İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Blooberg HT'de İş Dünyası adlı programda gündemdeki konulara ve İTO projelerine yönelik açıklamalarda bulundu.
Döviz kurundaki artış ile ilgili konuşan İTO Başkanı İbrahim Çağlar "Dövizdeki artması olumsuz etkiliyor, morallerimizi bozuyor ama bütün dünyada dövizlerde bir artış var.
En büyük baskıyı biz alıyoruz. Çünkü 2016 yılını çok zor bir yıl olarak geçirdik, başımıza gelmedik, ülkemizin başına bir tek göktaşı düşmedi, başımıza gelmedik felaket kalmadı.
Bir taraftan terörle uğraşıyorsunuz, bir taraftan sınır ötesinde bir savaş içerisindesiniz, dünyadaki konjektüre baktığınızda orada da ticarette bir daralma var. Daha çok çalışacağız borçlar bir şekilde ödenecek."dedi.
Gündemdeki Anayasa ve Başkanlık tartışmalarına da değinen Çağlar "Anayasa tartışmaları var. Muhalefet bir taraftan başka söylüyor, iktidar gündeme getirdiği başkanlık sistemi tartışılıyor. Bu işlerin çok sakin yürümesi lazım. Malesef komisyonlarda şiddet olmaya başladı. Gerginiliğin, tansiyonun düşürülmesi lazım."diye konuştu.
"Bizim borcumuz daha da artacak. Çünkü biz üretim yapalım diye uğraşıyoruz." diyen Çağlar sözlerini şöyle sürdürdü;" Sanayi üretimimizin hiç değilse 2.7 artması bizim için moraldir. Ama bununla birlikte yine ithalatımızı artacak, makina yatırımlarımız devam edecek. Borç artmasından korkmuyoruz ama bir takım yapısal reformların hayata geçirilmesi lazım."
İTO Başkanı Çağlar, "Sanayi üretimi yeterli mi?" şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı; Bizim genç bir nüfusumuz var, büyememizin yüzde 6-7’lerin altına düşmemesi lazım ki işsizliğin önüne geçelim. Lüksemburg değiliz, dünyanın en zor coğrafyasında yaşıyoruz, her tarafımız kaos içinde. Bu kaosun ortadan kalkmasıyla bu 6-7’yi çok rahat yakalayacağız da, yüzde 7’lik büyümenin yeterli olmadığını düşünüyoruz."
Çağlar, ihracatın 2016 performansıyla ilgili ise şu değerlendirmede bulundu; "İhracattaki çok iyi pazarlarımızı kaybettik. Irak’ta ikinciydik şimdi 5.sıraya kadar düştü. Etrafımızdaki komşu ülkelerde Rusya, Irak, Suriye’de kaybettiğimiz, özellikle Avrupa ekonomisindeki yavaşlamadan dolayı orada da kaybettiğimiz kan var. Bununla birlikte biz yeni Pazar arayışlarını girdik ve o pazarlarda kendimize zemin bulabildik. Onu bulamasaydık zaten bizim ihracatımız çok çok daha fazla düşecektir. Seviyeyi yeni pazarlarla korumayı başardık."
2017 SEFERBERLİK YILI
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, 2017'yi seferberlik yılı ilan ettiklerine dikkat çekerek hedeflerini şöyle anlattı; "2017’de illaki bir şeyler yapacağız. İTO olarak 2017 yılı milli seferberlik yılıdır. Biz 2016’da yurtdışında 28 farklı ülkede 28 fuar yaptık. 2017’de yurtdışında 25 fuar yapacağız. Bu fuarlarda yeni pazarlar buluyoruz, ürünlerimizi tanıtıyoruz. Bizim 250 meclis üyemiz var. Artık dünyadaki bütün pazarlara nüfus edeceğiz, mecburuz bunu yapmaya. 2017 yılında müthiş bir atak başlatacağız. Yerli malına yönelme lerine önem veriyoruz. Ayrıca büyük markaları Türkiye’ye davet ediyoruz, onların tedarikçi zincirlerini burada oluşturuyoruz , varolanları güçlendiriyoruz. Onlar gelemezse biz tedarikçilerle onların ayağına gideceğiz. Geçtiğimiz yıl 7 tane yaptık, bu yıl bundan 12 tane planlıyoruz. Yine savunma ve ulaştırmada çok büyük şirketlerimiz var. Bunları tedariklerinin büyük kısmını yurtdışından yapıyorlar. Bu firmaları Türkiye’deki üreticilerle buluşturuyoruz. Yurtdışından gelmiş Türkiye’de yatırım yapmış olan firmaları da kastediyoruz. Karşılıklı ticareti geliştirmek istiyoruz. Orta ölçekli sanayicinin gelişmesi için bu türk çalışmalara ihtiyacımız var.
TEKNOLOJİK YATIRIMLARA YÖNELMELİ
Çağlar "İhracatta nasıl bir strateji izlenmeli?" sorusuna ise "Bizim kilogram fiyatı diyoruz ya ihracatta 1.6 dolar. Tabi bu çok düşük. Bizim geleneksel ürünleri bırakmamız gerekiyor. Bunlar istihdamımıza en çok katkı sağlayan sektörler. Ama bununla birlikte iş dünyamız daha teknoloji ağırlıklı yatırımlara yönelmek durumunda. Ki adet bazındaki artışı rakam bazındaki artışa da yansıtabilelim.İTO olarak Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile İstanbul’da Avrupa’nın en büyük tekno parkını inşa ediyoruz. Sanayi ve havacılık ağırlıklı bir teknopark burası. Şu anda 100 firma var, İkinci etaptan sonra toplam 1000 firma olacak burada. Bu firmaların geliştireceği ürünler, şu anda hayata geçti çalışmaya başladı. Biz rol model oluyoruz. Artık kilogram maliyetlerimizi artıracağız. Hızlı koşacaksanız tek başınıza koşarsınız ama uzun koşacaksanız takıma ihtiyacınız var." şeklinde yanıt verdi.
DÖVİZE TAKILMIYORUZ
İTO Başkanı Çağlar, yüksek enflasyona ilişkin olarak ise döviz kurundaki hareketlilikle birlikte enerji ve ham madde fiyatlarındaki artışın enflasyonu yükseltmesine rağmen kura ve enflasyona pek fazla takılmamak gerektiğini belirterek "Bizim üretim yapmamız ve o malı satmamız lazım. Üretimimizi artırmak mecburiyetindeydik. Teknik bir doğal sonuç enflasyonun artması, bundan kaçarımız yok. Ama biz üretim yapmak zorundayız. İTO olarak çok oraya takılmıyoruz."dedi.
ÖNCE GÜVEN ORTAMI TESİS EDİLMELİ
"Yatırım iklimi açısından 2017'de önce güven ortamının tesis edilmesi lazım" diyen Çağlar, "Ülkemizde hala yabancı yatırımı olan firmalar yatırımlarını geliştiriyorlar ve yatırıma gelen firmalar var. Bu yeterli mi değil, dünya elele verip şu terörün önüne geçerse – dünyanın her yerini terör sarmış vaziyette- güven ortamı oluşturulursa hepimiz bundan istifde edeceğiz. Bu güven ortamı oluşursa bu verilen teşvikler çok fazla hitiyacımız yok. Güven ortamı oluşmadığında istediğiniz kadar teşvik verin, kuru sabitleyin hiçbir yatırımı arzu ettiğiniz şekilde ülkenize çekemiyorsunuz.Büyütmek zorundasınız ekonominizi ne yapıyorsunuz, dünyayı fellik fellik gezeceğiz , yatırımlarımızı artırıp, ürettiğiimiz malı satacağız, başka çaremiz yok."diye konuştu.
BİLGİNİ TİCARİLEŞMESİ MERKEZİ KURDUK
İTO olarak 2016 yılında Bilginin Ticarileşmesi Merkezi adında yeni bir merkez kurduklarını ifade eden Çağlar sözlerine şöyle devam etti; "Biz 2016’da başladık, Eminönü’nde bir merkez kurduk, adına da Bilginin Ticarileştirilmesi Merkezi olarak belirledik. 5 bin metrekare bir alan ayırdık. Çok güçlü bir kadro oluşturduk. Bu o kadar büyük bir oluşum ki buna Bilginin Ticarileştirilmesi Merkezi dedik. Her türlü fikri, her türlü tasarımı buraya getirecekler. Bizim şu an 402 bin 387 üyemiz var. Biz dünyanın en büyük ticaret odalarından biriyiz. Bu üyelerimizin melek yatırımcı olduğunu söylüyorum. Bunlarla gençlerin fikirlerini buluşturup hayata geçireceğiz. Çünkü gençler bazen öyle fikir geliştiriyorlarki 10 bin TL olsa o fikir hayata geçecek ama bilmiyor. Üyelerimiz bu ufku açacaklar, projeleri hayata geçireceğiz. Biz griişimci yetiştirelim istiyoruz, ama çok düşüğüz. Bizim iş insanlarımız evlatlarına bir yere girsin çalışsın diyorlar. Biz onlara hayır diyoruz, aile fertleri de girişimci olsunlar diyoruz. Bu proje gerçekten çok önemli. Proje fikirleri gelmeye başladı. Binamızın restorasyonunu yapıyoruz ama içerde kadro oluştu ve iş yürüyor. Projeleri değerlendiriyoruz. Geniş duyurusunu henüz yapmadık. Türkiye’de bir ilk olacak ve en büyüğü olıacak. İTO olarak bu türk çalışmalara girdiğimiz zaman bütçe koymuyoruz. Diyoruz ki neye ihyitaç varsa biz o yatırımı yapacağız buraya. İTO’nun belli bir bütçesi var. Onun içinde kalmak durumundayız. Teknoparkımızla merkemizi senkronize çalıştıracağız."