Dünyanın önde gelen bağımsız marka değerleme danışmanlık şirketi Brand Finance'ın 2020 Türkiye’nin en değerli ve en güçlü markaları raporuna

göre Anadolu Sigorta geçen yıl olduğu gibi bu yıl da listenin en değerli ve güçlü 'sigorta' markası oldu.

1 Nisan 1925 yılında Atatürk'ün talimatıyla kurulan ve Türkiye'nin ilk ulusal sigorta şirketi olan Anadolu Sigorta'nın, bin üç yüzün üzerinde çalışanı bulunuyor. Kadın çalışan oranı ise yüzde 52 seviyesinde. 2019 yılında üst ve orta kademe yöneticilerin yüzde 44’ünü ise kadın yöneticiler oluşturuyor.

Bu güçlü markanın Yönetim Kurulu Başkanı ise 1 Mayıs 2020 tarihinden itibaren Füsun Tümsavaş oldu.

Tümsavaş'ın liderliğinde yönetici ekibi içinde Genel Müdür Mehmet Şencan'ın I.Genel Müdür Yardımcısı ise 2013 yılından bu yana bu pozisyondaki görevini başarıyla yürüten iş kadını Filiz Tiryakioğlu...

2013 yılından bu yana Anadolu Sigorta I. Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışan Filiz Tiryakioğlu, şirketin en değerli ve güçlü sigorta markası seçilmesiyle ilgili olarak “Türkiye’nin ilk ulusal sigorta şirketi olarak, yıllara dayanan sigortacılık birikiminin getirdiği güçlü bir kurumsal yapıya ve finansal güce sahibiz. Diğer taraftan dinamik, yenilikçi ve müşteri odaklı bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Bugün yurt çapında 2 bin 500 profesyonel acentemiz ve Türkiye İş Bankası şubeleri aracılığıyla hayat dışındaki tüm konvansiyonel sigorta branşlarında faaliyet gösteriyor, bunun yanında dünyada dahi yeni gündeme gelen ve ezber bozan yeni sigortacılık uygulamalarını ve ürünleri hayata geçiriyoruz. Gerek güçlü finansal yapımızın gerekse marka algımızın hem tüketicilerimizin hem de Brand Finance gibi prestijli kurumların değerlendirmelerinden tam not alması ise en önemli motivasyon kaynaklarımızdan biri” dedi.

 

Başarılı iş kadını Filiz Tiryakioğlu, 35 yıllık kariyeri boyunca hep Anadolu Sigorta'da çalıştı. Onun başarı hikayesi 1985 yılında Yangın Sigortaları Müdürlüğü’nde memur olarak başlayıp Genel Müdür Yardımcılığına kadar uzanıyor.

Anadolu Sigorta I. Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtladı. 

FİLİZ TİRYAKİOĞLU KİMDİR?

Nerede doğdunuz, hangi okullarda eğitim aldınız?

İstanbul’da doğdum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü mezunuyum.

Kariyer yolculuğunuz nasıl ilerledi?  

İş hayatına, 1985 yılında Anadolu Sigorta’da Yangın Sigortaları Müdürlüğü’nde memur olarak başladım. Yangın Sigortaları ve Hasar Müdürlükleri’nin idari kademelerinde görev aldıktan sonra 2000 yılında Eğitim Müdürü, 2004 yılında İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü görevlerine getirildim. 2008 yılında Genel Müdür Yardımcılığı’na atandım, 2013 yılından bu yana ise 1. Genel Müdür Yardımcısı olarak görevimi yürütüyorum.

YENİLİKÇİ MÜŞTERİ ODAKLI

Çalıştığınız kurum hangi alanda faaliyet gösteriyor. İşinizde tam olarak neler yapıyorsunuz anlatır mısınız, özellikleriniz neler?

Anadolu Sigorta Türkiye’nin ilk ulusal sigorta şirketi olarak yıllara dayanan sigortacılık birikiminin getirdiği güçlü bir kurumsal yapıya ve finansal güce sahip. Aynı zamanda yeni kurulmuş bir şirket kadar da dinamik, hızlı, heyecanlı, yenilikçi ve müşteri odaklı. Bugün yurt çapında 2 bin 500 profesyonel acentemiz ve Türkiye İş Bankası şubeleri aracılığıyla hayat dışındaki tüm konvansiyonel sigorta branşlarında faaliyet gösteriyor, bunun yanında dünyada dahi yeni gündeme gelen ve ezber bozan yeni sigortacılık uygulamalarını ve ürünlerini de hayata geçiriyoruz.

Anadolu Sigorta’da Acente İlişkileri, Banka Sigortacılığı, İnsan Kaynakları ve Eğitim, Kurumsal İletişim, Kurumsal Strateji ve Performans bölümlerinden sorumlu olarak çalışıyorum. Ayrıca 1.Genel Müdür Yardımcısı olarak, Genel Müdür Yardımcıları arasındaki koordinasyonu sağlıyor ve Genel Müdürümüze vekâlet ediyorum.

ANADOLU SİGORTA'DA EŞİTLİK VAR

Anadolu Sigorta'da toplam kaç kişi çalışıyor, kaçı kadın? Yönetim kademelerindeki kadın oranınız nedir? Kadın çalışanlara hangi fırsat eşitliğini sunuyorsunuz, fırsat eşitiliğini nasıl sağlıyorsunuz?

1300 üzerinde çalışanımız içinde, kadın çalışan oranımız %52 seviyesinde. Bu orana ek olarak yönetim ekiplerimizde kadınların daha fazla temsil edilmesine de önem veriyoruz. 2019 yılında üst ve orta kademe yöneticilerimizin %44’ünü kadın yöneticiler oluşturuyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan bir şirket olarak, kadın istihdamını artırmak, kadın çalışanlarımızın şirketimizde daha uzun yıllar çalışmalarını sağlamak ve kariyerleri boyunca sürekli gelişimlerine destek olmak, üzerinde durduğumuz konuların başında geliyor.

BİR USTA BİN USTA'NIN YÜZDE 68'İ KADINLAR

Çalışanların dışında kadınlara yönelik hangi projeleri yaptınız, hangileri hala devam ediyor, yakın zamanda hayata geçecek yeni projeniz var mı?

İnsan Kaynakları alanında, hem kurumsal hem bireysel anlamda insan odaklı bir yönetim anlayışımız var. Bu anlayışı, sendikal haklarımızla destekleyerek, çalışanlarımıza birçok uygulama kolaylığı sunuyoruz. Teknik donanım ve kişisel gelişim alanlarında çok sayıda eğitim programının yanında, motivasyon etkinlikleri düzenliyoruz.

Kurum olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini önemsiyoruz. Kadın çalışanlarımıza özel izin esneklikleri ve kurum içi alan tahsisi gibi uygulamalarla eşitlikten öte adil yaklaşımlar sunmaya ve bunu her alanda hissettirmeye gayret ediyoruz.

İletişim alanında ise, ulusal ve uluslararası aldığı ödüllerle başarısı kanıtlanan 10 yıllık sosyal sorumluluk projemiz Bir Usta Bin Usta’ya değinmek isterim.

2010 yılında, kamuoyunun ilgisini kaybolmaya yüz tutan mesleklere ve yerel değerlere çekmek için başlattığımız Bir Usta Bin Usta ile 10 yıl boyunca 44 ilde 50 farklı mesleki kurs açtık ve toplam 1000 usta adayının yetiştirilmesini sağladık.

Yaş aralığı 15-55 arasında olan kursiyerler arasında öğrenci, öğretmen, heykeltıraş, ressam, resim öğretmeni, animatör, araştırmacı, memur, ev hanımı, emekliler yer aldı. Kursiyerlerimizin %68’i kadınlardı. Projemiz kaybolan değerlerin yaşatılmasını sağlarken, istihdama özellikle kadın gücüne verdiği destekle bizim için ayrı bir değer taşıyor.

ÖNYARGIDAN UZAK DURMAK İLERMENİN ANAHTARI

Sizin mesleğinizi seçmek isteyen veya bu yolda ilerleyenler kadınlara rehber olması için yaptığınız işle ilgili, uzmanlığınızın olduğu konuda püf noktalarını paylaşır mısınız?

Ben kadın çalışanların ağırlıklı olduğu bir şirkette çalışsam da sektör temsili açısından sigorta, erkek yoğun bir sektör olarak değerlendirilebilir. Böyle bir sektörde çalışan bir kadın olarak, sektör temsilinin erkek yoğunluğunun kadınların önünde bir engel olmaması gerektiğine inanıyorum. Birçok kadının meslek ve sektör seçiminde kuşkusuz kadın/erkek çalışan oranı belirleyici olabiliyor. Fırsat eşitliğinin bu önyargılardan kurtulmakla başladığını düşünüyorum. Dolayısıyla yapmayı istediğiniz iş ne olursa olsun, bunun kadınlara uygun olup olmadığı yargısından uzak durmak başarının ve ilerlemenin en önemli anahtarı.

EŞİTLİK İÇİN SOMUT ADIM ATILMALI

Çalışan kadın olmak ne demek nasıl açıklarsınız? Kadınlar neden çalışmalı? Çalışan kadınların yaşadığı en önemli sorunlar sizce neler? Siz engellerle karşılaştınız mı? Çalışan kadınlar karşılaştıkları engelleri nasıl aşabilir?

Ülkemiz nüfusunun yarısını kadınların oluşturmasına rağmen, istihdam oranı % 32 seviyesinde. Kadın istihdamının artması, sadece sayısal anlamda ekonominin güçlenmesi değil, uzun vadede toplumsal cinsiyet eşitliğine sağlayacağı katkıdan dolayı da çok değerli.

Çalışma hayatında var olan kadınlar, kendi yaşamlarını dönüştürdükleri gibi toplumsal yaşamı da dönüştürmeye başlayacaklar.

Bu yüzden, özellikle kırsalda, fırsat eşitliğinden yoksun kadınlara sunulacak eğitimlerle yeni girişimlerin desteklenmesi ve kadınların iş hayatında daha fazla yer alması gerektiğine inanıyorum.

Kadınların tüm sektörlerde yer alarak, sosyal haklarını elde etmesi, toplumsal ve ekonomik kalkınmanın gerekliliği. Bunun için ilk adımın eğitim sisteminde atılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle dezavantajlı bölgelerdeki kız çocuklarının eğitimi konusunda gereken hassasiyetin gösterilmesi ve sosyal hayatlarının da desteklenmesi çok önemli.

İstihdamın yanında iş gücü verimliliğinin de artırılması gerek. Kadınların mesleki niteliklerinin geliştirilmesi ve hayat boyu eğitim imkanları sağlanması pozitif ayrımcılık adına yapılabilecek iyi uygulamalar.

Kadınların işgücüne katılımlarının yanında, karar alıcı pozisyonlarda da daha etkin yer almaları, toplumsal cinsiyet eşitliğinde ilerlemenin de önemli göstergelerinden biri olacaktır. Maalesef, kadınların karar alma pozisyonlarında var olmalarını alıkoyan ‘cam tavan’ olgusu tüm dünyada geçerli.

Bahsettiğimiz tüm bu noktalarda hem kamu hem özel sektör tarafında olumlu gelişmeler yaşanıyor. Fakat, daha somut adımlar atılmasının gerekliliğine inanıyorum.

BAŞARI CİNSİYETTEN BAĞIMSIZDIR

İstihdamda daha fazla kadının yer alması için kadınlara bir çağrınız var mı? Kadın erkek eşitliğinin sağlanması için erkekler neler yapmalı, erkeklere bir çağrıda bulunur musunuz?

Bir çalışanı erkek - kadın ayrımı yapmadan sadece bir profesyonel olarak değerlendirmek önemli. Dolayısıyla herkese önerim, mesleki başarının cinsiyetten bağımsız değerlendirilmesi. Bu farkındalığı kazandığımız zaman zaten kadınların önündeki tüm engeller kalkacaktır.

EVDE ÇALIŞMA DİSİPLİN PLANLAMA GEREKTİRİYOR

Pandemi nedeniyle işiniz nasıl etkilendi, evde neler yapıyorsunuz, iş bölümü nasıl?

İlk günden itibaren hem müşterilerimizin hem de çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği için hızlıca pek çok önlemi hayata geçirdik. Öncelikle, iş süreçlerimiz gereği şirket binalarında bulunması zorunlu çalışanlarımız haricinde, tüm çalışanlarımızın evden çalışmalarına olanak sağladık.

Haziran ayı başı itibariyle, kademeli olarak ofise dönüşü başlattık. Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlüklerimizin yaklaşık %20'si oranındaki çalışanımızın ofislerimizde çalışmaya başladı. İki haftalık süre sonunda bu oranın % 30'a, Ağustos ayından itibaren ise % 50'ye çıkarılmasının ardından Ekim ayından itibaren normal çalışma düzenine dönülebileceğini düşünüyoruz.

Evde geçen sürenin başında herkes gibi ben de ev-iş dengesini kurmak için çaba harcadım. Evden çalışma, kesinlikle disiplin ve planlama gerektiriyor. Bu sistemin olumlu getirileri olsa da, kendi adıma ofis ortamındaki sosyal ilişkilerin de çalışan için önemli bir artı değer olduğunu düşünüyorum.

GÜVENLİK İÇİN HIZLI ADIMLAR ATILMALI

Pandemi sonrası yeni normal hayatta sizce bizi nasıl bir hayat, ekonomi bekliyor?

İçinde bulunduğumuz süreç, birçoğumuzun daha önce deneyimlemediği ve endişeyle takip ettiği bir süreç.

Öncelikle bu tür salgın hastalık durumunda birey farkındalığının en önemli başlangıç noktası olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla sektörde şirketlerin kendi iş sürekliliği çalışmaları kapsamında öncelikli olarak çalışanlarını ve iş ortaklarını bilgilendirmesi büyük önem taşıyor. İlk olarak çalışanların ve iş dolayısıyla iletişimde, temasta olunan kişilerin sağlığı ve güveliği için gerekli adımlar hızla atılmalı.

Ekonomi de bu süreçten oldukça ciddi şekilde etkileniyor tabii ki. Ticarette yaşanan durağanlığın bir süre daha devam edeceği tahmin ediliyor. Bundan sonraki süreçte Koronavirüs’ün ekonomiye kısa, orta ve uzun vadeli etkileri sigorta sektöründeki artış oranlarını önemli ölçüde belirleyecektir. Buradaki gelişmelere göre büyüme ve artış oranlarının revizesi söz konusu olabilir.

, yelken , doğa, edebiyat ve sinema ile nefes alır.

KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın

BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.

Gülseren Açar ile Özel Röportaj

Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN 

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu - Projeler - Girişimci Kadın Sorunları Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

PWN İstanbul(Profesyonel İş Kadınları Derneği)Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun - Projeler - İş Kadını Sorunlarını anlattı.. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

 Hande Yaşargil - Yönetim Kurulunda Kadın Derneği - Sertifika Programı - İş Kadını Sorunları

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın