Bruno Leoni Enstitüsü, 2008 yılından bu yana insan hakları konusunda çalışan ve toplumsal etkide bulunan hukukçuları ödüllendiriyor. Demokrasi ve insan hakları alanında verilen en önemli ödüller arasında yer alan Bruno Leoni 2018 yılı "Hukuk Ödülü"nün sahibi ise feminist avukat Canan Arın oldu.

Avukat Canan Arın, kız çocuklarının evlendirilmesine karşı çalışmaları ve kadın haklarının elde edilmesi için verdiği mücadele nedeniyle bu ödüle layık görüldü. 

İtalya'nın Milano şehrindeki törende Canan Arın'a ödülünü, Bruno Leoni Enstitüsü Başkanı Franco De Beneddit ve Bruno Leoni'nin kızı Didi Leoni birlikte verdiler.

Avukat Canan Arın törende yaptığı konuşmada, küçük yaştaki kız çocuklarının evlendirilmesinin halen devam ettiğine dikkat çekerek ödülünü dünyanın her yerindeki cesur kadınlara armağan ettiğini ifade ederek şöyle konuştu, "Bugünkü haklarımızı sağlayan dünyanın her yerinde mücadele eden büyükannelerimize çok şey borçlu olduğumuzu düşünüyorum. Kazanılmış haklarımızı genişletmenin ve mücadeleyi ilerletmenin yeni yollarını bulmalıyız. Diktatöryaya karşı dünyanın her yerinde sesimizi yükseltmeliyiz. Ödülümü, dünyanın yer yerindeki cesur kadınlara armağan ediyorum."

Canan Arın kimdir?

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Kurucusu ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi Kurucu Üyesi olan Avukat Canan Arın, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra London School of Economics and Political Science'ta anayasa hukuku üzerine çalıştı.

1976'da Türkiye'ye dönüp yazıhane açtı. 1980'de Türkiye'de başlayan 2. Dalga Kadın Hareketi içinde aktif olarak rol aldı. 1990'da Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 1997'de Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği, 1998'de İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı.

1994-1997 yılları arasında Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliği Kadına Yönelik Şiddet Uzmanlar Kurulu'nda bulundu.

1995'te Birleşmiş Milletler'in Pekin'de toplanan Dünya Kadın Konferansı'nda, 2000'de Pekin + 5 Birleşmiş Milletler New York toplantısında resmi delegasyonda yer aldı.

2005'te yine Birleşmiş Milletler'deki CEDAW toplantısında hükümet dışı kuruluşlar adına gölge rapor veren grup içinde, 2003-2004 yıllarında Türk Ceza Kanunu Kadın Platformu'nun çekirdek kadrosunda yer aldı.

Canan Arın'ın kadına yönelik şiddet konusunda birçok makalesi bulunuyor.