Samsung Electronics, TÜSİAD, Deloitte Türkiye ve GfK’nın işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez dijital değişimin şirketlerde ne kadar içselleştirildiği yapılan bir araştırmayla ortaya konuldu. Türkiye’de farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve iş dünyasının önde gelen 58 şirketinin CEO’su ile yapılan Türkiye’deki Dijital Değişime CEO Bakışı Araştırması ile adeta dijital değişimin bir fotoğrafı çekildi ve CEO'ların karnesi çıkarıldı. 
 Samsung Electronics, TÜSİAD, Deloitte Türkiye ve GfK’nın işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez dijital değişimin şirketlerde ne kadar içselleştirildiği yapılan bir araştırmayla ortaya konuldu. Türkiye’de farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve iş dünyasının önde gelen 58 şirketinin CEO’su ile yapılan araştırma adeta dijital değişimin bir fotoğrafı çekildi.
 
Araştırmanın sonuçlarını birazdan paylaşacağız. Ama önce araştırmanın basın lansmanında iş dünyası liderlerinin konuşmalarına göz atalım. Önce TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes’a kulak verelim. Dijital değişime ayak uyduran şirket ve ülkelerin küresel rekabet ortamında sürdürülebilir bir büyüme yakalayabileceğine dikkat çeken Symes “Şirketin bir bütün olarak dijital değişimini sağlamak için güçlü ve kapsayıcı bir dijital stratejinin oluşturulmasını ve inovatif bakışın kurum kültürüne yerleştirilmesini önemli bir gereklilik olarak görüyoruz. Bu noktada ‘dijital vizyona sahip liderler’in oynayacağı rol belirleyici olacak. Farklılaşmak ve ezberbozan inovasyonlar yapmak için dijital değişimi çok iyi içselleştirmek ve yönetmek gerekli.”dedi.
 
Samsung Electronics Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen ise Türkiye’deki Dijital Değişime CEO Bakışı Araştırması ile son yıllarda hızlı bir şekilde yaşanan dijital değişim sürecine; farklı bir açıdan bakmak üzere yola çıktıklarını, 58 şirketinin üst düzey yöneticisiyle bire bir görüşmeler yaparak gerçekleştirdikleri çalışmada Türkiye’de yaşanan dijital değişimin seviyesini algılarken; aynı zamanda dijital yatırımların hangi alanlara yapıldığı, değişim sürecinin nasıl ve kimler tarafından yönetildiği, hangi aşamada olduğu ve ne gibi fırsatlar sunacağıyla ilgili de oldukça önemli bilgilere ulaştıktıklarını belirtti.
 
Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Lideri Tolga Yaveroğlu ise Araştırmamızda yer alan dijital kanallardan gelen ciro yüzdesi, dijitale ayrılan yatırım yüzdesi, dijital stratejinin net ve anlaşılır olması, CDO görevlendirmesinin yapılması ve dijital olgunluk düzeyi ile ilgili değerlendirmeler göz önüne alındığında; dijital değişim açısından Türkiye yolun başında olsa da, CEO’ların gözünden de bu sürecin hızla gelişeceği görülüyor.”dedi.

Araştırmanın diğer ortağı GfK
Tüketici Deneyimleri’nden Genel Müdür Fulya Durmuş ise “Mobil Ödemeler, Akıllı Evler, Nesnelerin İnterneti ve İnternet Tüketim Alışkanlıkları konularında son bir yıl içerisinde sektörlerden gelen araştırma taleplerindeki anlamlı artışı da göz önünde bulundurduğumuzda, Türkiye’deki Dijital Değişim’in önümüzdeki yıllarda nasıl evrildiğini ölçümleyebilmek ve yorumlayabilmek için şimdiden heyecan duyuyoruz” diye konuştu.
 
AYAK SESLERİ YÜKSELİYOR DİJİTALLEŞME HIZLA YOL ALACAK
Araştırma sonuçlarını detaylarıyla paylaşan Tansu Yeğen; ortaya çıkan önemli bulguların Türkiye’de dijital değişimin başladığına, ayak seslerinin yükseldiğine ve hızla yol alacağına işaret ettiğini söyledi: “Araştırmamızdan çıkan temel bulgulara baktığımızda; kurumlarda, dijital olgunluk ve dijital strateji arasında önemli bir korelasyon olduğu görülüyor. Bu kapsamda net ve anlaşılır dijital stratejiye sahip olmanın öneminin, Türkiye'de faaliyet gösteren şirketler tarafından net bir şekilde anlaşıldığını görüyoruz. Zaten katılımcılar, ‘stratejinin net ve anlaşılır olmasını’ kurumsal dijital değişimin başarısında en önemli etken olarak görürken; dijital olgunlaşmanın önündeki en önemli engeli de ‘stratejinin eksikliği’ olarak ifade ediyorlar.
 
CEO’LARIN YÜZDE 90’I DİJİTAL DEĞİŞİM LİDERLİĞİNİ ÜSTLENİYOR
Dijital değişim, Türkiye’de üst düzey yöneticiler tarafından destekleniyor. Katılımcıların yüzde 90’ı dijital değişim sürecinin liderliğinin üst düzey yöneticiler tarafından üstlenildiğini belirtiyor. Şirketlerin yüzde 40’a yakını sürece teknoloji birimleri tarafından liderlik edildiğini, yüzde 20’si ise gelecekte de bu birimlerin liderlik etmesini planladıklarını belirtiyor. Ancak, Türkiye’de dijital değişim, henüz ‘bütün bir resim’ olarak ele alınmıyor. Değişim, organizasyonel birimler içerisinde birbirinden bağımsız olarak geliştiriliyor ve yönetilen inisiyatifler çerçevesinde yürütülüyor. Şirketler münferit teknolojilere operasyonel bir odak ile yatırım yapıyorlar.
 
EN ÇOK YATIRIM TELEKOMÜNİKASYON VE FİNANSTA
Tüketici taleplerinin sektörler üzerinde farklı beklentiler yaratması sebebiyle, dijital teknolojilerin sağlaması beklenen fayda, sektörlere göre farklılaşıyor. Son tüketiciler ile doğrudan temas halindeki B2C şirketlerinin yatırım odakları, B2B şirketlerininkinden oldukça farklılaşıyor. Telekomünikasyon ve Finansal Hizmetler sektörleri dijitalleşmeyi sadece önceliklendirmekle kalmayıp yatırımlarının önemli bir bölümünü dijitalleşmeye ayırıyorlar.
 
CEO’LAR NET VE ANLAŞILIR DİJİTAL STRATEJİDEN YANA
Dijital Kanallardan Gelen Ciro Yüzdesi’ne baktığımızda, katılımcılar için ciro yüzdesi ortalaması yüzde 11 olarak ortaya çıkıyor. Dijital stratejinin net ve anlaşılır olmasına ilişkin gösterge niteliğindeki Net Dijital Strateji’ye bakıldığında ise CEO’ların yüzde 54’ünün ‘dijital stratejinin net ve anlaşılır olması’ ifadesine katıldıklarını görüyoruz.
CDO tanımına uyan bir yönetici profilinin bulunmasına ilişkin gösterge olan Dijital Değişime Liderlik Eden C Seviye Yönetici Varlığı konusunda ise, katılımcıların yüzde 38’i bu tanıma uygun bir yönetici olduğunu belirtmişler.
 
DİJİTAL OLGUNLUK SEVİYLERİ YÜZDE 59
Araştırmaya katılan yöneticiler kendilerine dijital olgunluk seviyesi algısına ilişkin gösterge olan Olgunluk  Düzeyi’nde hangi aşamada oldukları sorulduğunda; %7’si kendisini giriş seviyesinde; yüzde 59’u gelişen seviyede ve yüzde 34’ü ise olgun seviyede şeklinde değerlendirmiştir. Şirketlerin toplamda dijitale yaptıkları yatırımların payını gösteren Dijital Yatırım Yüzdesi başlığa bakıldığında ise; katılımcıların dijitale yaptıkları yatırımların ortalamada yüzde 27 seviyesinde olduğu görülmektedir. Tüm bu sonuçlardan da anlaşılacağı üzere; Türkiye’de yaşanan dijital değişim süreci heyecan verici gelişmeleri de beraberinde getirmektedir.”
 
-Araştırmanın katılımcıları, kurumsal dijital değişimin başarılı olabilmesindeki en önemli etkeni, net ve anlaşılır bir strateji olarak belirtiyor. Araştırmaya katılan her üç şirketten ikisi net ve anlaşılır bir dijital stratejileri olduğunu düşünürken; her beş şirketten biri net ve anlaşılır bir dijital stratejilerinin olmadığını söylüyor.