TBMM’de Boşanmaları Araştırma Komisyonu’nun Şubat ayındaki toplantısına davet edilen kadın hakları savunucusu ve Eşitlik İzleme Kadın Grubu (EŞİTİZ) temsilcisi Avukat Hülya Gülbahar’ın görüşlerini sunarken, Isparta milletvekili Sait Yüce tarafından sözünün kesildiği ve Yüce’nin, Gülbahar’ı komisyondan kovmaya kalkışmasına tepki gösterildi.

HÜLYA’YA YAPILANI HEPİMİZE YAPILMIŞ SAYIYIYORUZ
Hülya Gülbahar’ın maruz kaldığı davranışın, kadın-erkek eşitliğine inanmayan söylemin ve mevcut hükümetin kadın örgütlerine yönelik tutumunun bir yansıması olduğunu belirten açıklamada şöyle denildi; “Kadın örgütlerinin toplantılara katılımını “vitrin” olarak kullanıp, deneyim ve birikimlerini göz önünde bulundurmama alışkanlığı olan hükümetin, son zamanlarda alanda uzun yıllar deneyimi olan kadın örgütlerini tamamen dışlama eğiliminde olduğunu görüyoruz. Toplumun pek çok muhalif kesimine yapıldığı üzere, kadın örgütlerine de yöneltilen “sessizleştirmek “adına uygulanan stratejinin farkındayız ve sessiz kalmaya niyetimiz yok. Hülya Gülbahar’ın da yıllara yayılan bu mücadelenin önemli bir kısmına tanıklık etmiş, emek vermiş olduğunu hatırlatarak, komisyonda kendisine yönelik yapılanları, hepimize yapılmış saydığımızı belirtmek isteriz.”

ULUSLARARASI SÖZLEŞMENİN GEREĞİNİ YAPIN
“İlgili komisyona ise kadınların en çok kocaları tarafından şiddete maruz kaldıklarını hatırlatarak, boşanmayı zorlaştırmak yerine erkek şiddetini durdurmak için onları altına imza attıkları uluslararası sözleşmelerin gereğini yapmaya, kadınların şiddetten uzak bir yaşam kurmalarını sağlamak için gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz.

KOMİSYON TUTANAKLARI ENDİŞE VERİCİ
Kadın örgütlerinin yazılı açıklamasının komisyon tutanaklarıyla ilgili olaraksa şöyle denildi; Komisyon tutanaklarını okuduğumuzda endişe ve rahatsızlığımız daha da arttı. Mevcut komisyon üyelerinin 6284 Sayılı Yasa’nın kadınlarca istismar edildiği iddiasını kabul edilemez buluyoruz. Kadın örgütlerinin büyük emeğiyle hazırlanan bu kanun, her ne kadar son anda Bakanlar Kurulu’nda değişikliğe uğrayıp bu haliyle yürürlüğe konulsa da, şiddetle mücadelede önemli bir değişimi işaret ediyor.

POLİTİKALAR KADINI ŞİDDET GÖRDÜĞÜ AİLE İÇİNE İTİYOR
“Kanunun uygulanması için gerekli altyapının kurulmaması ve toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin zihniyet dönüşümünün sağlanması yönünde etkili politikaların oluşturulmaması nedeniyle ortaya çıkan sayısız uygulama sorunu, bizleri kadına yönelik şiddetle mücadelede  “siyasi iradenin”  olup olmadığı konusunda uzun zamandır düşündürüyor. Yasanın işlerliği konusunda bağımsız bir araştırma şirketine yaptırılan ve pek çoğumuzun dâhil olduğu araştırmanın sonucu hala kamuyla paylaşılmıyor. Biz kadın örgütleri her gün dayanışma kurduğumuz onlarca kadından, 6284’ten yararlanmaya çalışırlarken uygulayıcıların cinsiyetçi yaklaşımı ve altyapısızlık nedeniyle alamadıkları desteklerin ve gördükleri kötü muamelenin paylaşımını dinliyoruz. Hükümet politikaları kadınları şiddet gördükleri aile içine, esnek ve güvencesiz çalışma hayatına iterken, kadınların yoksulluğunu arttırıyor. Yalnız kalan kadınlar, tüm sosyal desteklerden uzağa itiliyorlar.”
Ortak açıklamada imzası bulunan örgütler şöyle;
Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınmaevi Derneği(AKDAM)
Adana Ev Kadınları Derneği, Ankara Feminist Kolektif, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği
Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD), Çiğli Evka 2 Kadın Kültür Derneği, Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği, Engelli Kadın Derneği, Erktolia, Eşit Yaşam Derneği, EŞİTİZ - Eşitlik İzleme Kadın Grubu, İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, İzmir Kadın  Dayanışma Derneği, Kadın Adayları Destekleme Derneği - KA.DER, Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadın Partisi, Kadın Yaşam Derneği, Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, Kırmızı Biber Derneği, Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği (MOKİD), Mersin Bağımsız Kadın Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, Muş Kadın Çatısı Derneği, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği, Türk Kadınlar Birliği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (24 şubesi ile), Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Van Saray Kadın Derneği, Yeşil Sol Kadınlar