Bursa'daki Yeşim Tekstil, uzun yıllardır kadın istihdamını artırmak ve kadının güçlenmesi için çalışmalar yürütüyor. Şirketin en dikkat çekici uygulaması ise 29 yıl önce hayata geçirdiği Yeşim Kreşi. Şirket çalışanlarının ücretsiz olarak çocuklarını gönderdiği Yeşim Kreşi, hem Türkiye hem de dünya için rol model olması nedeniyle ABD'de yaklaşık 20 milyon dinleyiciye ulaşan ünlü PRI radyosu tarafından dünyaya duyuruldu. PRI radyosunda yayınlanan haberi Vatan, Cumhuriyet, Milliyet gibi gazetelerde çalışmış olan, halen kariyerine bağımsız gazeteci olarak devam eden Pınar Ersoy hazırladı. Ersoy'un New America düşünce kuruluşundan kazandığı araştırma bursuyla yaptığı haber, Amerika’da çok takip edilen ve ülkenin saygın ve en büyük radyolarından PRI radyosunda yayınlandı. Dünyada 19 milyon kişiye ulaşan PRI radyosunda, Türkiye’de kadının iş gücüne katılımının neden az olduğuna dair yapılan araştırma sonuçlarına ve Yeşim Tekstil’in 29 yıldan bu yana var olan kreşinin kadının istihdamındaki rolüne dikkat çekildi. Haber ayrıca radyonun web sayfasında da kreşten görüntülerle birlikte yer buldu.

Haberin girişinde Türkiye'de iş hayatındaki kadınların durumu ile ilgili tespitlere yer verildikten sonra Türkiye’de kadınların üçte ikisinin iş dünyasından uzakta olduğu vurgulandı. Türk kadınlarının, iş hayatından uzak kalmasının nedeni ise eğitim seviyeleri ya da toplumun muhafazakârlığından değil özellikle evlendikten sonra ev işlerinin ve bakım hizmetlerinin artmasından dolayı olduğu belirtildi.Bütün bu göstergelere rağmen Yeşim Tekstil örneğinde olduğu gibi uluslararası boyutta rol model olacak bir firma kreşinin Türkiye’nin dördüncü en büyük ve bir sanayi şehri olan Bursa’da olduğunun altı çizilerek Yeşim Kreşi’nin benzersiz bir kurumsal hizmet verdiği belirtildi.

Haberde Birleşmiş Milletler UN Women ile BM Global Compact tarafından ortaklaşa girişim olan "Kadının Güçlenmesi Prensipleri"ne (WEPs) imza atmış firmalar için oluşturulan rehberde de Yeşim Kreşi’nin en iyi örnek olarak yer aldığına da dikkat çekildi. Ayrıca Ocak ayında da, işçi koşullarını iyileştirmeye çalışan Uluslararası Çalışma Örgütü'ne bağlı bir sivil toplum örgütü olan Better Work'un temsilcilerinin Ürdün'de benzer bir çocuk bakım tesisinin nasıl uygulanabileceğini incelemek üzere Yeşim'i ziyaret ettiği belirtildi. Haberde kreşe çocuklarını getiren Fatma Yıldız, Melek Köseer ve Fatma Uzan’ın da görüşlerine yer verilerek ücretsiz olarak yararlandıkları bu hizmetin onları iş hayatında nasıl güçlendirdiğine vurgu yapıldı.Bu yıl 29. yılını kutlayan ve şimdiye kadar binden fazla mezun veren Yeşim Kreşi’nde geçtiğimiz günlerde düzenlenen törenle 30 öğrenci mezun olarak diplomalarını aldılar. Mezuniyet törenleri için kreşin yemekhanesinde, öğretmenleri ile beraber yıl sonu programını hazırlayan minikler, bütün hünerlerini ailelerine ve kreş öğretmenlerine sergileyerek büyük alkış topladılar.

Yeşim çalışanlarının 0-6 yaş grubundaki çocuklarına ücretsiz hizmet veren halen yaklaşık 250 çocuğun devam ettiği kreş çocukların tüm ihtiyaçlarına cevap vermek üzere yapılmış, son derece modern bir tesis. Yeşim Kreşi’nde özel kreşlerin eğitimine paralel bir eğitim verilerek çocukların, kişisel ve sosyal yönlerinin gelişimi de önemseniyor. Bu amaçla her ay çeşitli sosyal etkinlikler düzenlenerek onların keyifli saatler geçirirken hem eğlenmeleri hem de öğrenmeleri hedefleniyor.Yeşim Kreşi’nde eğitim sertifikalı 1 yönetici, 2 vardiya sorumlusu, 11 öğretmen, 8 bakıcıdan oluşan toplam 22 kişilik uzman bir ekip görev alıyor. Haftanın 6 günü 07:00 – 23:00 saatleri arasında açık olan kreşe, Kreş Yönetmeliği’ne göre annelerin yanı sıra babalar da çocuklarını getirebiliyor.