GİRİŞİMCİLİK

Kadınların Elinden Tarhanalar Reçeller Hollanda'ya Satılıyor

‘Kadınların Elinden’ girişimi, kadınların ürettiği tarhanalare reçelleri Hollanda'ya ihraç etmeye başladı.

Mustafa Alp Dumrul, Hande Dumrul ve Atakan Demir tarafından Sabancı Üniversitesi’nin sağladığı 100 bin TL’lik yatırım fonuyla 2018 yılında kurulan ‘Kadınların Elinden’ girişimi, 2 yılda Anadolu’daki 400 kadının hayatını değiştirdi. Türkiye’deki 18 kadın kooperatifi üyesinin ürettiği doğal gıdaları blockchain tabanlı platform üzerinden hem kurumsal hem bireysel müşterilerle buluşturan girişim, kısa sürede 300 bin kullanıcıya ulaştı. Sadece doğal gıda değil, ayrıca bu gıdaların ve üretici kadınların hikayelerini de kullanıcılarla buluşturduklarını anlatan Kadınların Elinden Kurucusu Mustafa Alp Dumrul, “Böylece, tüketiciye sadece bir gıda ürünü değil, o gıdanın yöresi ve yaşantısına ilişkin bir bilgiyi de gönderiyoruz. Bu da 2 yılda 300 bin kullanıcıya ulaşmamızı sağladı” dedi.

GELİRLERİ KATLANDI

Projeyle kadınları katma değerli üretime yönlendirdiklerini ifade eden Dumrul şunları kaydetti: “Ürettirdiğimiz 250 çeşit patentli ürünle eskiden aylık geliri 1000 TL’yi bulmayan kadın girişimciler bugün asgari ücretin 2-3 katı gelir elde etmeye başladı. Bu sosyal girişim sayesinde evinde birkaç arkadaşıyla tarhana yapan kadınların ürünleri Hollanda’daki global marketlerde satılmaya başlandı. Projeyle çocuğuyla birlikte üniversiteye yazılan ev kadınları oldu. Yıllardır mısır ve pamuk ekilen Diyarbakır’ın tarlalarında daha fazla gelir getiren çilek ekilmeye başlandı.” 2021 yılında 300 kadının ürünlerini daha tüketiciyle buluşturacaklarını açıklayan Dumrul, 2023 yılında ise 7 bin kadına ulaşmayı hedeflediklerine dikkat çekti.

13.5 MİLYON TL DEĞERLEMEYE ULAŞTI

Sabancı Üniversitesi lisans ve lisansüstü öğrencilerinin başvurularına açık olan ve yenilikçi projeleri destekleyen SU ASSET projesinden alınan 100 bin TL’lik hibeyle kurulan şirketin değeri iki yılda katlandı. Şu anda Hande ve Alp’ten oluşan iki ortakla yoluna devam eden şirket, Haziran 2020’de 1 milyon TL değerlemeyle yatırım alırken, temmuzda da 13.5 milyon TL değerlemeyle ikinci yatırımını aldı. Mustafa Alp Dumrul, önümüzdeki yıllarda kullanıcılara doğal yaşam deneyimini yerinde yaşatmak üzere geziler düzenleyip, ‘Üretim Turizmi’ni başlatmayı hedeflediklerini söyledi.

HIZLI TESLİMATLA SİPARİŞ 3 SAATTE EVİNİZE GELİYOR

‘Kadınların Elinden’in genç ekibi bulduğu her şirkette, pazarda, markette, AVM’de stantlar kurup tadımlar yaptırarak kadın girişimcilerin ürünlerinin daha büyük bir kitleye ulaşmasını sağlıyor. Hedefleri arasında her bir kadın üreticinin ürünlerini, üretim koşullarını ve lojistik sistemlerini ihracata hazır hale getirmek olan şirket bu yıl toplam 200 bin euro ihracat yapmayı hedefliyor.

SIRADA EL İŞİ ÜRÜNLER VAR

Geçen yıl başlattığı hızlı teslimat modeliyle İzmir’in tulum peynirini, Hatay’ın ceviz reçelini, Kastamonu’nun siyah sarımsağını maksimum 3 saat içerisinde İstanbul’un her yerine ulaştıran şirket, yakın zamanda başlatacağı franchise modeliyle Türkiye’de gidemedikleri bölgelere de ürünlerini ulaştıracak. Şu anda sadece gıda ürünlerinin yer aldığı platform, önümüzdeki aylarda katma değerli el işi ürünleri de satmaya başlayacak.