Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, TÜSİAD’ın işbirliğiyle ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile Sabancı Vakfı’nın desteği ile şirketlerin, çalışanlarının yakın ilişkide maruz kaldıkları şiddete karşı harekete geçmelerini sağlamaya yönelik hazırlanan “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi” için 17 şirket pilot şirket olmayı kabul etti. Bu kapsamda 13 Aralık 2016, Salı günü Sabancı Center’da “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi’nin Şirket Uygulamaları Tanıtım Toplantısı” düzenlenecek.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ortaklığı ile gerçekleştirilecek toplantıda; rehberi uygulayarak, aile içi şiddetle mücadeleye yönelik şirket politikası oluşturan şirketler ve şirket politikalarının geliştirme süreci ve içeriği kamuoyuna tanıtılacak. Toplantının açılış konuşmalarını Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, UNFPA Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Erol Bilecik yapacaklar. Ana tema konuşmasını Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Cinsiyet Eşitliği Birimi, Cinsiyete Yönelik Şiddet Çalışmaları’ndan Eric Carlson yapacak.

Konuşmaların ardından “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi” Pilot Şirket Uygulamaları paneline geçilecek. Panelin moderatörlüğünü TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger üstlenecek. Panelde; İnci Holding Akademi Müdürü Füsun Toros, Ericsson İnsan Kaynakları Direktörü Selen Zarakol, Aygaz Kurumsal İletişim Müdürü Rişe Özkan, Sun Tekstil-Ekoten İnsan Kaynakları Müdürü Deniz Yılmaz, Aras Kargo Kurumsal İletişim Müdürü Deniz Can, Organik Kimya İnsan Kaynakları Direktörü Asuman Yorulmaz, İpekyol Organizasyonel Gelişim Şefi Hacer Güler Akdeniz, Yeşim Tekstil İnsan Kaynakları Müdürü Özlem Şenkoyuncu, Sabancı Üniversitesi Bireysel ve Akademik Gelişim Birimi Direktörü Arzu Bolgül ve Siemens Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Nurer Yüksel söz alacaklar.

Toplantı Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat’ın kapanış konuşması ile sona erecek.

“Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi nedir?

İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı (BADV) Projesi, 2013 yılında Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından çalışanların yakın ilişkide maruz kaldıkları şiddete karşı iş yerlerinde destek mekanizmaları oluşturulması ve iş dünyasının yönetimsel ve örgütsel yeteneklerini kullanarak aile içi şiddeti azaltıcı en iyi uygulamaları, araç ve yöntemleri yaygınlaştırmaları üzerine tasarlandı.  Proje kapsamında 2014 yılında çalışanların aile içi şiddet hakkındaki farkındalıklarını ve şiddete maruz kalma durumlarını araştırmak üzere yirmi şirkette anket uygulandı. Anket sonuçlarına göre çoğunluğu üniversite mezunu beyaz yakalı kadın çalışanların yüzde 75’inin en az bir kez şiddetin bir türüne maruz kaldığı ve çalışan kadınların yüzde 40’ının psikolojik-duygusal şiddete, yüzde 35’inın sosyal şiddete, yüzde 17’sinin ekonomik şiddete ve yüzde 8’inin fiziksel şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı. Bu sonuçlara dayanarak 2015’te projenin ikinci aşamasında şirketlerin aile içi şiddetin işi, iş yerini ve çalışan kadınların işgücüne etkin katılımını olumsuz olarak etkilemesini engellemeye yönelik bir şirket politikası oluşturarak çözüm mekanizmaları yaratabilmelerini desteklemek amacıyla ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet ile Mücadele İçin İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi’ oluşturuldu.

Proje kapsamında 2016 yılı Pilot Uygulama yılı olarak belirlendi. Pilot çalışma ilk uygulamaların yakından izlenmesi ve sonuçlarının ve deneyimlerin rehberin iyileştirilmesinde kullanılmasını amaçlamakta. Pilot uygulama aynı zamanda rehberi kullanarak aile içi şiddet konusunda bir şirket politikası oluşturacağını taahhüt eden gönüllü şirketlerin ‘pilot şirket’ olarak süreç boyunca desteklenmesini ve izlenmesini kapsıyor. Proje 2017 yılında Bursa’da yaygınlaştırılarak pilot sürecine devam edecek.

Tarih: 13 Aralık 2016, Çarşamba

Saat:   09:30-10:00 Kayıt ve Karşılama

            10:00-12:00 Konuşmalar ve Panel

Yer:    Sabancı Center, 4. Levent