, Kelebeğin Dünyası’nda topladıklarını belirten Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, konu ile ilgili görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: “Projemiz kapsamında, Uludağ Soroptimist Kulübü’ne üye olan meslek sahibi kadınlar kendi alanlarında Yeşimli kadınlara ücretsiz eğitimler verdiler, bu eğitimleri bire bir gönüllü danışmanlıklarla da desteklediler. Ayrıca kulüp üyesi olmayan başka uzmanlar, fikir liderleri hatta ünlü konuklarımız oldu. Projemizin ikinci yılını ise çok güzel bir işbirliği ile kutladık ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nı da yanımıza alarak bambaşka bir yola çıktık. 2016 yılının başından bu yana TEGV Bursa Öğrenim Birimi’ne çocuğunu getiren annelere çeşitli eğitimler verdiğimiz “Çocuğumla birlikte geleceğe ilerliyorum” programını başlattık. Böylece Kelebeğin Dünyası Yeşim Tekstil’de başladığı yolculuğuna Bursalı kadınlara da umut olacak şekilde başka bir mecrada devam ediyor. Kelebeğin Dünyası projesi kapsamında şimdiye kadar; 62 farklı konuşmacı toplam 124 saat eğitim verdi. 3031 kadın bu eğitimlere ücretsiz katıldı. Yeşimli kadın çalışanlara konusunda uzman kişiler tarafından toplam 81 saat gönüllü danışmanlık hizmeti verildi. 585 kadın bu ücretsiz danışmanlık hizmetinden yararlandı. Buradan tüm şirketleri sivil toplum kuruluşlarıyla veya kamu kuruluşlarıyla işbirliği yaparak benzer projeler geliştirmeye davet ediyorum.”


 
Cesur’un ardından söz alan Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Ayşen Sazcılar ise; "Yaklaşık 3 yıldır sürdürdüğümüz Kelebeğin Dünyası projesi kulübümüzün hedefleriyle birebir örtüşüyor. Yeşim Tekstil ile birlikte tam bir kadın dayanışması sergilediğimiz bu proje, kulübümüz için bir dönüm noktası oldu. Çünkü 2015 yılında Avrupa Uluslararası Soroptimist Eylem Fonu’ndan 5 bin Euro hibe almaya hak kazanarak, adımızı global arenada da duyurmayı başardık. Paydaş olarak Yeşim Tekstil’i seçmemizin sebebi ise, şirket politikaları ile tam anlamıyla kadın dostu bir şirket olması ve CEO’sundan çalışanlarına kadar herkesin “Önce insan” kurum kültürünü benimsemiş olmasıydı. Şirket içerisinde yalnızca kadınların kullanımına tahsis edilen bir oda bile açan Yeşim Tekstil, imkanlarını projemiz için kullanarak ne kadar doğru bir paydaş olduğunu her zaman bize gösterdi.” dedi.
 
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Plan ve Proje Bölümü Müdürü Didem Bilgin Kestek yaptığı konuşmada konuya ilişkin görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: “Kadın Değişirse Toplum Değişir” ve “Bir Çocuk Değişir, Türkiye Gelişir” Kelebeğin Dünyası projesine ve TEGV’e ait birbiri ile mükemmel örtüşen bu iki slogan bile işbirliğimizin anlamını ifade ediyor. Kasım 2015’te Bursa Öğrenim Birimimizde projenin uygulamasını izleme şansı bulan birisi olarak, projenin fark yarattığını bizzat gördüm ve çok etkilendim. Çocuklarını eğitimler için birimimize getiren anneler, birimden ayrılmıyor ve ayrı bir heyecan yaşıyorlardı. Bir anne yanıma gelerek, “bugün hangi konuda bilgi alacağız?” diye sorduğunda gözlerdeki memnuniyeti görmemek mümkün değildi. O günden bugüne 19 farklı konuşmacı 70 annemize Kişisel Gelişim, Haklar, Aile ve Sağlık konularında toplam 57 saatlik eğitim verdi. Her birinize tek tek teşekkür ediyoruz.”
 
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı İlke Erol konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Yeşim Tekstil bünyesinde çalışan kadınların, yasal haklar, sağlık, aile ve kişisel gelişim gibi konularda farkındalıklarını artıran “Kelebeğin Dünyası” başarısının yanı sıra, 2015 yılında Avrupa Soroptimist Federasyonu’nun her yıl, kadınlar için eğitim programlarını teşvik etmek amacıyla mali olarak desteklediği Eylem Fonu’ndan da pay alarak Türk Birliği’ni gururlandırmıştır. Toplumsal konularda sivil toplum ve özel sektör işbirliğine de önemli bir örnek olan bu etkin projeyi yürüten Yeşim Tekstil Kadın ve Çocuk Kulübü yetkilileri ile Uludağ Soroptimist Kulübü’müzün Başkan ve tüm üyelerine teşekkür ediyor, yürekten kutluyorum.”
 
Acil bir toplantı için yurt dışında olduğundan paylaşım toplantısına katılamayan Yeşim Tekstil CEO’su Şenol Şankaya ise sunucu Şeyda Gümüş aracılığıyla katılımcılara şu sözleri iletti: “Yeşim Tekstil’de çalışanlarımızın %52’indenfazlasını kadınlar oluşturuyor. Firma olarak kadınlarımızın iş gücüne katılımını destekliyoruz. 28 yıldır bünyemizdeki kreşimizle, kadın çalışanlarımız için yıllardır yaptığımız çalışmalarla hep kadınlarımızın toplumda ve iş hayatında daha iyi noktalarda olmasına destek olduk. Son üç yıldır yürüttüğümüz Kelebeğin Dünyası projesi ile de tüm bu çalışmalarımızı daha da yaygınlaştırma fırsatı bulduk. Hem kadın çalışanlarımıza hem de TEGV’li annelere yönelik yaptığımız eğitimler sonunda aldığımız geri dönüşler bizi geleceğe dair çok umutlandırdı. Son yıllarda tüm bu çalışmaları ülkemiz genelinde de paylaşarak, bu konuda yapılan çalışmalara öncülük etmekten dolayı çok mutluyuz. Sözlerimi projemizin sloganı olan “Kadın değişirse, toplum değişir” diyerek bitiriyor ve tüm iş dünyasını kadının toplumda ve iş dünyasında güçlenmesi için çalışmalar yapmaya davet ediyorum. Unutmayalım kadınlarımız ne kadar iş hayatının içinde olursa ekonomimiz de o kadar kalkınır.”  
 Program, Neriman Bale Okulu’nun bale gösterisinin ardından gerçekleşen kokteyl ile son buldu. Organizasyonun sonuda ayrıca projeye destek olan Olay TV’ye, Olay TV sunucusu Şeyda Gümüş’e ve Neriman Bale Okulu’nun sahibi Neriman Bekiroğlu’na katkılarından dolayı birer teşekkür plakedi verildi.
 
Kelebeğin Dünyası projesi kapsamında; “Kadın ve Sağlık”, “Kadın ve Hukuk”, “Kadın ve Aile/Kişisel gelişim” üç ana başlığı altında gerçekleştirilen etkinliklerle, kadınların farkındalıklarının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Proje kapsamında kadınların hukuksal haklarından, gıdaların doğru kullanımına kadar farklı konularda eğitimler düzenleniyor. Eğitimler, gerçekleşen çeşitli etkinliklerle ve Uludağ Soroptimist Kulübü üyelerinin  kadınlara verdikleri danışmanlıklarla da destekleniyor.
 
Kelebeğin Dünyası projesi için “Kadın değişirse, toplum değişir” sloganıyla yola çıkan Yeşim Tekstil’in çalışanlarının yaklaşık %52’sini kadınlar oluşturuyor. Dünya çapında yaygın gönüllü bir kadın kuruluşu olan Soroptimistler ise; ulusal ve uluslar arası çalışmalar yaparak tüm insanların, özellikle kadın ve çocukların temel haklarının eşitlik esasına göre korunması ve kadının statüsünün yükseltilmesi amacı ile gerek ekonomik, sosyal kalkınmasına, gerekse sağlık ve eğitimine yönelik projelerle barışçıl ve sevgi dolu bir dünya yaratmayı hedefleyen bir sivil toplum örgütü.