Tarım ve Orman Bakanlığı´nın Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı kapsamında hayata geçirilen Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi, 2017 yılından bu yana bölgede yaşayan yoksul kadınlar için geçim kaynağı yaratıyor.
Kadınlar, domates, biber, patlıcan, hıyar, fasulye, marul, maydanoz, tere, roka, nohut, mısır, üzüm gibi bir çok sertifikalı organik ürün yetiştiriyor.
ŞEHİR DIŞINA DA SATMAK İSTİYORUZ
Kaçem Başkanı Hülya Sarıkaya “ Tarlamızda çeşitli organik ürünler var. Organik ürünlerimizi Kocasinan Belediyemizin Erciyesevler´de kurduğu ‘Organik Pazar´da ilimiz sakinleri ile buluşturuyoruz. Ancak henüz Kayseri´de dahi çok fazla tanınırlığımız olmadığı için şehir dışına satışlarımız olmuyor, bu konuda bütün yerel yöneticilerimizden – yetkililerden destek bekliyoruz” dedi.
Organik adı altında sunulan her ürüne inanılmaması gerektiğine dikkat çeken KAÇEM Başkanı Sarıkaya “Ürünün organik olması için bazı şartları var. Mesela bazı üreticiler normal ilaçlardan kullanıyorlar. Bizim her şeyimiz topraktan, fidelerimiz bile denetim altında. Kimyasal hiçbir şey kullanmıyoruz. Bu nedenle herkes ürününü Karahıdırlıyım diyerek satmaya çalışıyor. Tüketicilerimiz bu konuda dikkatli olsunlar“ dedi.
KAÇEM Başkanı Sarıkaya, organik tarım yapabilmek adına aldıkları eğitim ve yaptıkları çalışmalarla ilgili şunları anlattı, “ Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezinden eğitim alıyoruz, kurslara gidiyoruz. Tarlamızda domates, biber, kavun, karpuz, yeşil fasulye gibi organik ürünlerimiz var. Ürünün organik olması için bazı şartları var. Mesela bazı üreticiler normal ilaçlardan kullanıyorlar. Bizim her şeyimiz topraktan, fidelerimiz bile denetim altında. Kimyasal hiçbir şey kullanmıyoruz. Mesela domatesi bir sene bir tarafa diğer sene tarlanın farklı yerine ekiyoruz. Toprağın dinlenmesi gerekiyor. Fasulyenin yerine kavun ekiyoruz. Kavunun yerine karpuz ekiyoruz. Her şeyi değiştirerek ekiyoruz”
Ürünlerini Kocasinan Belediyesi´nin Erciyesevler´de kurduğu ‘Organik Pazar´da satışa sunduklarını belirten KAÇEM Başkanı Sarıkaya “ Müşterilerimiz ürünlerimizi çok beğeniyor. Oralarda elde ettiğimiz ürünleri satışa çıkarma imkânımız var. Ayrıca çileğimizi reçel yapıp satabiliyoruz. Fasulyelerimizi paket haline getirip orada satılıyor. Ancak çok fazla tanınırlığımız olmadığı için şu an şehir dışına satış gerçekleştiremiyoruz. Şehir dışına çok fazla satışımız olmadığı için herkesten destek istiyoruz. Kooperatifimiz 3 senedir aynı şekilde devam ediyor”diye konuştu.
Sarıkaya, sadece Kayseri değil başka şehirlere de ürünlerini satmak istediklerini belirterek şu çağrıda bulundu, “Çileğimiz kilosu 15 TL, domates, biber çeşitleri ve yeşil fasulye 5 TL, kavun, karpuzun kilosu 2 TL. Kooperatiflerimizde domatesimizi de salçaya dönüştürüp satışa hazır halı getiriyoruz. 1 ay sonra da salçaları yapmaya başlayacağız. Talebe göre salçamızı şehir dışına da gönderebiliyoruz. Ürünlerimizin üzerinde etiketimiz markamız her şeyimiz mevcut. Sloganımız ise ‘Elimizden Evinize Özenle´. Şehrimiz insanlarından onlar için ürettiğimiz bu ürünleri tercih ederek bize destek vermelerini rica ediyorum. Çünkü bizler gerçekten son derece özveri ile çalışmaya devam ediyoruz.”