KADIN ÖRGÜTLERİ

Hülya Gülbahar, "Nafakanın asıl mağduru kadınlar, kadınlar nafaka alamıyor"

Kadın Hakları Savunucusu, Avukat Hülya Gülbahar Habertürk TV'de Didem Arslan Yılmaz'ın hazırlayıp sunduğu Türkiye'nin Nabzı programında, nafaka süresine getirilmek istenen süre kısıtlamasına karşı çıkarak nafaka konusunda asıl mağdurun kadınların olduğunu söyledi. 

Hülya Gülbahar şöyle konuştu, "Kadın hak ettiği halde yargı uygulamasının cinsiyetçi olması, kadın aleyhine olması nedeniyle kadın nafakayı alamıyor.

Kadın hak ettiği halde bir an önce şiddetten kurtulmak için dava uzamasın canını kurtarsın diye nafaka istemiyor. Bu engelleri geçip kadına nafaka bağlandığında zaten sembolik bir nafaka bağlanıyor. Bu nafakayı bir çok kadın Mor Salkım’ın rakamı var elimde. 1.200 kadın sırf adresi belli olmasın diye icra takibi açıp adresini vermek istemediği için dava açamamış.

Yani nafakanın gerçek mağduru kadınlar.

Süre meselesine gelirsek. Mahkeme nafakayı nasıl bağlıyor. Her iki tarafın gelir durumuna bakıyor. Mahkemeler bunu inceliyor. Bütün bunara baktığı halde, kayıt dışı ekonomi ile karşı karşıya olduğumuz için o kadar çok mal kaçırma var ki. İş verenler gayet rahat davan varsa seni sigortasız gösterelim diyor veya iş verene gidiyor beni sigortasız göster davam bitinceye kadar diyor.

İşveren erkekler mal varlıklarını gizliyorlar, çalışan erkekler de kayıt dışı çalışarak nafaka ödememek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar.

Şu anda yürüyen bir dosyamda, bir adam başka bir şehirde sevgilisinin üstüne börek dükkanı açtı adam. Kanıtlıyoruz. Belediye Başkanı beyefendi kentimize böyle bir şey yaptı diyor. Mahkeme hayır kadının üzerine diyor.

Bunun gerçek mağduru kadınlar. Piyasada nafaka mağduruyum diye dolaşanları tek tek kazımak lazım. Bunların çoğu algı operasyonu ve doğru değil. Bazılarını tanıyorum çünkü."

Avukat Cengiz Hortoğlu’nun “Bir insanın 500 TL nafaka ödeyemediği için cezaevine girmesine ne diyorsunuz.” Sorusunu Hülya Gülbahar şöyle yanıtladı, “Koşulları değişirse dava açsın nafakayı indirsin. Medeniz Kanunda 175 diyor ki koşulları varsa, mali durumuna göre nafaka bağlanır. Altındaki madde 176 nafakanın ne zaman kaldırılacağını söylüyor. Evlendiysen, öldüysen otomatik olarak kalkıyor. Evlilik, ölüm otomatik kalkıyor. Ondan sonra SGK’dan maaş bağlandı, anne babadan miras kaldı, kadın işe girdi, kadın evlenmeden fiilen birlikte yaşadı. Bu durumlarda nafaka fiilen yine kaldırılıyor. Babasından 200 TL maaş bağlansa nafaka kalkıyor.

Yargıtay, eski bir iş arkadaşıyla akşam yemeği yiyip facebooka koyuyor. Bu fotoğraf yüzünden nafakası kesildi. Bu haysiyetsiz hayat olarak görüldü.

Evlenmiş kadın kanun gereği haber vermemiş kocaya. Bu kötüye kullanılan bir örnek. Biz bunları savunmuyoruz. Dava açar geri alırsınız. Kadınların nafakasını kesmek için bu örneği kullanamazsınız.

Haberin videosunu izlemek için BURAYA TIKLAYIN