Erkek şiddetinin önüne boya fırçalarıyla dur diyen Filli Boya’ın, Filli Kadın Ustalar Projesi için Nisan ayında başladı çığ gibi büyüdü. Aile ve Sosyal Politiklar Bakanlığı ve İŞKUR’un işbirliği ile ilk olarak Denizli’de başlatılan projede kadınlar boya yapmanın tüm inceliklerini öğreniyor, sonra da sınavlara girip sertifikalarını ceplerine koyuyor. Erkeklerin dünyasında biz de varız diyorlar.
Filli Boya, projeyle ilgili sorularımızı yanıtladı…
 
İş arayan kadınların boya ustası olması için
Filli Kadın Ustalar Projesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Filli Boya olarak, Türkiye’de kadınların meslek edinmeleri sürecine katkıda bulunmak amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle Filli Kadın Ustalar projesini başlattık ve öncü bir çalışmaya daha imza attık. Proje kapsamında iş arayan kadınların boya ustası olarak yetiştirilmesini hedefledik. Ayrıca Filli Kadın Ustalar projesiyle kadınların meslek sahibi olmalarının yanı sıra kendilerine olan güvenlerinin desteklenmesi ve geleceğe umutla bakmalarını sağlamayı da amaçladık. Türkiye’deki kadın iş gücünün ülkemiz gelişimindeki katkısını yükseltmek amacıyla başlatılan proje kapsamında ilk etapta 15 ilde başlayan eğitimlere, 20-50 yaş aralığında, iş arayan ve çalışmak isteyen tüm kadınlar İŞKUR İl Müdürlüğü/Hizmet Merkezine başvuruda bulunabiliyor. Nüfusun yarısını kadınların oluşturduğu ülkemizde, işgücüne katılma oranı erkeklerde %71,3 iken, kadınlarda %30,3 civarında.  En gelişmiş 20 ülkeye bakıldığında %50’nin üzerinde olan bu oran, ülkemizi gelişmiş ülkelerin çok gerisinde bırakıyor. Dolayısıyla, kadınların işgücüne katılımını, yoksulluğun azaltılmasında rol oynayan en önemli etkenlerden biri olarak görüyoruz. Ayrıca, işgücüne katılımlarının önündeki en büyük engellerden olan sosyo-ekonomik faktörler ve emek piyasasının talep yapısı, cinsiyete dayalı iş bölümü ve ücret ayırımcılığına neden olduğunu düşünüyoruz.
 
Proje tüm Türkiye'yi kapsayacak
Diğer yandan, son yıllarda her 10 kadından 4’ünün yani %35,5’inin eşinden veya birlikte yaşadığı kişiden fiziksel şiddet gördüğü ülkemizde izole olmuş kadın emeğinin görünür kılınması da projemizdeki en büyük motivasyon kaynağı haline geliyor. Bu doğrultuda pilot olarak 15 ilde başlattığımız projemizi büyük bir istekle sürdürmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde tüm Türkiye’yi kapsaması planlanan projeye dâhil olmak isteyen kadınlar İŞKUR üzerinden boya uygulama eğitimlerine katılım için başvurabiliyor. Filli Kadın Ustalar projesi hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler Filli Boya Çağrı Merkezi 444 1 222’yi arayabilir, https://www.filliboya.com/fillikadinustalar/ adresini ziyaret edebilirler.
 
Bu yıl 300 kadın eğitim alıyor
Eğitimler hangi şehirlerde başladı?  
 “Filli Kadın Ustalar” projesi kapsamındaki ücretsiz eğitimlerin ilki Denizli’de yapıldı. Sonrasında İzmir, İstanbul, Antalya, Ankara illerinin eğitimleri gerçekleşti. Yakın dönemde Adana, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Konya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Tekirdağ ve Van’da eğitimler gerçekleşecek. Filli Kadın Ustalar projesiyle bu yıl 300’e yakın kadın ustaya eğitim verilmesi planlanıyor.
 
Teknik ve uygulamalı eğitim alıyorlar
Kim eğitim veriyor, eğitim süresi ne kadar?
Gerçekleşen eğitimlerde kadın boya ustası adayları, uzmanlar tarafından iş sağlığı ve güvenliği, boya özellikleri, boyama teknikleri ve malzeme eğitimi başlıkları altında teknik ve uygulamalı eğitime tabi tutularak a’dan z’ye boya uygulamasının inceliklerini öğreniyor. Eğitimlerini tamamlayan kadın boyacılar, sınav takvimine uygun olan en kısa zamanda inşaat boyacısı mesleki yeterlilik sınavına giriyor, sınavdan başarılı olan kadın ustalar ise ‘İnşaat Boyacısı Mesleki Yerlilik Belgesi’ni almaya hak kazanarak meslek sahibi olmaya hak kazanıyor.
 
Güvenlerinin artmasına destek olmak istiyoruz
Filli Kadın Ustalar projesine başvuran kadın usta adaylarından nasıl dönüşler alıyorsunuz?
Kısa sürede oldukça olumlu dönüşler aldığımız Filli Kadın Ustalar projemiz ile kadınların da eğitimlere duyduğu ilgiyi ve geleceğe umutla bakmak isteyen kadınların ne kadar fazla olduğunu görmekten mutluluk duyuyoruz. Kadına biçilmiş rol ve meslek kalıplarının cinsiyetçi algıyı körüklemesiyle unutulan potansiyellerini ortaya çıkararak kendilerine güvenlerini artırmayı, toplumsal saygıyı kazanmalarına destek olmayı amaçlıyoruz.

  

İŞ KADINLARI VE KADIN GİRİŞİMCİ BİYOGRAFİLERİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

SİZ DE BİYOGRAFİNİZİN YAYINLANMASINI İSTİYORSANIZ BİZE YAZIN

İLETİŞİM - [email protected]